Batı, Türkiye'deki şiddeti konuşuyor

Financial Times gazetesi, "Şiddet, hükümetin Kürt hamlesini raydan çıkartabilir" derken Le Figaro, "Türk-Kürt barışması tehdit altında" yorumunu yaptı. New York Times ise, "Türkiye'de gerginlikler artıyor" ifadesini kullandı.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye'nin çeşitli illerindeki protesto gösterileri, Tokat'ta 7 askerin ölümüne yol açan saldırı ile DTP davası, Batılı basını da meşgul ediyor. Financial Times gazetesi, "Şiddet, hükümetin Kürt hamlesini raydan çıkartabilir" derken Le Figaro, "Türk-Kürt barışması tehdit altında" yorumunu yaptı. New York Times ise, "Türkiye'de gerginlikler artıyor" diye yazdı.
 

FT: İlk başta hükümetin reformlarını destekleyen DTP, tonunu sertleştirdi

İngiliz Financial Times gazetesi, Anayasa Mahkemesi'nin DTP ile ilgili kararı öncesi Türkiye çapındaki protesto gösterileri ve aylardan sonra TSK'ye yönelik ilk büyük saldırının gerginlikleri artırdığını kaydetti. Gazete şunları yazdı:
"Yeni şiddet ve mahkemenin Demokratik Toplum Partisi'ni kapatması olasılığını, hükümetin, ayrılıkçı isyancılar ile uzun bir süreden beri devam eden ihtilafa son vermeye amaçlayan, Kürt vatandaşlarının haklarını genişletme hamlesini raydan çıkartabilir."

Gazete, Başbakan Erdoğan'ın, "demokratik girişimi" nedeniyle yaz aylarında uluslar arası toplumdan övgü kazandığını belirttiği haberinde şu yorumu yapıldı:
"ABD, Türkiye'nin huzursuz Kürt azınlığını kazanma girişimlerini, komşu Irak'taki istikrar için hayati gibi görüyor. Ancak anketler, hükümetin, Türkler, teröristlere taviz olarak değerlendirdikleri reformlara karşı çıktığı için Batı'daki illerde destek kaybına uğradığını gösteriyor."

DTP'nin önde gelenlerinin, partinin kapatılması halinde tüm milletvekillerinin istifa edeceği yönündeki açıklamalarına da dikkat çeken gazete, "İlk başta hükümetin reformlarını destekleyen DTP, tonunu sertleştirdi ve Kürtlerin Abdullah Öcalan'a olan borcuna vurgu yaptı" diye yazdı.

İngiliz gazetesi, Türkiye'de Öcalan'dan nefret duyulduğunu vurgularken de PKK'nın, ABD ve AB'nin terörist grupları listelerinde bulunduğunu anımsattı.
 

Figaro: "Türk- Kürt barışması tehdit altında"

Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro ise, "Türk-Kürt barışması tehdit altında" başlıklı haberinde protesto gösterileri ve 7 askerin öldüğü saldırıya dikkat çekti.
Bu saldırın, Anayasa Mahkemesi'ndeki DPT sürecinde ağırlıklı bir faktör olabileceğini öne süren gazete, AKP'nin kıl payı ile kapatmaktan kurtulduğunu anımsattıktan sonra "Türk siyasi hayatinin istikrarı, böylece, bir defa daha yargıçların kararına bağlı" yorumunu da yaptı.

Anayasa Mahkemesi'nde görülen davanın gerisinde "laiklik kalesi olan yargının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a karşı sürdürdüğü mücadelenin" görüldüğü iddiasında bulunan gazete, DPT'nin yasaklanmasının, "Hükümetin'in ürkek 'açılımı'nın fiili ölümüne imza atma anlamına geleceği" görüşünü de dile getirdi.

Le Figaro, "Kürtlerin bir kısmının radikalleşmesi ve gerillaların sürdüğü silahlı mücadeleye destek artması, beklenebilir etkiler arasında" savına da yer verdiği haberinde Hükümetin, Kürt planını açıklandıktan sonra milliyetçi muhalefet ile PKK'nın müzakerelere katılmasını talep edenler olmak üzere "iki ateş arasında kaldığı"nı belirtti.

NYT: "Türkiye'de gerginlikler artıyor"

ABD'li New York Times gazetesi de, Tokat'taki saldırıya ilişkin bilgi verirken saldırın 10 yılı aşkın bir süreden sonra bölgede en kanlı saldırı olduğuna dikkat çekti.
"Hükümet, Kürtler ve diğer azınlıkların haklarını ilerletecek reformalar üzerinde düşünürken Türkiye'de gerginlikler arttı" diyen gazete, Anayasa Mahkemesi'nde görülen DPT davasına da işaret etti.