Böğürtlen geçim kaynakları oldu
Kahramanmaraş'ta yürütülen böğürtlen yetiştiriciliği projesi kapsamında kurulan bahçelerde hasada başlandı.
cumhuriyet.com.trKahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde yürütülen böğürtlen yetiştiriciliği projesi kapsamında kurulan bahçelerde hasada başlandı.
2007 yılında, Türkoğlu Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı'nca finanse edilen ve İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yürütülen Alternatif Ürün Böğürtlen Yetiştiriciliği Projesinden Yeşilyöre beldesinde 4 çiftçi için 15 dekar, Muratçakıroğlu köyünde de 10 çiftçi için toplam 25 dekar telli terbiye sistemli böğürtlen bahçeleri kuruldu.
Projeden yararlanarak böğürtlen bahçesine sahip olan Ali Yoğun, projeden yararlanması önerildiğinde ''böğürtlenden ne gelir ele edeceğim ki'' diye düşündüğünü ifade ederek, ''Yine de projeden yararlandım ve aradan 2 yıl geçti ve elde ettiğim kazançtan memnunum'' dedi.
Bahçesinde olgunlaşan böğürtlenleri eşi ve çocuklarıyla birlikte hasat ettiğini belirten Ali Yoğun, şunları anlattı:
''Pazar sorunu yaşamıyoruz. Hasat ettiğimiz böğürtlenleri kilosu 3 liradan satıyoruz. Üretimimiz talebi karşılamaya yetmiyor. Alıcılara sıra ile ürün veriyoruz. Masrafı az, bakımı kolay, getirisi iyi. En zor yanı hasat, yoğun emek harcanmasını gerektiriyor. Geçimimizi şimdi böğürtlen yetiştiriciliğinden sağlıyoruz. İlçe Tarım Müdürlüğüne bize desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.''
Türkoğlu İlçe Tarım Müdürü Murat Türkmen de açıklamasında, Türkiye'de böğürtlen tüketiminin üretim geliştikçe artacağına inandıklarını belirtti.
Sağlıklı bir meyve olan böğürtlenin dondurma ve pasta üreticileri tarafından da yoğun olarak talep edildiğini vurgulayan Murat Türkmen, ilçede bu yıl 40 ton dolayında böğürtlen hasat edileceğini tahmin ettiklerini bildirdi.
Murat Türkmen, kurdukları örnek bahçelerin ilçede böğürtlen yetiştiriciliğinin hızla gelişmesini sağlayacağına dikkati çekerek, böğürtlen yetiştiriciliği yapacak çiftçilere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.