"Bizi yargılamak istiyorlarsa zorla götürmeleri lazım"

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, haklarında yürütülen soruşturmalar çerçevesinde ifadelerinin alınması için mahkemeler tarafından Meclis Başkanlığı'na yazı gönderilmesini "Bizi yargılamak istiyorlarsa zorla götürmeleri lazım" şeklinde değerlendirdi.

cumhuriyet.com.tr

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, milletvekili seçilmeden önce haklarında açılmış davalar bulunduğunu belirtirken bu davaların tamamının yaptıkları konuşmalara dayandığını söyledi. Demirtaş "Dava konusu olan konuşmalarımızda Türkiye'de artık Kürt analarının da Türk analarının da yüreği yanmasın. Gerekirse 'Öcalan'la görüşülsün akan kan durdurulsun' demişim. Ben bu davadan yargılandım ceza da aldım. Ancak Yargıtay kararı benim aleyhime bozdu. Yargılama yeniden başladı. Bu arada da milletvekili seçildim. Mahkeme yargılamayı durdurdu ancak savcılar itiraz etti. Yargıtay ise 'yargılayabilirsiniz dokunulmazlıkları yoktur' anlamına gelen bir karar verdi" diye konuştu.

Bunun Cumhuriyet tarihinde ilk olduğunu belirten Demirtaş şunları söyledi:
"Adam öldürmekten yargılanan milletvekili vardı, ancak milletvekili iken yargılanmadı. Bizse yaptığımız konuşmalardaki barış çağrılarımız için yargılanmak istiyoruz. Bu açık bir ayrımcılık ve hukuksuzluktur. Adam öldüren milletvekili oluyor ve yargılanamıyor; ancak biz yargılanabiliyoruz. Bunu siyasi tavır olarak algılıyoruz ve mahkemeye gitmeme kararı aldık. Hakkımızda zorla getirme kararı çıkardılar ancak kim bizi nasıl zorla götürecek. Şahsi olarak milletvekillerinin kürsü dokunulmazlığı hariç bütün dokunulmazlıklarının kalkmasından yanayım. Yargılanmaktan çekinmiyorum, veremeyecek hiçbir hesabım yok. Ancak siyasi bir karar var ortada. O halde gelsinler zorla götürsünler, ayağımızla gidip kuzu kuzu bu hukuksuzluğa ortak olmayacağız. Meclis'te bir sürü yolsuzluk dosyası bulunurken biz barış istediğimiz için dokunulmazlıklarımız tanınmıyorsa bu ayrımcılıktır. Bizi yargılamak istiyorlarsa zorla götürmeleri lazım. "

 

"Sanıklar mahkemeye gelmezse ısraren götürülürler"

Öte yandan TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan TBMM Başkanı Köksal Toptan, DTP'li milletvekillerinin savunmalarının istenmesi konusunda hukuki inceleme yaptırdığını söyledi.

Bu konuda, ilgili ağır ceza mahkemesinden kendilerine uzun bir süre önce yazı geldiğini ifade eden Toptan, ''Ben inceliyorum, arkadaşlarıma incelettiriyorum, Adalet ve İçişleri Bakanları ile de konuştum'' diye konuştu.

Anayasanın 83. maddesinin ''dokunulmazlığı'' düzenlediğini, bu maddede Anayasanın 14. maddesine atıfta da bulunulduğunu anımsatan Toptan, ''14. maddenin; milletvekili seçilmeden önce belirtilen suçların işlenmesi halinde dokunulmazlığın söz konusu olamayacağını ve yargılamanın devam edeceğini hüküm altına aldığını'' ifade etti. Ancak bazı hukukçuların "sistemin mutlak dokunulmazlığı düzenlediği için bu halde bile dokunulmazlığın olabileceğinden'' söz ettiğini kaydeden Toptan, şöyle devam etti:
''Bütün bunları incelemeye, hukuki sonuca varmaya çalışıyoruz. Ankara görevli Ağır Ceza Mahkemesi, talimat mahkemesi olduğu için, işin esasına bakan dosyalar başka mahkemelerde olduğu için, bir anlamda buradaki Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki arkadaşlarımızın da çok fazla yapacağı bir şey gözükmüyor. Aslında bizim de gözükmüyor. Bize yazılan yazıda, TBMM'ye duyulan saygı nedeniyle şimdiye kadar beklenildi. Bizim aracılığımızla bir duyuru yapılması ve adı geçen milletvekillerinin bu şekilde gidip savunmaları yapmaları isteniyor. Doğrudan mahkemeler bunu yapabilirdi. Nezaket gösterdiler. Biz de mahkememize nasıl yardımcı oluruz diye çalışma yapıyoruz.

Anayasanın lafzına baktığımız zaman, aslında davet üzerine savunma yapmaya gidilmediği takdirde, yasaların öngördüğü şekilde, ısraren sanıkların mahkemeye götürülüp orada savunmalarının yapılmasının sağlanması mümkün. İlgili Ağır Ceza Mahkemesi ise böyle bir yol deniyor. Bakalım ne yapacağız, inceleniyor.''

 

DTP hakkında suç duyurusu

Kahramanmaraş'ta, şehit torunu olduğunu söyleyen bir yurttaş 29 Mart yerel seçimlerinde ''Kürdistan'ın sınırını çizdikleri'' şeklinde açıklamalarda bulunduğu bildirilen DTP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan hakkında suç duyurusunda bulundu.

 

Ayna: İfade vermeyi düşünmüyoruz

DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, ''TBMM Başkanı Köksal Toptan, '5 milletvekilinin savcıya ifade vermesiyle ilgili yazıları tuttuğunu' söyledi. Toptan ile görüştünüz mü? İfade verecek misiniz?'' sorusu üzerine, TBMM Başkanı Toptan ile görüşmediklerini ve görüşmeyi de düşünmediklerini söyledi.

 

"Meclisin kafasına göre hareket edecek hali yok"

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, DTP'li milletvekillerinin savunmalarının istenmesi ile ilgili, ''Meclis hata yapmaz, kafasına göre hareket edecek hali yok, Anayasaya göre hareket eder'' dedi.