''Bizi kamplara ayırdılar"

''86. yılında Cumhuriyetin Neresindeyiz?'' konulu konferansta bir konuşma yapan Yazar Turgut Özakman, dünyada milletçilik anlayışının bitmediğini, sadece Türkiye'de bitirilmek istendiğini kaydetti. Özakman, ''Ne yazık ki 1946'dan beri önce sağcılar, sonra solcular giderek bizi kamplara ayırdılar, şimdi onlar bunun sefasını sürüyor, biz acısını çekiyoruz'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Yazar Turgut Özakman, 16 Mayıs Ulusal Hukuk ve Tavır Dergisi'nce Kurtuluş Savaşı Müzesi'nde düzenlenen ''86. yılında Cumhuriyetin Neresindeyiz?'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, ''Milli mücadeleyle ilgili tarihi yazıların yanlışlarla dolu olduğunu'' kaydetti.

''Aslında hepimiz Kemal'in çocuklarıyız'' diyen Özakman, tarihi doğru bilmeyle ve ön yargılardan kurtulmayla Türkiye'nin tek yumruk olabileceğini belirtti. Özakman, ''Ne yazık ki 1946'dan beri önce sağcılar, sonra solcular giderek bizi kamplara ayırdılar, şimdi onlar bunun sefasını sürüyor, biz acısını çekiyoruz'' dedi.

Özakman, dünyada milletçilik anlayışının bitmediğini, sadece Türkiye'de bitirilmek istendiğini söyledi. Özakman, özellikle Osmanlı Devleti döneminde, Osmanlı adının ülke içerisinde kullanıldığını, 13. yüzyıldan itibarense Batılıların Osmanlıdan ''Türkiye ve Türkler'' olarak söz ettiğini kaydetti.

Şevket Süreyya Aydemir'in ''Mustafa Kemal hiç bir şey yapmasaydı bile şu bizdeki Batı karşısında duyduğumuz aşağılık duygusunu kazımakla, milli kahraman olmayı haketmiştir'' sözlerini aktaran Özakman, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Şevket Süreyya yanılıyor. Atatürk'ün batı karşısında aşağılık duygumuzu kazıyamadığını düşünüyorum. Bizim üzerimizde çok oyun oynanıyor. Birileri ılımlı İslam Devleti kurmamızı istiyorsa birilerinin çıkıp 'sana ne' demesi lazım. Obama hakkındaki düşüncelerimi sordular. 'Kunta Kinte olmadığını bilin' dedim. Rejimin seçtiği insanlardan fazla umuda kapılmayın. Üslup değişir, içerik değişmez. Onun için aklımızı başımıza toplayalım. Toplumda birliğimiz giderse dirliğimiz bir daha geri gelmez.''
 

1915 olayları

Osmanlı İmparatorluğu'nda 1914'de Doğu Anadolu'da 77 Rus okulunun bulunduğunu, bunun sonraki yıllarda 1915 olaylarının yaşanmasının nedenlerini açıklayabileceğini kaydeden Özakman, aynı yıllarda 450 misyoner okulunun da bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu: ''Bizim tarihimizde ırkçılık da yok, kıyım da yok. Bunlar bize yakıştırılan şeyler, bizim içimize şırınga edilen şeyler. Gençler için söylüyorum, biliniz ki Batılıların bize attığı bu kıyım iftirası kesinlikle doğru değildir. Küçücük bir kuşkum olsaydı, burada af dilerdim. Ama bireysel cinayetler var. Osmanlı da bunun gereklerini yapmıştır. Bunlar kıyım değildir. Bireysel cinayetlerin alasını Ermeniler yaptı. Ama Türkiye, zafere ulaşmayla bütün bunları unuttu. Ermeni sorununu kimseye öğretmek istemedik. Çünkü bu sorunu biz tarihe havale etmiştik. Onu öğretmemiş olmak, bizim zaafımız değil, tam tersine şerefliliğimizdir, üstünlüğümüz ve asaletimizdir. Ama şimdi öğrenmemiz gerekiyor.''

Gençlere özellikle tarih konusunda yanlış ve eksik bilgiler verildiğine işaret eden Özakman, cumhuriyetin gerekçelerini anlatmakta ihmallerin yapıldığını belirterek, kızmak yerine doğruları öğretmek zorunluluğunun bulunduğunu vurguladı.