Binler sandık peşinde

Adil Seçim Platformu, 24 Haziran’da 415 bin sandık kurulu üyesi ve 195 bin müşahitle sandıkları ve oyları koruyacak. Platform “Oy kullanın” çağrısı yaptı.

cumhuriyet.com.tr

59 milyon seçmen 24 Haziran’da sandık başına gidiyor. Ancak seçmenlerin önceki seçimlerden de hareketle “Oyum boşa gidecek mi” kaygısı var. Seçmenlerin bu kaygısını ortadan kaldırmak, her bir seçmenin oyunu korumak ve “seçmenlerin iradesinin adil bir şekilde sandığa yansıması” için 17 siyasi parti, meslek örgütü ve demokratik kitle örgütleriye kurulan Adil Seçim Platformu da seçimlerin son düzlüğünde önlemlerini aldı. Platform üyeleri dün, Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesi’nde düzenledikleri basın toplantısıyla, her şeyden önce, seçmenlere “Sandığa gidin. Bir oy bir oydur” mesajı veridi. Toplantıda, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri adına açıklama yapan aktivist Nesteren Davutoğlu, Adil Seçim Plaftformu’nun sandık kurulu görevlisi ve müşahit görevlendirmelerini tek bir sandık boş kalmayacak şekilde belirlediğinin altını çizerek “415 bin sandık kurulu üyesi ve 195 bin müşahit görevlendirmesi yapıldı” dedi. Davutoğlu, seçmenlerin tümünün sandık başından bilgi geçmesi, sandık tutanaklarının görsellerini iletebileceği ve tüm gün canlı destek alabileceği “Adil Seçim Uygulaması”na da dikkat çekti.

‘Yeni bir Türkiye’

Toplantıya, eski AİHM yargıcı ve eski CHP Milletvekili Rıza Türmen de katıldı. Türmen de “24 Haziran seçimlerinin iktidarı belirlemenin ötesinde, Türkiye’nin hangi rejimle, demokrasiyle yönetilip yönetilemeyeceğini” belirleyeceğine dikkat çekti. Yapılan yasal değişikliklerle seçimlerin yürütülmesinde “bürokrasinin rolünün arttığına” işaret eden Türmen şunları söyledi: “Devletin partileştiği bir dönemde seçimlerin memurlara bırakılması bizde endişe yaratıyor. Örneğin valinin talebi üzerine sandıklar bir yerden başka bir yere taşınacak. Bürokrasiye bırakılan bu hareket alanı seçim güvenliğini zayıflatıcı bir gelişmedir. Sandık başında duran görevlilerin çok büyük rolü var. Onlar sandıklara sahip çıkarlarsa, seçimlerin güvenliği de sağlanmış olur.” Türmen, seçmene de şu çağrıda bulundu: “Gördüğünüz gibi siyasi parti temsilcileri ile sivil toplum örgütleri bir arada oturuyor. Bunun gerçekleşebilmesi Türkiye’deki demokrasisi açısından önemlidir. İktidar birliktelik demektir. Bu birlikteliğin gerçekleştirilmesi demokrasi tarihinde önemli bir adımdır. Burada bir muhalefet bloku var. Bu dört parti hepsi ayrı bir dünya görüşüne sahip ama bu dört partinin bir blok içinde beraber olmaları çok büyük bir fırsattır. Bu blok Meclis’te çoğunluğa sahip olursa, Türkiye’deki kutuplaşmayı aşarak, demokratik bir Türkiye’nin inşası mümkün olabilir. Bu muhalefet bloku yeni bir Türkiye’nin inşasının tohumlarını taşıyor. Bu platform seçim sonrası kurumsallaşmalı.” CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel de 24 Haziran’da önemli olanın “sandık başında olmak ve ıslak imzalı tutanakları almak” olduğuna dikkat çekti.

Uygulama 'kahraman' topluyor

Aktivist Nesteren Davutoğlu’nun verdiği bilgiye göre, “gönüllü başvuru sistemi ile kahramanlar” toplanıyor. Otomatik görevli tanıma sistemi ile - eğer varsa - görevini ve görevli olduğu sandığı biliyor. ‘Lokasyon’ bazlı takip sistemi ile her okulda gereken kadar ‘kahraman’ olup olmadığını takip ediyor ve zayıf noktalara ‘kahraman’ yönlendiriyor; sandıkları koruyor. ‘Gerçek zamanlı’ ya da insansız seçim sonuç tutanağı okuma sistemi ile sandıklar açıldıktan sonra gönderilen tutanakların gerçek sonucunu saniyeler içinde hesaplıyor. Tutanakların sonuçlarını ortak veri havuzu ile karşılaştırarak, itiraz dilekçelerini hazırlıyor. Çağrı merkezi ve canlı mesajlaşma desteği sunuyor. Sıkça sorulan sorular ile seçim günü karşılaşılabilecek potansiyel sorunlar konusunda ‘kahraman’ı bilgilendiriyor.