"Borç değil, ülke yeniden yapılandırılmalı"
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, ''Yunanistan'ın içinde bulunduğu mali krizden kurtulması için borçların değil, ülkenin yeniden yapılandırılması gerektiğini'' söyledi.
cumhuriyet.com.trYunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, bakanlar kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, AB, ECB ve IMF'nin, 2015 yılına kadar 50 milyar avroluk özelleştirme ve tasarruf tedbiri talebi çerçevesinde uygulanması kararlaştırılan üç yıllık programın genel hatlarını açıkladı.
Söz konusu programın, "devlete ait her türlü mal varlığının değerlendirilmesi, özelleştirmeler ve devletin küçültülmesi" gibi önlemleri içerdiğini belirten Papandreu, bu konuda yapılacak uygulamaların Paskalya bayramının ardından bakanlıklar arasında bölüştürüleceğini kaydetti.
Papandreu, "Görülmemiş bir kurumsal değişiklik programı geliştirdik. Kalkınma haritasında köklü değişiklikler yapıyoruz. Devletin mal varlığının değerlendirilmesi ve özelleştirmeler, kalkınma mantığı çerçevesinde yapılacak. Her halükarda hedef, yeni fırsatlar ve yeni istihdam alanları yaratmak" dedi.
"Yunanistan'ın, bugün ekonomik darboğazda bulunmasına yıllar öncesinden gelen bütçe açıklıklarının ve yanlış kısır uygulamaların neden olduğunu" ifade eden Papandreu, "bu nedenle borçların yeniden yapılandırılmasının, sorunu çözmeyeceğini, asıl yapılması gerekenin ülkenin değişmesi olduğunu" kaydetti.
Papandreu şöyle devam etti:
''Borçları sıfırlasak bile eğer kendimiz değişmezsek tekrar zor durumda kalacağız. Sorun, borçların değil, ülkenin yeniden yapılandırılmasıyla çözülecek. Şu anda elimizde bir yol haritası var. Hükümet, görevinin sona erdiği 2013 yılına kadar bunu son noktasına kadar uygulamakta kararlı.''
Yunanistan'da, hükümetin ekonomik kalkınma programını protesto gösterilerinde meydana gelen şiddet olaylarına da değinen Papandreu, “Bu değişiklikleri yaşama geçirmek durumundayız. Demokratik güçler bu konudaki görüşlerini açıkça belirtebilirler. Ancak, demokraside şiddete ve yasa dışılığa yer yok" diye konuştu.
Yunan basınında çıkan haberlerde, kısa bir süre önce Atina'da incelemelerde bulunan AB, IMF ve AMB temsilcilerinin, Yunanistan;a verilmesi kararlaştırılan 110 milyar avroluk yardım paketinin 15 avro tutarındaki taksitinin serbest bırakılması için, ülkede, aralarında 2015 yılına 50 milyar avro tutarında özelleştirmelerin de bulunduğu yeni reformların hayata geçirilmesini talep ettikleri belirtilmişti.