''Boat Show Ankara" açıldı
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''(Yatı var, katı var) denilince çok zengin, her şeyi olan insan akla geliyor. Fakat durum böyle değil. Bir tekne, bir otomobilin dörtte bir fiyatına bile olabiliyor'' dedi.
cumhuriyet.com.trCNR Holding, Denizcilik Müsteşarlığı ve Deniz Endüstrisini ve Denizciliği Geliştirme Derneği (DENTUR) işbirliğinde Atatürk Kültür Merkezi'nde ''Boat Show Ankara Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesurları Fuarı'' düzenlendi.
Fuarın açılışı dolayısıyla düzenlenen törende Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Türk Sanat Musikisi Korosu, konser verdi.
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, yaptığı açılış konuşmasında, Ankara'nın bir ilki yaşadığını, ''denizin, deniz araçlarının başkente taşındığını'' söyledi.
''Denizcilik, bir tutku, denizcilik bir sevda''diyen Yıldırım, 8 bin 484 kilometre sahil uzunluğuna sahip olan Türkiye'nin kara hududunun sadece 2 bin 700 kilometre olduğunu vurguladı.
Yıldırım, ''Demek ki denizlerdeki faaliyetimiz, ilgimiz, alakamız karaya göre daha fazla olaması gerekir. Ancak durum öyle mi? Maalesef değil'' dedi.
Denizci ülke olmanın söylemlerle gerçekleşmediğini ifade eden Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığı olarak Türkiye'nin bu konuda ilerleme kaydetmesi için önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini anlattı.
Yıldırım, 2003'ten sonra Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın sadece denize kıyısı olan iller yerine göllere sahip tüm şehirlerde kutlanmaya başladığını belirterek, ''Amacımız, insanımıza denizi sevdirmek ve amatör denizciliği yaygınlaştırmak. Bu illere gönderdiğimiz 150'ye yakın tekneyle denizcilik gelişsin, deniz aşkı biraz daha belirgin hale gelsin istedik'' diye konuştu.
Türkiye'de denizciliğin esas geliştiği alanın yat imalatı sektörü olduğuna dikkati çeken Yıldırım, bu alanda yaşanan sorunların çözüme kavuşturulduğunu söyledi.
Yıldırım, şöyle konuştu:
''Türk sahipli, yabancı bayraklı tekneler vardı. Yolcuları Türk, mürettebatı Türk, Türk bakkalından, Türk manavından alışveriş yapıyor ama Türkiye ile bir bağı yok. Bu hakikaten onur kırıcı bir şeydi. Sağolsun denizci milletvekili dostlarımız, muhalefet, iktidar, hep beraber bir araya geldik, dedik ki 'Bu ayıbı kaldıralım, Türkiye'ye yakışmıyor'. Ve yabancı bayraktan Türk bayrağına geçişte engelleri ortadan kaldırdık. En önemli engel, motorlu taşıtlar vergisi idi, çok yüksek bir vergi. 2-3 yılda teknenin, yatın fiyatının çok üzerinde bir para ödemek zorunda kalınıyordu. Bu uygulamayla birlikte üç ay içeresinde bin 250'ye yakın tekne Türk bayrağı çekti. Aslında maliye bin 250 tane mükellef kazandı.''
"30 bin 500 civarında tekne kayıt altında"
Bakan Yıldırım, yat veya tekne sahibi olmanın ancak zengin insanlara mahsus olduğu yönünde bir kanaat bulunduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''(Yatı var, katı var) denilince çok zengin, her şeyi olan insan akla geliyor. Fakat durum böyle değil. Bir tekne, bir otomobilin dörtte bir fiyatına bile olabiliyor. Amatör denizciliği geliştirmemiz gerekiyor. Küçük teknelerle ilgili Türkiye'de mevzuat yoktu. Kim almış, nereye bağlı, bunu da yine aynı yasa ile düzenledik ve şu anda oluşturduğumuz yeni sicil kütüğü ile birlikte 30 bin 500 civarında tekneyi de kayıt altına aldık. Allah korusun bir kaza olsa insanlara ulaşımda sıkıntı yaşayacaktık.''
Amatör denizciliğin Türkiye'de son dönemde çok geliştiğini kaydeden Yıldırım, Denizcilik Müsteşarlığının özellikle Ankara'da kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara yönelik amatör denizcilik eğitimi verdiğini, bu sayede 2003'te toplam 41 bin olan amatör denizci belgesi sayısının geçen yıl 82 bine çıktığını bildirdi.
Yıldırım, Türkiye'nin yat imalatında marka haline gelmeye başladığını, aldığı yat siparişleri bakımından ilk sıralara yerleştiğini ifade ederek, bu konuda serbest bölgelere yönelik yasal düzenlemelerle girişimci sayısının arttığını kaydetti.
Fuarı düzenleyenlere teşekkür eden Yıldırım, ''İstanbul'un fethinden önce Osmanlı, donanmayı bir gecede boğazdan Haliç'e indirdi ve İstanbul'u fethetti. Sizde onlarca tekneyi 400 kilometre, Ankara'nın kalbine taşıdınız, Ankaralı'nın kalbini fethettiniz'' dedi.
CNR Holding İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Can Erol, İstanbul'da yoğun ilgi gören Avrasya Boat Show'un ardından Ankara'da da deniz sevdalıları için benzer bir etkinlik gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Erol, 35 bin metre karelik alanda kurulu fuarda, üç yüzden fazla markanın denizcilik faaliyetlerine yönelik ürünlerinin bulunduğunu söyledi.
DENTUR Başkanı Yavuz Sipahi ise CNR Holding ile dört yıldır Avrasya Boat Show gerçekleştirdiklerini anımsattı.
Bu etkinliğin uluslararası özellik kazandığını vurgulayan Sipahi, başkentte denize olan ilgiyi ortaya çıkaracak bu fuarı gerçekleştirmekten büyük memnuniyet duyduklarını kaydetti.
Sipahi, ''Hala amatör denizcilik unvanı almada lider olan Ankara'ya bu fuar yakışır. Denize kıyısı olsun olmasın, her ilde bu tür organizasyonlar yapmak istiyoruz'' dedi.
Konuşmaların ardından Ulaştırma Bakanı Yıldırım, CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Eren, DENTUR Başkanı Sipahi, bazı milletvekilleri ve bürokratlar fuarın açılış kurdelesini kesti.
Bakan Yıldırım ile fuarı gezerek ürünler hakkında bilgi alan AKP Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen bir soru üzerine, Türkiye'de üretilen yatların kalite açısından bir çok ülkeyi aratmadığını söyledi.