Bölünme büyüyor

Hükümet, üniversiteleri bölme çalışmasını genişletti. Tasarıya Anadolu Üniversitesi de eklenerek parçalanacak üniversite sayısı 13’e yükseldi

Ozan Çepni

AKP’nin erken seçim öncesinde alelacele hazırladığı üniversiteleri bölme tasarısı dün TBMM Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda görüşüldü. Tasarı, komisyondaki AKP’li vekillerin önerileriyle genişletildi. Anadolu Üniversitesi’nin de dahil olduğu listede bölünecek üniversite sayısı 13’e yükseldi. İstanbul Üniversitesi’ni bölerek İstanbul İbni Sina Üniversitesi kurulması planı da komisyonda değişti. AKP’li komisyon üyeleri, tasarıdaki İstanbul Üniversitesi’nden ayrılması planlanan Çapa Tıp yerine Cerrahpaşa Tıp’ı ayırarak yeni üniversitenin ismini de “İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa)” olarak değiştirmeye karar verdi. Eklenen vakıf üniversiteleri ile yeni kurulacak üniversite sayısı 20 oldu. 12 üniversitenin adına bulundukları ilin isimleri de eklendi. AKP’li vekillerin önergesiyle “Erzincan Üniversitesi”nin ismi “Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi” olarak değiştirildi. Bölünme listesine Anadolu Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi dahil edildi. Eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, sürecin 7 yıllık bir çalışma olduğunu söylese de Anadolu Üniversite’nin bölünmesinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Odunpazarı mitingindeki vaatleri kapsamında gerçekleştirildiğinin belirtilmesi de dikkat çekti. Bu kapsamda Anadolu Üniversitesi’nden fen, mühendislik, mimarlık ve tasarım, havacılık ve uzay bilimleri, spor bilimleri fakülteleri ile Porsuk, Ulaştırma meslek yüksekokulları, fen bilimleri, yer ve uzay bilimleri, ulaştırma enstitüleri de yeni kurulacak Eskişehir Teknik Üniversitesi’ne dahil edilmesine karar verildi. Ayrıca önergeyle Süleyman Demirel Üniversitesi bölünerek Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden tıp, diş hekimliği, eczacılık fakülteleri ayrılarak Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin kurulmasına karar verildi.

İstanbul tasarısı değişti

İstanbul Üniversitesi’nin bölünme planı komisyonda verilen önergelerle temelden değiştirildi. Çapa Tıp Fakültesi’nin üniversitede kalmasına, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin ise üniversiteden ayrılarak aynı isimle yeni bir üniversite olarak öğretime başlamasına karar verildi. Tasarıdaki “İstanbul İbni Sina Üniversitesi” adından vazgeçilerek yeni üniversitenin adı “İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa) olarak değiştirildi. İÜ’den Hemşirelik, Hasan Âli Yücel Eğitim, Orman, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri, Veterinerlik, Mühendislik fakülteleri ile Adli Tıp, Kardiyoloji, Nörolojik Bilimler, Akciğer Hastalıkları ve Tüberküloz Enstitüsü’nün de ayrılmasına karar verildi. Bunun yanında Diş Hekimliği fakültesi, iletişim fakültesi, işletme fakültesi İÜ’de kaldı. CHP’li milletvekillerinin itirazı üzerine AKP’li vekillerin kabulüyle sağlık temelli bir üniversite olması planlanan Cerrahpaşa’da Orman Fakültesi ve Eğitim fakültesinin İÜ’de kalması TBMM Genel Kurul görüşmelerine bırakıldı. Komisyonda Diş Hekimliği, Eczacılık, Sağlık Bilimleri, Tıp fakültelerinin Gazi Üniversitesi’nde kalmasına karar verildi. Ayrılacak fakültelere İlahiyat, Sanat ve Tasarım ve Turizm fakülteleri eklendi. Tasarıda planlanan İstanbul T na Üniversitesi’nin adı yeni önerge ile İstanbul Atlas Üniversitesi olarak değiştirildi. Ayrıca yeni kurulacak üniversite listesine İstanbul’da Hacegan Vakfı tarafından Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi, Ankara’da da Türkiye Eğitim, Sağlık, Bilim ve Araştırma Vakfı tarafından Ankara Medipol Ünivesitesi’nin kurulmasına karar verildi.