Bıttım sabunu inceleniyor

Siirt yöresinde üretilen bıttım sabununun kepeklenme ve saç dökülmeleri sorununu giderdiği yolundaki iddialar bilimadamlarının dikkatini çekti. Sabun bilimsel araştırmaya konu oluyor.

cumhuriyet.com.tr

Siirt Üniversitesi (SİÜ) Rektörü Prof. Dr. Recep Ziyadanoğulları, saç dökülmesi ve cilt sorunlarını gidermede olumlu etkileri olduğuna inanılan bıttım sabununu bilimsel olarak araştıracaklarını anlattı.

Kendisinin de saç dökülmesi sorunu yaşadığı için bıttım sabununu tercih ettiğini belirten Ziyadanoğulları, bıttım sabununun kepeklenme ve saç dökülmeleri sorununu giderdiğini, ayrıca cildi güzelleştirdiğini ifade etti.

Bugüne kadar bıttım sabunuyla ilgili olarak bilimsel bir araştırmaya rastlamadığını belirten Ziyadanoğulları, aynı zamanda kimya profesörü olduğunu da hatırlatarak, şöyle dedi:

''Bugüne kadar bıttım sabunu konusunda bilimsel bir araştırmaya rastlamadım. Biz üniversite olarak bu konuda gereken araştırmayı yapacağız. Ancak benim gözlemim bu sabunda bol miktarda organo selenyum bileşiği olduğu yönündedir. Selenyum, saçları güçlendirmek ve dökülmelerini önlemek amacıyla şampuanlara katılıyor. Şampuanlara selenyum bileşiği katılırken, bıttım sabununda ise organo selenyum bileşiği var diye düşünüyorum.''

Ziyadanoğulları, üniversite olarak bir öğretim üyesini bıttım sabunu konusunda araştırma yapması amacıyla görevlendirdiklerini ve bu öğretim üyesinin daha gelişmiş ve daha ileri teknolojiye sahip Hacettepe Üniversitesinde konuyu bilimsel olarak araştıracağını kaydederek, elde edecekleri sonuçları bilim dünyası ve kamuoyuyla paylaşacaklarını sözlerine ekledi.
 

Bıttım nasıl üretiliyor?

Sabun üreticisi Selami İrey, bıttım sabununun halk arasında çitlembik olarak da adlandırılan menengiç ve onun biraz daha büyüğü olan bıttımın ezilerek yağının çıkarılmasından elde edildiğini anlattı.

Menengiç ağacının yörede çok sıkça rastlanılan bir orman ağacı olduğunu anlatan İrey, şunları söyledi:

''Ufak yeşil renkli meyvesi sonbaharda toplanıyor. Daha sonra evlerde veya değirmenlerde öğütülerek yağı çıkarılıyor. Daha sonra da bu yağ yine ev ortamında tamamen doğal bir şekilde sabuna dönüştürülüyor. Ev üretimi olduğu için sabun belli kalıplara değil de yuvarlak geniş kaplara dökülüyor. Bu yüzden sabun kalıpları kaşar tekerlerine benziyor. Daha sonra telle kesilerek satışa sunuluyor.''

İrey, yurt içinden ve yurt dışından bu sabuna büyük bir talep olduğunu ileri sürerek, ''Siirt'te yılda 200 ton civarında üretilen bıttım sabununun kilosunun 13-15 lira arasında satıldığını sözlerine ekledi.