Böcek ilaçlı armutlar meclis gündeminde
CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse, Almanya'nın, yüksek seviyede böcek ilacı tespit edilmesi nedeniyle Türkiye'den ithal ettiği armutları toplatma kararını meclis gündemine taşıdı.
cumhuriyet.com.trCHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, Almanya'nın Türkiye'den ithal edilen armutlarda yüksek seviyede böcek ilacı tespit ederek, bu armutları toplatma kararı aldığını hatırlattı.
Bu kararın diğer Avrupa ülkelerine yayılma riski olduğu gibi, asıl riskin Türkiye'de olduğunu belirten Köse, toplatılan armutların iç piyasada satıldığı iddialarına da dikkat çekti. Daha önce kuru üzümde, biberde, domateste olduğu gibi, benzer bir sorun armutta ortaya çıktığını ve "çocuklarda konuşma bozukluğu yaptığı" kaydedilen armutların, Türkiye'de tüketildiğinin tarım uzmanlarınca da doğrulandığını belirten Köse, "Ayrıca, uzmanların verdiği bilgiye göre, Türkiye'de AB'nin yasakladığı tarım ilaçlarının kullanımı devam etmektedir. Türkiye, AB'ye uyum için yıl başında 75, daha sonra da 49 etken maddenin kullanımını yasaklamış; fakat, içeride daha önce ithal edilmiş ve 2 yıl raf ömrü bulunan ilaçların satılması engellenememiştir. Almanya'da tespit edilen ilaçta bulunan ve 'Pisilla' denilen hastalıkla mücadelede kullanılan 'amitraz' isimli ilaç, küçük çocukların konuşmasını geciktirirken, yetişkinlerde de bitkinliğe ve düşük kan basıncına neden olmaktadır. Kimi hekimler ise bu ürünün genetik bozulma ve kanserojen etkisinin bulunduğunu belirtmiştir" dedi. Köse, Bakan Eker'e şu soruları yöneltti:
"Almanya'nın toplama kararı aldığı armut ne kadar üretilmiştir? Bunun ne kadarı ihraç edilmiştir? Toplatılma kararı olan armutların ihraç fazlası olan kısmı ne yapılmıştır?
Ülkemizde, bahsi geçen armutların satıldığı doğru mudur? Doğru ise şu an piyasada yaklaşık ne kadar miktarda bu armuttan satılmaktadır?
Armutların satışının engellenmesi amacıyla ne gibi önlemler alınmıştır?
Ülkemizde üretilen ve ihraç dilen tarım ürünleri, ihraç edilmeden önce herhangi bir teste tabi tutulmakta mıdır?
Ülkemizde üretilip, iç pazarda satılan ürünler herhangi bir teste tabi tutulmakta mıdır?
Bu denli zararlı, AB'nin ve ülkemizin yasakladığı ilaçların raflarda satılıyor olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu konuda denetim mekanizmasının eksik olduğu eleştirilerini kabul ediyor musunuz? Kabul etmiyorsanız yaşanan bu olayı neye bağlıyorsunuz?
Çiftçilerin eğitimlerinin eksikliğinin de tartışıldığı günümüzde, yaşanan olay ile bu konu arasında bir bağ kuruyor musunuz? Bakanlığınızın bu konudaki çalışmalarının eksik olduğu tarım uzmanlarınca dile getirilmektedir. Bu eleştirilere katılıyor musunuz? Aksini düşünüyorsanız bu konuda ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Bunlar yeterli midir?
Büyük bir sağlık skandalını peşinden getirdiği, halk sağlığını tehlikeye attığı belirtilen armut olayını neye bağlıyorsunuz? Bu konuda yaşanan sorunların nedenleri nelerdir?"