BM'den sığınmacılara Yunanistan uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM), Yunanistan'a ulaştıktan sonra Avrupa'nın farklı ülkelerine giden sığınmacıları uyararak, bu kişilere ekonomik ve sığınmacı sistemindeki sorunlar nedeniyle Yunanistan'a geri dönmemeleri çağrısı yaptı.

AA

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü William Spindler, Yunanistan'ın sığınmacı sistemindeki sorunlar nedeniyle diğer Avrupa ülkelerinin Yunanistan'dan gelen sığınmacıları bu ülkeye geri göndermemesi gerektiğini de ifade etti.

Spindler, bu yönde ülkelere ilk uyarılarını 2008 yılında yaptıklarını, daha önce bu uyarıların bazı ülkeler tarafından dikkate alınmadığı zamanlar olduğunu belirtti.

BM'ye göre, Yunanistan'ın sığınmacı sistemindeki ana problemler arasında sığınmacı prosedürüne erişimde zorluklar, keyfi gözaltı riski, sığınmacılar ve göçmenlerin sınır bölgesinde geri püskürtülmesi, mültecilerin desteklenmesi konusundaki endişeler, yabancı düşmanlığı ve ırkçı saldırılar yer aldı.

William Spindler, geçen yıl Akdeniz'i geçerek Yunanistan'a ulaşan sığınmacı ve göçmen sayısında dramatik artış görüldüğünü belirterek, "Geçen yıl 43 bin 500 kişi Akdeniz'i geçerek Yunanistan'a ulaştı" dedi. Spindler, 2013 yılına kıyasla Yunanistan'a ulaşan göçmen ve sığınmacı sayısının yüzde 280 artış gösterdiğini bildirdi.

Spindler, "Yunanistan'a 2014'te deniz yoluyla ulaşan göçmen ve sığınmacıların yüzde 60'ı Suriyeli. Geriye kalan yüzde 40'lık dilimde ise Afganistanlı, Somalili ve Eritreliler çoğunlukta. Yunanistan'a ulaşan bu insanların birçoğu diğer Avrupa ülkelerine gitti" diye konuştu.

Spindler, ayrıca BMMYK'nın Yunanistan-Türkiye deniz ve kara sınırında resmi olmayan dönüşleri belgelemeye devam ettiğini söyledi. 2010 yılından beri sıkılaştırılmakta olan sınır kontrolleri sonucunda Yunanistan-Türkiye kara sınırından daha az göçmen ve sığınmacının Yunanistan'a giriş yaptığını ifade eden Spindler, bu nedenle daha fazla göçmen ve sığınmacının deniz yoluyla Yunanistan'a ulaştığını belirtti.