Bayram şekerine dikkat

Yetkililer Şeker Bayramı'nda açıkta satılan bayram şekerlerinin çeşitli hastalıklara neden olabileceği uyarısında bulundu.

cumhuriyet.com.tr

Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Yönetim Kurulu Başkanı Atakan Günay, gıda güvenliğinin sadece bayrama özgü bir sorun olmadığını, yıl boyunca gıda güvenliği ile ilgili çeşitli sorunlar yaşandığını söyledi.

Türkiye'de 50 bine yakın gıda üretim yeri olduğunu tahmin ettiğini ifade eden Günay, bunların hemen hemen yarısının kaçak olarak faaliyet gösterdiğini öne sürdü.

Şeker Bayramı'nda şeker, çikolata ve benzeri gıdaların tüketiminin arttığına dikkati çeken Atakan Günay, ''Bu tür ürünlerin tüketimi, bu dönemde yıl ortalamasının 8-10 katına çıkmaktadır'' dedi.

Günay, kaçak imalathanelerde üretilen ürünlerin bayram döneminde çok düşük fiyatlarla satışa sunulduğunu anımsatarak, hangi koşullarda üretildiği bilinmeyen bu ürünlerin halk sağlığını tehdit ettiğini vurguladı.


"Sokakta satılan ürünler satın alınmamalı"

Alışverişlerde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın onayladığı ürünlerin satın alınması gerektiğine dikkati çeken Günay, ''Sokakta satılan şeker, çikolata, tatlı gibi ürünler kesinlikle satın alınmamalıdır. Ambalajlı ve etiketli ürünler tercih edilmelidir. Tüketici, son kullanım tarihi geçmiş ürünleri satın almamalıdır. Kimi yerlerde satılan ürünlerin korunmuş olması, cam bölmeler içinde yer alması ve satış elemanlarının eldiven kullanmasına dikkat edilmelidir. Güvenilir ve tanınmış markaların ürünlerinin alınmasında çok büyük yarar vardır'' diye konuştu.

Tanınmış markaların ambalajlarının sahtesinin de yapılabileceği uyarısında bulunan Günay, tüketicilerin, ilgili kamu kurumlarına başvurarak aldıkları ürünlerin üretim izni olup olmadığına ilişkin bilgi edinebileceklerini kaydetti.

Üretim izni olmayan sağlıksız ürünlerin tüketilmesinin neden olduğu hastalıklara da değinen Günay, gerekli hijyenik koşullarda üretilmeyen şeker ve tatlıların, başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere zehirlenme, alerji ve daha ileri yıllarda da kanserojen etkilerinin görülebileceğini ifade etti.


"Denetimler yetersiz"

''Denetimlerin neredeyse sıfır noktasında olduğunu'' belirten Günay, ''Bırakın kayıt dışını kayıt altına almayı, kayıt altında olanlar bile yeterli sıklıkta denetlenemiyor. Herhangi bir firma, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından üretim izni alıyor. 2 yıl boyunca o firmaya hiç gidilmiyor. Dolayısıyla denetim noktasında büyük bir boşluk var'' dedi.

Günay, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın bünyesinde yeterli denetim elemanı olmadığını belirterek, çeşitli meslek gruplarından 5 bin 500 denetim elemanının 3 bininin kırsal kalkınma projesinde, bin 500'ünün bürokraside çalıştığını söyledi.

Üretim ve satış yerlerinin denetimi için geriye bin kişinin kaldığını anlatan Günay, ''Denetimle ilgili mevzuat uyarınca, denetim en az 2 kişilik ekiple yapılıyor. Dolayısıyla 500 ekip var. Kimi denetliyor bu 500 ekip? 50 bin tane üretim yerini. 500 bine yakın da satış yeri var. 500 ekiple Türkiye çapında denetim yapmak bir yana, orta büyüklükte bir kenti ancak denetlersiniz'' diye konuştu.