Başkent'te zorunlu din dersine karşı eylem
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyesi bir grup, ''zorunlu din dersinin kaldırılması'' talebiyle Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde eylem yaptı.
cumhuriyet.com.trBakanlık önünde toplanan dernek üyeleri, ''Zorunlu din dersi kaldırılsın'' yazılı pankart açtı, çeşitli sloganlar attı. Derneğin başkan yardımcısı Mutafa Özarslan, gruptakiler adına yaptığı konuşmada, hükümetin, zorunlu din dersinin yol açtığı sosyal çalkantıları göz ardı ettiğini ve iç hukuk ile uluslararası hukukta alınan kararların gereğini yerine getirmediğini öne sürdü.
İç hukukta Danıştay'ın, uluslararası hukukta ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin aldığı kararların uygulanması halinde kangrenleşen bu sorunun kısa sürede çözüleceğini savunan Özarslan, şöyle dedi: ''Danıştay, din dersinin zorunlu olmaktan çıkarılması istemiyle 2007, 2008 ve 2009 yıllarında karara bağladığı davalarda, 'ebeveynlerin dini ve felsefi kanaatlerine saygı gösterilmesi' ve 'tercihlerin öne çıkartılması'na işaret etmiş, hükümet ise bu kararlara ne yazık ki kulaklarını tıkamıştır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de zorunlu din dersine ilişkin açılan davada, uygulamanın bilimsel ve nesnel olmadığına dikkati çekti. Zorunlu din dersi uygulaması, Türkiye'de başta Alevi kökenli vatandaşlar olmak üzere tüm kesimler için bir insan hakkı ihlalidir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarına asimilasyon amacı güdülerek yerleştirilen Alevilik, Bektaşilik, Nusayrilik, Caferilik ile ilgili bilgilerle asıl sorun gözden kaçırılarak kamuoyu yanıltılmaya devam ediliyor. Türkiye'de din dersleri konusunda yaşanan sorunun ana kaynağı zorunlu tutulmasıdır.''
Özarslan, yeni yasama yılında gündeme gelecek Anayasa değişikliğiyle din derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılmasını beklediklerini söyledi. Özarslan, ''Bizler için zorunlu din derslerine yaklaşım, yeni Anayasa'nın demokratikliğinin temel kriterlerinden biri olacak'' dedi. Gruptakiler, açıklamanın ardından dağıldı.