Boydak gitti, Tivnikli geldi
Hükümet DEİK'in yeni yönetim kurulunu belirleri. Başkanı, Zeybekci seçecek.
Cumhuriyet/Ankara BürosuHükümet, torba yasayla Ekonomi Bakanlığı’na bağladığı Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) yeni yönetim kurulunu belirledi. 25 Aralık sürecinde ifadeye çağrılan, birçok tartışmalı ihalede ön planda yer alan Abdullah Tivnikli, yönetime girerken; cemaate yakınlığıyla bilinen Mustafa Boydak, liste dışı kaldı. Yönetmeliğe göre DEİK Yönetim Kurulu Başkanı’nı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci belirleyecek.
27 yıldır TOBB ve özel sektörün öncülüğünde hükümetten bağımsız olarak çalışmalarını yürüten DEİK’in Ekonomi Bakanlığı’na bağlanmasının ardından kurulun çalışma usul ve esaslarına ilişkin yönetmelik, dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikle, DEİK’in kurucu kuruluş sayısı 99 olarak belirlendi. DEİK, genel kurul, yönetim kurulu, icra kurulu, denetim kurulu, iş konseyleri, yüksek istişare kurulu ve danışma kurulundan oluşacak.
Yönetim Kurulu, iş konseyleri başkanları arasından 15; TOBB, TİM, TÜSİAD, MÜSİAD, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) temsilcilerinden 5; diğer kurucu kuruluş temsilcileri arasından 9; genel kurulun diğer üyeleri arasından 5 olmak üzere 34 üyeden oluşacak. Yönetim kurulu başkanı, Ekonomi Bakanı tarafından belirlenecek ve görevden alınacak. DEİK, iş olanaklarının yerinden izlenmesinin önem kazandığı durumlarda yönetim kurulunun kararı ve bakanlığın onayı ile yurtiçinde veya yurtdışında temsilcilikler açabilecek.
Şirket kurabilecek, derneklere üye olabilecek DEİK, yönetim kurulu kararıyla taşınır ve taşınmaz mal almaya, satmaya, inşa, ifraz, tevhit ve rehin etmeye, ödünç para almaya, sosyal yardımlarda bulunmaya, burs vermeye, bağış ve yardımlarda bulunmaya, sosyal faaliyetleri destekleme ve özendirme yardımları yapmaya, bu yönetmelik hükümleri çerçevesinde şirket ve vakıf kurmaya veya kurulu şirketlere iştirak etmeye, derneklere üye olmaya ve benzeri hukuki işlemler yapmaya yetkili olacak. DEİK’in, şirket veya vakıf kurabilmesi ya da kurulmuş veya kurulacak şirketlere iştirak edebilmesi kuruluş amaçları ve faaliyet konuları ile sınırlı olmak üzere yönetim kurulu kararına ve bakanlığın iznine tabi olacak.
DEİK’in gelirleri, bakanlık bütçesinden yapılacak yardımlar, 5 kurucu kuruluşun bir önceki yıl gelirlerinden yüzde 1 oranında ödeyecekleri katkı payı, ihracatçı birlikleri, ticaret odaları, sanayi odaları ile sanayi ve ticaret odalarının bir önceki yıl gelirlerinden binde beş oranında ödeyecekleri katkı payı, kurucu kuruluşlar ve iş konseylerinin yıllık üyelik aidatları, hizmet ve proje karşılığı alınan bedeller, faiz gelirleri, bağış, sponsorluk ve diğer gelirlerden oluşacak.
Yönetimde 34 isim
Yönetmelikle belirlenen yeni yönetim kurulu üyeleri şöyle: Abdülkadir Konukoğlu, Abdullah Tivnikli, Ahmet Çalık, Ahmet Kocabıyık, Ahmet Nazif Zorlu, Ali Kibar, Ali Koç, Başaran Ulusoy, Berna İlter, Çetin Nuhoğlu, Ebru Özdemir, Ender Yorgancılar, Ferit Şahenk, Fuat Tosyalı, Güler Sabancı, Haluk Dinçer, İbrahim Burkay, İbrahim Çağlar, İdil Yiğitbaşı, Latif Aral Aliş, Lucien Arkas, Rifat Hisarcıklıoğlu, Mahsum Altunkaya, Mehmet Büyükekşi, Mithat Yenigün, Murat Ülker, Nail Olpak, Ömer Cihat Vardan, Remzi Gür, Rona Yırcalı, Pınar Eczacıbaşı, Tuncay Özilhan, Vahap Küçük, Zeynep Bodur Okyay.
Eski yönetimde yer alan Bendevi Palandöken, Şemsi Bayraktar, Halim Mete, Murat Yalçıntaş, Mustafa Boydak, Ayhan Zeytinoğlu, Şerafettin Aşut, Cem Kozlu, Ahmet Akbalık, Erdal Eren, Tuğrul Erkin, Zeynel Abidin Erdem, Mehmet Habbab ve Aykut Eken ise hükümetin listesine giremedi.