'Boykot' ve 'yemin krizi' Batı medyasında

Wall Street Journal, CHP'nin TBMM'de yemin etmeme eylemi için "büyük ölçüde sembolik" dediği haberinde, BDP destekli bağımsızların boykot kararını "daha ciddi" olarak niteledi. New York Times ise, "Türkiye'de kanun yapıcıları yemin etmeyi reddetti" derken BBC, "Boykot, demokratik gelişmeyi tehdit eden eski fay hatlarını gözlerin önüne serdi" yorumunu yaptı.

cumhuriyet.com.tr

ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, "Türk Parlamentosu Boykot ile Başlıyor" başlıklı haberinde "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerde net bir zafer elde etmiş olabilir ama 550 seçilmiş milletvekilinden üçte birine yakın bölümünün, and içmeyi reddettiği Salı günü yeni bir anayasayı konsensüs ile hazırlama taahhüdü zorda görünüyordu" yorumunu yaptı. CHP'nin "büyük ölçüde sembolik olan bir protesto eylemini" yaptığını kaydeden gazete, BDP destekli bağımsız milletvekillerinin parlamentoya boykot kararını "daha ciddi" olarak niteledi.
 

'Kürtlerin protestoları daha kaygı verici olabilir'

WSJ, siyasi analistlerin, daha önce böyle bir durumun yaşanmadığı, Parlamentonun bu koşullarda komisyonları oluşturup oluşturamayacağının belli olmadığı yönündeki değerlendirmesine de yer verdiği haberinde Kürtlerin protesto olarak sokağa dökülmesinin "daha kaygı verici" olabileceğini de kaydetti.

Koç Üniversitesinden Ali Çarkoğlu'nun "Yemin etme töreni sadece sembolik ancak bu boykotlar, 'bu parlamento meşru değil' demenin çok etkili bir yoludur, bu nedenle bu kriz çok önemli" sözlerinin aktarıldığı haberde Başbakan Erdoğan'ın Salı günü ilk defa bir çözüm düşünebileceği işaretini verdiğine dikkat çekildikten sonra şöyle devam edildi: "Analistler, Türkiye'deki değişken güneydoğuda kitlesel bir ara seçimin takip etmesi gerekeceği ve sonucu, başlıca önceliği, hem Türkler hem de Kürtler için çok hassas bir proje olan yeni bir anayasayı hazırlamak olan iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'ni önemli ölçüde etkileyebilir."

'Demokrasi savunucuları muhaliflere karşı 'cadı avı' diyor'

Türkiye'deki gelişmeleri "Türkiye'de Yasa Yapıcıları Protesto İçin Yemin Etmeyi Reddetti" başlıklı bir haberde aktaran New York Times ise, CHP ve MHP'nin tutuklu milletvekillerine ilişkin kararların mahkemelerce yeniden değerlendirilmesini beklediklerini söylediklerini ancak, AKP yöneticilerinin parlamento boykotunu "sert dille eleştirdiklerini" yazdı. Gazete, CHP'nin tutuklu milletvekillerinin parlamentoda görev yapabilmeleri için bir teklif vereceğini söylediğini kaydederek, "Ancak demokrasi savunucuları, darbe suçlamaları soruşturması kapsamında yüzlerce şüphelinin tutuklandığına, bunların bazılarının haklarında resmi suçlamalar getirilmeden aylarca tutuklu bulunduğuna işaret ederken soruşturmanın hükümetin muhaliflerine karşı bir cadı avına dönüştüğünü söylüyorlar" diye yazdı.
 

'Boykot demokratik gelişmeyi tehdit eden fay hatlarını gösterdi'

İngiliz yayın kuruluşu BBC de, "Muhalefet, Parlamentodaki Yemini Boykot Ediyor" başlığını taşıyan haberinde "En büyük muhalefet partisi laik CHP, Kürt yanlısı üyeleri gibi and içme töreninden uzak durdu" dedi. AKP'nin "büyük kararlarda muhalefete danışma konusunda baskı altında olduğu" yorumunu yapan BBC, "Seçim, yaygın bir biçimde Türkiye'nin siyasi olgunluğunun işareti olarak övüldü ama Salı günkü boykot, bu ülkenin demokratik gelişmesini hala tehdit eden eski fay hatlarını gözlerin önüne serdi" görüşünü de öne sürdü.

BDP'nin boykotun sürmesinin güneydoğudaki çatışmaları yeniden ateşleyebileceğini savunulduğu haberde, CHP'nin boykotunun ise, Başbakan Erdoğan'ın, hükümetinin başlıca önceliği olarak adlandırdığı yeni anayasa konusunda çalışmaya başlamasını zorlaştırabileceği de öne sürüldü.