Batman'da 'acayip filmler'

Batman'da altı gün süren Yılmaz Güney Film Festivali'nde gündemde sinemadan çok siyaset vardı.

cumhuriyet.com.tr

Kürtçe kısa ve belgesel filmlerin yarıştığı 2. Yılmaz Güney Film Festivali önceki gün son buldu. Ama Batman’da film konuşmak ya da izlemek ne mümkün!

13 Aralık’taki açılışın ertesinde Aydın Orak’ın “Berivan” filmini izlemeye hazırlanıyorduk ki, Batman Valiliği, Kültür Bakanlığı’nın daha önceki yasağını gerekçe göstererek filmin gösterimini engelledi. Ertesi sabah ise BDP’nin “Buradayım. İrademe Sahip Çıkıyorum” mitinginde buluştu Batmanlılar. Ardından Batman da dahil dört ilin belediyesine operasyonlar düzenlendi. Gözaltına alınanlar arasında Batman’ın Kültürden Sorumlu Belediye Başkan Danışmanı Veysel Çotak da vardı.

Hal böyle olunca festivali Mezopotamya Sinema Kolektifi ile birlikte düzenleyen belediyenin de Batmanlıların da gündemi, film festivalinin dışına kaydı.

Önceki gün gerçekleşen kapanış töreninde de aralarında Seren Yüce, Kazım Öz, Yüksel Aksu’nun da olduğu sanatçılar, hem operasyon, hem yasaklamalar hem de Hasankeyf’in yok olmaması için ortak bir basın açıklamasına imza attı: “Batman Belediyesi’ne yapılan operasyon ve Hasankeyf’e yapılması planlanan baraj yaratıcılığımıza, tarihle olan bağımıza, özgürlüklerimize baraj kurmaya çalışan aynı vahşi siyasi aklın ürünleridir. Bizler, sulara da, siyasete de, sinemaya da barajlar kurulmasına karşıyız.”

Festivalin mekânı Yılmaz Güney Sineması, hareketli gündeme rağmen doldu taştı ama sinemanın müdürü, 1992’de faili meçhul cinayete kurban giden Kürt yazar-şair Musa Anter’in oğlu Dicle Anter de salonun adı nedeniyle hâlâ sorun yaşadıklarını belirtiyor: “Biz yine de her şeye rağmen yolumuza devam ediyoruz. Hizmet amaçlı bir sinema tasarladık, biletler oldukça ucuz. Özellikle öğrencilerin gelmesine ön ayak oluyor, köydeki çocukları belediye otobüsleriyle aldırıp ücretsiz gösterimler yapıyoruz. Sinemanın ne olduğunu öğrensinler istiyoruz. Ama bunu yapmak için öğretmenlerin Milli Eğitim Müdürlüğü’nden izin alması lazım. Milli Eğitim de ‘Yılmaz Güney Sineması’ diye izin vermiyor. Aslında ‘BDP’li belediye Yılmaz Güney Sineması’nda siyaset mi öğretecek?’ gibi bir yaklaşım var. Acayip filmler dönüyor” diyor.

Geçen günlerde Musa Anter’in Bafra Cezaevi’ne alınmayan “Kımıl” kitabını hatırlatıyoruz Anter’e. “Babamın Aram Yayınları’ndan bandrollü olarak set halinde 6 kitabı piyasada. Kımıl’ı, 1962’de çıkan yasaklı kanunun gerekçesi gösterilerek cezaevine sokmuyorlar. Ondan sonra Erdoğan ‘Ben Musa Anter’in acısını kalbimde hissediyorum’ diyor. Gel sen o acıyı bana sor bakalım. Ben ne hissediyorum?..”

4 En İyi Kısa Film Ödülü “Pera Berhange” - Arim İnan Aslan

4 En İyi İkinci Kısa Film Ödülü “ademin Kuyusu” - Veysel Cihan Hızar

4 En İyi Üçüncü Kısa Film Ödülü “Yusufun Rüyası” -Ferit Karahan

4 En İyi Belgesel “Halapja” - Akram Hidou

4 En İyi Kısa Film Öyküsü “Kapsül” -Yakup Tekintangaç