Böbrek nakliyle kurtuldu organlarını bağışladı

Amasya'da 11 yıldır böbrek hastalığı ile yaşama mücadelesi veren Arif Bülbül, 5'ınci dereceden akrabasının verdiği böbrekle yeniden hayata tutundu. Bülbül, başka hayatlar da kurtulsun diye organlarını bağışladı.

cumhuriyet.com.tr

Yaklaşık 11 yıldır böbrek hastası olduğunu ve haftada 3 kez diyalize girerek hayatını sürdürmeye çalıştığını anlatan evli ve bir kız babası Arif Bülbül (32)  geçen yıl aralık ayında babası Çelebi Bülbül'ün amcasının kızı 5'ınci dereceden akrabası olan Sündüs Bülbül'ün verdiği böbrek ile yeniden hayat bulduğunu söyledi.

Hastalık süresince bir çok sağlık problemi yaşadığını ve yüksek tansiyon nedeniyle sağ gözünü tamamen kaybettiğini ve protez göz ile yaşadığını anlatan Bülbül, ''2 ay önce İstanbulda özel bir hastahanenin Böbrek Nakil Merkezi'nde böbrek nakli gerçekleşti. Ameliyat sonrası tüm hayatım değişti. Bana bu konuda yardım eden ve destek sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum''dedi. Hastalığı öncesinde oto tamircisi olarak çalıştığını şuan ise çalışmadığını ve 3 ayda bir aldığı engelli maaşı ile geçimini sağladığını belirten Bülbül, birkaç ay içinde yeniden mesleğine geri dönmek istediğini söyledi.

Ameliyat öncesi 46 kiloya kadar düştüğünü, şuan ise 56 kilo olduğunu, artık içtiği sudan, yediği yemekten lezzet aldığını anlatan Arif Bülbül, şunları kaydetti:

''Hastalığım süresince günde yarım litre su içerken bu gün istediğim kadar su içiyor yemek yiyebiliyorum. Ölüm korkusu ile yaşıyordum. Hastane ortamından artık sıkılmıştım. Damarlarım artık çalışmamaya başlamıştı. Babamın amcasının kızı olan Sündüs Bülbül'ün verdiği böbrekle sanki yeniden doğdum. Ona sonsuz minnettarım. Artık hayata umutla bakıyorum. Yaşayamadığım hayallerimi gerçekleştirmek için yeniden hayal kurmaya başladım.''

Tüm organlarını bağışlayan ve organ bağışı konusunda insanları daha duyarlı olmaya çağıran Arif Bülbül, insanları her an çeşitli hastalıklara yakalanabileceğini ve organ nakline ihtiyaç duyabileceğini hatırlattı. Organ bağışının Türkiye'de büyük sorun olduğunu anımsatan Bülbül, genelde organ bağışının aile içinde ya da yakın akrabalar ile gerçekleştiğini, ancak kendisinin 5'ınci dereceden akrabasının kendisine böbreği bağışlamasının örnek bir davranış olduğunu söyledi.
 

Amasya'da 485 kişi organ bağışına destek veriyor

Amasya İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Yataklı Tedavi Hizmetleri Şube Müdürü Gürsan Oksal, il genelinde 257 kişinin diyazlize girdiğini söyledi. Son yıllarda insanların organ bağışı konusunda duyarlı olması için yapılan çalışmalar sonucu organ bağışının bu gün itibariyle 485'e ulaştığını anlatan Oksal, organ bağışı ve önemi konusunda farkındalığı artırıcı çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Oksal, ''İnsanların ölmeden önce organ bağışında bulunmaları çok güzel. Ancak kişinin öldükten sonra yakınlarının organ nakline izin vermeleri de gerekiyor. Bu konuda organ bağışlayan insanların aileleriyle diyalog kurması şart'' dedi.

Amasya ve Merzifon'da birer adet diyaliz merkezi olduğunu özel sektörde ise 2 adet merkezin hizmet verdiğini anımsatan Aksal, ayrıca 3 diyaliz ünitesinin de bulunduğunu söyledi.