Beşiktaş'ın divan kurulu toplantısı başladı

Beşiktaş Kulübü 2010 yılı 2. olağan divan kurulu toplantısı başladı. Ceylan Intercontinental Otel'de gerçekleştirilen toplantıya kulüp başkanı Yıldırım Demirören katılmazken, açılış konuşmasını ise divan kurulu başkanı Yalçın Karadeniz'in yerine divan başkanlık kurulu üyesi Dr. Sedat Piroğlu yaptı.

cumhuriyet.com.tr

Piroğlu, yaptığı konuşmada özellikle borçlanmaya dikkati çekerek bunun ilerde kulübe zarar vereceğini söyledi. Aşırı borçlanmanın artışının dikkat çekici olduğunu ifade eden Piroğlu, ''Borçlanmada aşırı artış mevcut. Halbuki biz Beşiktaşlı olarak borçların artışını değil, borçları azaltan, gelirleri arttıran ve tutumlu bir anlayış bekliyoruz. Bütçe uygulamasının da tamamen bırakıldığını belirtmek isterim. Bütçede borçlanma gözükmemektedir. Ama derneğimiz borçlanmıştır. Yönetim kurulu borçlanmaya devam etmektedir'' dedi.

Yönetim kurulunun borçlanmasının ilerde zarar getirebileceğine dikkati çeken Sedat Piroğlu, şöyle konuştu:

''Bu yıl UEFA kriterleri etkili bir şekilde ülkemizde uygulanmaya başlanmıştır. 3 yıl önce divan başkanlık kurulu UEFA kriterleriyle ilgili detaylı çalışmayı tamamlamış ve üyelerimizi bilgilendirmiştir. Yönetim kuruluna da rapor sunmuştur. Aradan 3 yıl geçtiği halde bu yönde bir çalışma görmedik. O günden bugüne kulübün mali yapısını düzeltme ve borçları azaltıcı bir tutum sergilenmemiştir. UEFA kriterleri mali ve bütçe disiplinini, mali kuralı etkin hale getirip, gelir gider dengesini sağlayarak borçlanmaya sınır sağlamaktadır.''

Yönetim kurulunun bankalardan kredi alma konusundaki girişimlerini de basından öğrendiklerini kaydeden Dr. Sedat Piroğlu, ''Basından öğrendiğimiz kadarıyla bankalar konsorsisyumundan alacağı veya aldığı 75 milyon dolar konusunu basından öğrendik. Bu krediyi hangi kuruluş alıyor? Dernek mi, Beşiktaş AŞ mi alıyor? Nasıl bir teminat verilmiştir? Nerede kullanılacaktır? Dernek aldıysa yetki alınmış mıdır? Yönetim kurulunun vereceği bilgiye ihtiyaç duyuyoruz. Bu sermaye artışı mıdır, bilgimiz yok'' diye konuştu. Yönetim kurulunun altyapıya önem vermemesini de eleştiren Piroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

''Altyapıya hizmet veren tesisler yetersiz. Altyapı için yapılan harcamaların da yetersizliği görülmüştür. Futbol Federasyonu'nun yeni uygulamasıyla kadroda 10 yabancı oyuncu bulundurulabilmektedir. Bunun yanında çift pasaportlu oyuncuları da düşünürsek, altyapıdan oyuncu yetiştirmek, takıma yerleştirmek ve milli takıma oyuncu vermek nasıl mümkün olacak? Altyapı olayını bir kenara bırakmamız mı gerekiyor.''

Beşiktaş Kulübü Mali İşlerden ve Sponsorluklardan Sorumlu Asbaşkan Ertunç Soğancıoğlu divan kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, mali disiplini sağlamak adına önemli adımlar attıklarını belirterek, ''Gelirler konusunda da önemli çalışmalar yapıyoruz. UEFA Avrupa Ligi'nde pazarlama ve yayın gelirlerinde önemli rakamlara ulaştığımız cuma günü gelen yazıda söylendi. Kupaya tek takım olarak katılmamız nedeniyle 10 milyon Avro'nun üzerinde gelir elde edeceğiz'' dedi.

Kredi borçlanmasını yapılandırmak için çalışmalar gerçekleştirdiklerini kaydeden Ertunç Soğancıoğlu, şunları söyledi:
''Beşiktaş Futbol Yatırımları AŞ olarak 75 milyon dolarlık kredi sözleşmesi imzaladık. 6 yıl vadeli kredi sözleşmesi yaptık. Burada düzenleyici banka Denizbank'tır. Bu şekilde kısa vadeli banka borçlarının tasfiyesini amaçladık. Temel amacımız Beşiktaş Kulübü'nü kısa vadeli banka ve UEFA'ya ödemesi gereken varsa onları kapatmak. Bu krediyle Beşiktaş Kulübü'nün kayıtlarında yer alan kısa vadeli borçlar kapatılacak. UEFA nezdinde bütün borçlarını kapatan bir kulüp olacak. Adımlarımızı daha dikkatli atıyoruz. Borçlanma konusunda dikkat ediyoruz'' diye konuştu.

Ertunç Soğancoğlu, yeni projeler hakkında da bilgi vererek, ''Beşiktaş Bonus Kart projesini bitirmek üzereyiz. Hafta içinde bunu tamamlayıp açıklamayı planlıyoruz. Bunun yanında stadımızda maç izlemeye gelen herkesin kaza sigortasını gerçekleştirmek için bir anlaşma imzalayacağız'' diye konuştu.

Curoğlu: Maç gelirleri arttı

Beşiktaş Kulübü Genel Sekreteri Fahrettin Curoğlu ise bu sezon geçen sezona göre maç gelirlerinin arttığını dile getirdi. İdari konular konusunda bilgi veren Curoğlu, ''Yıllarca UEFA kupasını kulüplere yük olarak düşünmüştük. Seyahat masraflarını karşılamayacak gelirler oluyordu. Ama bu yıl rakamlar ciddi şekilde yukarı çıkıyor. Şu anda UEFA'dan 1 milyon Avro aldık. 8 milyon Avro daha gelecek'' dedi.

Bunun yanında kombineden 17 milyon, localardan 3.5 milyon lira gelir alındığını kaydeden genel sekreter Curoğlu, ''Geçen sezon maç hasılatı 21-22 milyon lira civarındaydı. Bu sezon bu dönem itibariyle bu rakamlar yakalanmıştır. Sezon sonuna kadar 30 milyon liraya ulaşacağız. Maç hasılatında ciddi artışlar var. Şu ana kadar satışa çıkarılan 3 forma dışında ikinci yarıda 4 yeni forma daha satışa çıkarılacak'' diye konuştu.

Yönetim olarak günü kurtarma peşinde olmadıklarını kaydeden Fahrettin Curoğlu, şunları söyledi:

''Beşiktaş'ın geleceğini sağlam temeller üzerine oturtmaya çalışıyoruz. Eleştiri olacak ama çözümü de ortaya koymak lazım. Bütün üyelere kapımız 24 saat açık. Her türlü bilgiyi yasal çerçeveler içinde verebilirim. Ancak bir sürü spekülasyon yapılıyor. Kulüp içinde genelge çıkardık. Kurullar bizim de parçamız. Ancak bugün gazetede haber yapılmış. Denetleme istemiyoruz diye bir haber yer almış. Bizim sorumluluklarımız var. Lehte veya aleyhte yanlış hem kulübümüzü, hem de kişileri yasalar karşısında zor durumda bırakabilir. Denetleme kuruluna raporları vermiyormuşuz. Biz onlara 'Gelin günlük kontrol edin' dedik. Ancak bunu içerde yapabilirler. Bu tür uygulamayı yasal sorumluluk nedeniyle yaptık.''