Bildiri yayınlayan lisenin müdüründen gazetecilere muhbirlik teklifi

Öğrencilerinin, liselerde yandaş idarecilik anlayışı, eğitimdeki baskıcı politikalara karşı yayınladıkları bildiriyle destek verdiği İzmir Alp Oğuz Anadolu Lisesi’nin yönetimi, bildiriyi yayınlayan öğrencilerin ifşasını istedi. Bildiriyi haberleştiren Aliağa Ekspres adlı yerel gazeteye giden müdür yardımcısı, “Okulda baskı yok, kim söyledi bunları size” şeklinde bir üslup ve yöntemle gazete çalışanlarından öğrencilerin kim olduklarını sordu.

cumhuriyet.com.tr



Aliağa Ekspres gazetesinin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü’nün oğlunun da eğitim gördüğü söz konusu lisenin müdürü, yardımcılarını gazeteye göndererek “Yok böyle bir şey benim okulumda, kim getirdi, hangi öğrencilermiş onlar, isimleri verin bakalım” şeklinde öğrencilerin isimlerini istediği ortaya çıktı.

GAZETE ÇALIŞANLARI İSİMLERİ VERMEYİ REDDETTİ

İleri'den Meryem Yıldırım'ın haberine göre gazete çalışanlarına baskı uygulayan lise yönetimi, “Yalan haber yapıyorsunuz” ifadeleriyle öğrencilerin isimlerini isteyerek, haberin kaldırılmasını söyledi. Gazete çalışanları ise öğrencilerin isimlerini yönetime vermeyi reddetti.

Gazete çalışanları müdür muavinine “Okulunuza hakim olun, öğrencilerin isteklerinden habersizsiniz” şeklinde tepki göstererek, öğrencilerin taleplerine dikkat çekti.

BU SEFER MÜDÜR BİZZAT DEVREYE GİRDİ!

Müdür muavinin başarısız mesaisinin ardından bu sefer bizzat devreye giren lise müdürü gazetede yakın ilişkilerinin olduğu belirtilen Sorumlu Yazı İşleri Müdürü’nü arayarak haberin siteden kaldırılmasını ‘rica etti’. Bunun üzerine haber siteden kaldırıldı.

GAZETE ÇALIŞANLARI KALDIRILAN HABERİ DUYURMAK İÇİN SEFERBER OLDU

Yerel bir ‘Alo Fatih’ skandalının yaşandığı gazetenin çalışanları haberin muhabire haber verilmeden bu şekilde sansürlenmesine tepki gösterdi. Bunun üzerine haberi yaygınlaştırmak için harekete geçen ve büyük mücadele veren gazete emekçileri sosyal medya hesaplarında haber metninin yayınlayarak gazete yönetiminin lise yönetiminin sansürüne boyun eğmesine isyan etti. Gazetenin yazarlarından Bülent Pınarbaşı Facebook hesabından yaptığı açıklamada şu tepkiyi gösterdi:

‘YAPTIĞI HABERİ KALDIRAN GAZETECİ ÖDÜLÜ’ VERİLMELİ

“Eğitimdeki baskıcı sisteme karşı okullarındaki öğrencilerin yayınladıkları bildiriyi haber yapmamızdan bazı okul müdürleri rahatsız olmuş. Bizi arayıp o bildiriyi yayınlayan öğrencilerin isimlerini vermemizi, ayrıca haberi yayından kaldırmamızı istiyorlar. Eğer bu bildirinin yayınlanmasından rahatsız olduysanız çıkar bir açıklama da siz yaparsınız, biz bunu da yayınlarız. Ama işin kolay tarafı olayı örtbas etmeye çalışmaksa size göre orası ayrı.

-

Gazetecilik ödülleri artık yapılmayan haberler üzerinden verilmeli:

-En iyi "haber yapmayan gazeteci" ödülü

-En iyi "haberi görmezden gelen gazeteci" ödülü

-En iyi "yaptığı haberi kaldıran gazeteci" ödülü”

HABER SOSYAL MEDYA ARACILIĞIYLA HALKA ULAŞTIRILDI

Yazı İşleri Müdürü’ne yaptığının yanlış olduğunu ifade eden gazete çalışanları tartıştıkları yöneticilerine “Gazetecilikte böyle bir şey olamaz, fikirlere katılsak da katılmasak da söylenenleri dile getirebilecek bir mecra yaratmak zorundayız, müdür açıklama yaparsa onun açıklamasına da yer veririz, çünkü gazetecilik bunu gerektirir” şeklindeki tepki gösterdi. Gazeteciler daha sonra bildirinin yayılması için başlattıkları seferberlik sayesinde haber sosyal medya aracılığıyla çok fazla sayıda kitleye ulaştı.

İzmir Aliağa Anadolu Lisesi öğrencileri 13 Haziran’da yayınladıkları bildiride “Dindar ve kindar bir nesil değil, düşünen ve sorgulayan bir nesil istiyoruz” demişlerdi.