BM'den ateşkese onay
BM Güvenlik Konseyi, Gazze'de acil ve kalıcı ateşkes sağlanması çağrısında bulunan karar tasarısını kabul etti. 15 üyeli konsey üyelerinin 14'ü Gazze'de ''acil, kalıcı ve taraflar tarafından tamamıyla uyulacak ve İsrail birliklerinin Gazze'den tamamıyla çıkmalarının yolunu açacak ateşkes'' çağrısına "evet" oyu verirken, ABD ise çekimser oy kullandı.
cumhuriyet.com.trBM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da katıldığı, dönem başkanı Fransa'nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in başkanlık ettiği konsey toplantısında yapılan oylamada, karar tasarısı kabul edildi.
Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 15 üyeli konsey üyelerinin 14'ü Gazze'de ''acil, kalıcı ve taraflar tarafından tamamıyla uyulacak ve İsrail birliklerinin Gazze'den tamamıyla çıkmalarının yolunu açacak ateşkes'' çağrısında bulunan karar tasarısına ''evet'' oyu verdiler.
ABD ise oylamada çekimser oy kullandı. Oylamada ABD'yi, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice temsil etti.
Güvenlik Konseyi geçici üyeliği bu yıl başında başlayan Türkiye, konseyde üye olarak 48 yıl aradan sonra ilk kez oy kullandı. Türkiye'yi toplantıda Dışişleri Bakanı Ali Babacan temsil etti.
İngiltere tarafından sunulan ve kabul edilen karar tasarısında, Gazze'de derinleşen insani krizden ve şiddet olaylarından büyük endişe duyulduğu belirtilerek, gıda, akaryakıt ve tıbbi malzemeleri de içeren insani yardımın engelle karşılaşmadan Gazze'ye ulaşması, dağıtılması öngörülüyor ve BM ülkelerinin Gazze'deki insani ve ekonomik durumun düzelmesi için yürütülen uluslararası çabaları desteklemeleri isteniyor.
Sivillere yönelik tüm şiddet ve terör eylemlerinin kınandığı kararda, kalıcı ateşkes ve sukuneti sağlamak için Gazze'ye yasadışı silahların ve mühimmatın girişinin önlenmesi ve İsrail-Gazze arasındaki geçiş noktalarının da yeniden açılması yönünde düzenlemeler yapılması için üye ülkelerin çabalarını yoğunlaştırmaları isteniyor. Bu kapsamda, hem Mısır'ın iki taraf arasında başlattığı, hem de aynı kapsamda süren diğer bölgesel ve uluslararası çabaların da memnuniyetle karşılandığı kaydediliyor.
Kararda, Filistinler'in kendi aralarında uzlaşmaları yönünde somut adımları atmaları isteniyor ve bu çerçevede, Mısır ve Arap Birliği'nin arabuluculuk çabalarının da desteklendiği ifade ediliyor.
Kararda, İsrail-Filistin sorununun ancak barışçıl yollarla çözülebileceği, iki devletli çözümün gerekli olduğu belirtilip, bu yönde tarafların ve uluslararası toplumun, ''İsrail ve Filistin'in iki demokratik ülke olarak yanyana ve barış içinde, güvenli ve tanınmış sınırlar içinde yaşamalarını öngören bir vizyonu temel alan kapsamlı bir barışa yönelik çabalarını acilen yeniden başlatmaları gerektiği'' de vurgulanıyor.
Kararda, Ortadoğu Dörtlü'sünün bu yıl Moskova'da uluslararası bir toplantı düzenleme düşüncesininde memnuniyetle karşılandığı belirtiliyor.
Kararın giriş paragraflarında ise Gazze'nin bölgede kurulacak Filistin devletinin bir parçası olacağı belirtilerek, Filistin ve İsrail nüfuslarının korunması gerektiği belirtiliyor ve tüm sivillerin güvenliği ve refahının önemi vurgulanıyor.
Konseyde TSİ 03.30'da yapılması beklenen oylama oturumu, TSİ saat 04.17'de başladı.
Toplantıya İsrail, Filistin, Suudi Arabistan ve Mısır temsilcileri de oylama hakkı olmadan katıldılar.
Karar, BM'de gün boyu süren müzakerelerin sonunda hazırlanıp kabul edildi. BM Güvenlik Konseyi'nin kararları, uluslararası hukukta bağlayıcı nitelik taşıyor.
"Gazze'de ölen ve yaralanan her üç kişiden biri çocuk"
İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında ölen ve yaralanan her üç kişiden birinin çocuk olduğu bildirildi.
BM'nin Çalışma ve Yardım Ajansının Gazze'deki operasyonlarından sorumlu yetkilisi John Holmes, Gazze Sağlık Bakanlığı'nın dün gönderdiği istatistiklere göre, Gazze'de ölen 758 kişiden 257'sinin, yaralanan 3100 kişiden de 1080'inin çocuklar olduğunu söyledi.
Holmes ve ajansın bir diğer yetkilisi John Ging, "güvenilir" sözleriyle değerlendirdikleri istatistiklerin, son derece rahatsız edici olduğunu belirterek, Gazze Şeridi'ne yardımları, çalışanlar için çok riskli olduğu gerekçesiyle geçici bir süre askıya aldıklarından ötünü çok üzgün ve öfkeli olduklarını da kaydetti.
"ABD, Mısır'ın arabuluculuk çabalarının sonucunu görmek istiyor"
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, öncelikle Mısır'ın arabuluculuk çabalarının sonuçlarını görmek istediklerinden BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze'de derhal kalıcı ateşkes anlaşması çağrısı yapan kararıyla ilgili oylamada çekimser oy kullandıklarını söyledi.
Rice, Birleşmiş Milletler'de yaptığı açıklamada, ABD'nin çekimser oy kullanmasına rağmen kararın içeriğini desteklediğini belirtirken, "ABD, Mısır'ın arabuluculuk çabalarının sonuçlarını görmenin önemli olduğunu düşünüyor" diye konuştu.
"Kararın herkes tarafından uygulanması lazım"
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, BM Güvenlik Konseyinin Gazze'de derhal ve kalıcı ateşkes çağrısında bulunan, İsrail birliklerinin Gazze'den çekilmesini öngören kararının ''herkes tarafından uygulanması gerektiğini'' söyledi.
Babacan, 3 günlük zorlu bir müzakere sürecinden sonra nihayet BM Güvenlik Konseyi'nden bir karar tasarısı çıkarmayı başardıklarını belirterek, kararın bir yandan tarafları hemen ateşkese davet ettiğini, bir yandan İsrail birliklerinin Gazze'den geri çekilmesini öngördüğünü, aynı zamanda da Gazze'ye giriş-çıkışların tamamen normalleştirilmesiyle ilgili bir çağrıda bulunduğunu vurguladı.
Karardaki unsurların hepsinin de önemli olduğunu kaydeden Babacan, ''ateşkes, İsrail birliklerinin Gazze'den çekilmesi, Gazze'ye insanların ve malların giriş çıkışlarının normalleştirilmesi, yani uzun bir süreden beri devam eden ablukanın sınırlamalarının sona ermesi. Bunları biz son derece önemsiyoruz'' diye konuştu.
Kararın bugün geç vakitte de olsa kabul edilmesinin ve konunun neticelenmesinin gerçekten önemli bir adım ve başarı olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Ali Babacan, ''BM Güvenlik Konseyi kararının herkes tarafından uygulanması lazım. Bu uluslararası toplumun tek vücut olarak ortaya koyduğu bir duruştur, bir taleptir ve bu talebi İsrail'in ve tüm tarafların mutlaka uygulaması lazım, aksi halde buna rağmen bir uygulama, buna rağmen şiddetin bölgede devam etmesi kuşkusuz kabul edilebilir bir durum olmayacaktır'' diye konuştu.