Bayramlaşmada gündem tutuklu vekiller
CHP ve AKP arasındaki bayraşlamaya tutuklu milletvekilleri damgasını vurdu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak tutuklu milletvekilleri konusunda CHP ile AKP arasındaki mutabakat metnine vurgu yaparken, AKP Genel Sekreteri Haluk İpek ise, "Seçimlerin tutukluluğu sona erdiren bir şey olması hem parlamentoya, hem yargıya zarar verebilirdi"dedi.
cumhuriyet.com.trKurban Bayramının ikinci gününde partiler arası bayramlaşma yoğunluğu yaşanırken, AKP'nin CHP ziyaretine tutuklu milletvekilleri damgasını vurdu. CHP'yi ziyaret eden AKP heyetinde, Genel Sekreter Haluk İpek, Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Gençlik Kolları Genel Sekreteri Yasin Bölükbaşı, Kadın Kolları Seçim İşleri Başkanı Meral Kirişcioğlu yer aldı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak "Bu bayramda bizi üzen bir husus da milletin, milli iradenin seçtiği milletvekillerimizin tutuklu olması, meclise gelmemesi. Biliyorsunuz orada ortak bir deklarasyonumuz da var. Anayasa'ya uluslararası sözleşmelere rağmen. Ama her şeye rağmen ben hem milli, hem dibi bayramlarımızın bizleri bir araya getiren günler olduğunu düşünüyorum" dedi.
AKP Genel Sekreteri İpek ise, "Bir hukukçu olarak söylüyorum, seçildikten sonra yargının tavrı parlamentoyu korumuştur. Ama yargılamaya safahatının bir an önce, hızlı bir şeklide tamamlanıp bitmesi hepimizin dileğidir. İnşallah çok fazla zarar görmeden demokrasimiz, Türkiye bunu aşacaktır" dedi. İpek, yeni Anayasa çalışmaları kapsamında oluşturulan uzlaşma komisyonuna da atıfta bulunarak, "Hem ana muhalefete hem iktidara önümüzdeki dönemde çok iş düşüyor. İnşallah önümüzdeki dönemde el birliğiyle iyi bir çalışma yürüteceğiz" dedi.
İpek'in bu sözleri üzerine Öztrak ise, Anayasa komisyonu çerçevesinde yürütülecek çalışmaların büyük önemi olduğunu ifade ederken, "Ama ben yine bir defa daha hukukçu olarak altını çizmek istiyorum; burada imza attığımız, uluslararası sözleşmeler var, Anayasa'nın 90. maddesi var. Burada mühim olan, şu anda meclise yemin etmeye dahi gelemeyen milletvekillerimiz suçlu değiller, tutuklular. Bu sözleşmeler şunun altını açıkça çiziyor; milli iradenin bir yansıması olan milletvekillerinin henüz suçlarının kesinleşmemiş olmasına rağmen içerde tutuluyor olmaları - çünkü bir deklarasyona da birlikte imza attık - sizi de rahatsız ediyor, bizi de rahatsız ediyor. Bu hukuki açıdan garip bir durum. Biz isterdik ki bu bayramda tüm milletvekili arkadaşlarımız bizlerle birlikte olsunlar, halkımızın seçtikleri de bizim aramızda olsun. Ama öyle sanıyorum ki önümüzdeki günlerde attığımız imzalara sahip çıkarak bunun önünü bir an önce açacağız diye düşünüyorum" dedi.
AKP'li İpek'de parlamentonun, sürekli eleştirilen yüzde 10 barajına rağmen, yüzde 95 bir temsille oluştuğunu belirterek, "Biraz önce yargılamayla ilgili söylemek istediğim, seçimlerin tutukluluğu sona erdiren bir şey olması hem parlamentoya, hem yargıya zarar verebilirdi. Burada hepimizin temenni etmesi gereken şey, yargının bir an önce hızlı bir şekilde davaları sonuçlandırması. Ama parlamentodaki Anayasa çalışması bütün bu sıkıntıları çözebilmek adına çok önemli bir fırsattır, diye düşünüyorum. İnşallah yeni Anayasa çalışmalarından sonra birçok problemi geride bırakmış oluruz" dedi.
CHP'li Öztrak, İpek'in sözlerine "Orada ufak bir anlayış farklılığımız var gibi görünüyor; milletvekilliği milli irade demektir. Milli irade tutuklamaz" şeklinde yanıt verirken, İpek de sözlerini yineleyerek, "Buradan çağrımız yargıya bir an önce davaları sonuçlandırması olsun, inşallah" diye konuştu. AKP ve CHP heyeti, basın mensuplarının dışarı alınmasının ardından başbaşa görüştü.