"Biz okuyoruz, siz ne yapıyorsunuz?"

Çanakkale'de bir grup üniversite öğrencisi, kitap okumaya teşvik edebilmek amacıyla sahilde kitap okudu.

cumhuriyet.com.tr

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde (ÇOMÜ) öğrenim gören bir grup öğrenci, yanlarında getirdikleri kitapları sahildeki banklara, kaldırımlara ve yol kenarlarına oturarak okudu.

Kitap okuyan öğrenciler, sahilde gezinti yapanların dikkatini çekti.

ÇOMÜ Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Gökhan Bayram, etkinlik hakkında gazetecilere yaptığı açıklamada, kitap okurken yoldan geçen insanlara görsel mesaj vermek istediklerini ve onlara ''siz de okuyun'' demek istediklerini söyledi.

İstatistiklere göre okuma konusunda gelinen durumun iç açıcı olmadığı belirten Bayram, gelişmiş ülkelerin kitap alımı için kişi başına yılda 100, Türkiye'nin ise yaklaşık 10 dolar harcadıklarını söyledi.

Birleşmiş Milletler'in (BM) insani gelişme raporuna göre, Türkiye'nin okuma oranında Malezya, Libya, Ermenistan gibi ülkelerden sonra geldiğini ifade eden Bayram, şöyle konuştu:

''Japonyada yılda kişi başına düşen kitap sayısı 25, Fransa'da 7 iken, bizde 12 bin 89 kişiye 1 kitap düşüyor. Türkiye'de yüksek öğrenim görenlerin oranı 1965 yılına göre 14 kat artmış olmasına rağmen, kitap okuma oranımız hala o günlerden çok daha geridedir. Türkiye'de kütüphane sayısı bin 412, kahvehane sayısı 570 bin civarındadır. Yani 49 bin 500 kişiye 1 kütüphane düşerken, 122 kişiye 1 kahvehane düşüyor. Kitap okumamamızın dışında gazete de okumuyoruz. Japonların yüzde 62'si, Almanların yüzde 48'i Türklerin ise sadece yüzde 5'i gazete okuyor. Bugün bizler burada sahilin değişik bölgelerine yayılıp, bir iki saat dünyadan koparak kitap okuyacağız. Biz kitap okurken, yoldan geçenler bizleri görecek ve onlara 'siz de okuyun' mesajını vereceğiz.''

Bayram, etkinliğin ardından okunan kitapları geçtiğimiz günlerde Elazığ'da meydana gelen depremde zarar gören köy okullarına göndereceklerini bildirdi.