'Bilişim ve gençler Türkiye'nin geleceği'

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''Hedefimiz, 2013'e kadar 55 milyon, 2023'e kadar ise en az 70 milyon vatandaşımızı bilgisayar okur yazarı yapmak'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

''e-Kapasite Haftası'' kapsamında Dedeman Otel'de düzenlenen ''Ulusal e-Kapasite Geliştirme Zirvesi''nin açılışında konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bilgi iletişim teknolojilerinin yaşam tarzı ve genel uğraş alanları başta olmak üzere her şeyi değiştirdiğini söyledi. Türkiye'de okuryazarlık sorunun neredeyse hallolduğunu belirten Yıldırım, internetin yaygınlaşmasıyla bilgisayar okuryazarlığı gibi yeni bir hedefin ortaya çıktığını ifade etti. Yıldırım, eskiden büyüklerin küçüklere alfabe öğrettiğini belirterek, artık gençlerin büyüklerine bilgisayar öğrettiğine işaret etti.

Bilgi temelli topluma geçiş için en büyük kaynağın gençler olduğunu anlatan Yıldırım, şöyle devam etti: ''17-30 yaş arasındaki nüfusumuz toplam nüfusun yüzde 55'i kadar. Bu çok büyük bir kaynak. Bu kaynağı yerli yerinde kullanabilirsek Türkiye gelişmiş ülkelerin katettiği mesafeyi en az 5-10 kat daha kısa sürede katedebilir. Bu konuda Türkiye büyük bir üstünlük sağlayabilir. Bunun için önce bilgi otobanlarını genişletmemiz lazım. Bölünmüş yollar yaptık, ülkenin doğusunu batısını kuzeyini güneyini birbirine bağladık. Otoyollar, hızlı demiryolları yapıyoruz. Havacılığı halkın yolu yaptık.''

Bilişimin ve gençlerin Türkiye'nin geleceği olduğuna işaret eden Yıldırım, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte okulların bilgisayar sınıflarını yaptıklarını söyledi. Ulaştırma Bakanlığının Evrensel Hizmet Fonu'ndan yararlanarak 22 bin bilgisayar sınıfı yaptığını ifade ederek, yine Evren Hizmet Fonu'ndan bilgisayar sınıflarındaki internet bağlantıları için yılda 20 trilyon lira ücret ödediklerini dile getirdi. Yıldırım, ''Helal olsun. Daha fazlasını da ödemeye hazırız. Yeter ki onlar bilgisayara girsin, milyarlarca sayfalık dünya kütüphanesini dolaşsınlar, istedikleri bilgileri derlesinler'' diye konuştu.
 

'Bilişim hızı ile giydiriyorlar'

Bilişimde zamanın çok önemli olduğuna işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti: ''Geçenlerde oğlum, adını hatırlayamadığım bir şirketten internetten bilet alacak. Bakarken de bana soruyor, 'şu saatte var, bu saatte var' derken 5 dakika geçti. 79'dan bilet çıktı 105 liraya. 'Daha fazla sorma al, yoksa 150 kağıtta zor durduracağız bileti' dedim. Bilişim hızı ile giydiriyorlar. Zaman maliyeti diye açıklıyorlar. Zaman maliyeti bilişimde çok önemli, bırakın saniyeleri, saniyelerin milyonda biri bile bilişimde önemli hale geliyor.''

Bilişimin gelişmesiyle bazı mesleklerin ortadan kaybolduğunu, bazı insanların işsiz kaldığını ancak yeni iş alanlarının da oluştuğunu vurgulayan Yıldırım, mutlaka bilgisayar okuryazarlığının yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti. Bakan Yıldırım, 2013 ve 2023 yılları için hedeflerini koyduklarını kaydederek, şöyle devam etti: ''Dünyanın ilk 10 ülkesinde Türkiye'yi görmek istiyoruz. Bunu sağlamak için yapmamız gereken işler var. Altyapıyı güçlendirmemiz, rekabet gücümüzü artırmamız lazım. Türkiye'nin bilgi temelli topluma geçişini sağlamamız lazım. Avrupa bilgisayar okuryazarlığında yüzde 60'a yaklaştı ama ilerleyemiyor. Çünkü yaşlı nüfus var. Bizde, elimizi çabuk tutarsak, öyle bir dezavantaj yok. Hedefimiz, 2013'e kadar 55 milyon, 2023'e kadar ise en az 70 milyon vatandaşımızı bilgisayar okur yazarı yapmak.'' Türkiye'nin her tarafında geniş bant internet erişimi olduğunu ifade eden Yıldırım, bunun bazı Avrupa ülkeleri de dahil pek çok ülkede olmadığını dile getirdi. Yıldırım, kablo ile internetin sağlanamadığı 5 bin 500 köye uydu üzerinden internet sağlandığını da kaydetti.
 

Elazığ'daki deprem

Elazığ'da dün meydana gelen deprem nedeniyle üzüntülerinin büyük olduğunu belirten Yıldırım, ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diledi. Bu depremde de iletişimin gücünün bir kez daha ortaya çıktığını anlatan Yıldırım, ''Depremlerden ancak günler sonra idarecilerin haberi oluyordu. 1999 depreminde Ankara'nın depremden saatler sonra haberi olduğuna kamuoyu şahit olmuştu'' dedi. Konuşmasının ardından gazetecilerin soruları yanıtlayan Yıldırım, depremin ardından bölgede ulaşım sıkıntısı yaşanmasının hatırlatılması üzerine, köy yollarının gidiş-geliş olduğuna işaret etti. Depremin ardından herkesin yola hücum etmesi sebebiyle asıl gitmesi gerekenlerin gidemediğini belirten Yıldırım, görevlilerin çağrılarının ardından bu sıkıntının aşıldığını ifade etti.

Yıldırım, ''Köy yollarının rehabilite edilmesi gündeme gelebilir mi?'' sorusuna şu yanıtı verdi: ''Bu olayı bundan beş sene önce yaşasaydık, oraya erişimimiz olmayabilirdi. KÖYDES projesi ile 360 bin kilometrelik köy yollarının tamamı açıldı. Yüzde 40'ı da asfaltlandı. Proje de hala devam ediyor. Orayı neden bölünmüş yol yapmıyorsunuz diye soruyorsanız, bunun fizibilitesi yok. Köy yollarını bölünmüş yol haline getiremeyiz''

TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı ve Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı da, yeni bir ürün yaratırken ''ürünü doğru tarif etme, iyi pazarlama ve teknolojiyi iyi kullanma''nın çok önemli olduğunu söyledi. Havacılık sektöründe eskiden fiyatların yüksek, hizmet kalitesinin düşük ve uçağa binmenin erişilmez olduğunu anlatan Sabancı, 2003'te havacılıkta tekelin kalkmasının ardından THY'nin pazar payının yüzde 97'den yüzde 57'ye düştüğüne ancak taşıdığı yolcu sayısının 4 kat arttığına dikkati çekti. Pazarlamanın çok önemli olduğunu belirten Sabancı, 2009'da internet üzerinden 110 kampanya yaptıklarını söyledi.