Başkentte başıboş köpekler
Son zamanlarda başkent sokaklarındaki başıboş köpeklerin sayısının 100 bini aşması Ankara sakinlerini rahatsız etmeye başladı. Yurttaşalar, sürü halinde gezen köpeklerin zaman zaman yetişkinlere ve çocuklara saldırdığını, özellikle gece saatlerinde köpek seslerinden uyumakta güçlük çektiklerini, çocukların korktuklarını ifade ettiler.
cumhuriyet.com.trBaşkent sokaklarındaki başıboş köpeklerin sayısının 100 binden fazla olduğu, Ankara İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile diğer belediyeler tarafından sokak hayvanlarının yaklaşık 8 bininin sağlık kontrolünden geçirilebildiği bildirildi. Ankara İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nden aldığı bilgiye göre, başkentteki sokak hayvanı sayısı 100 bini aştı.
Belediyelerce bu yılın ilk 4 ayında, bu hayvanlardan 2 bin 185'i kısırlaştırılırken, 3 bin 445'inin muayene ve tedavisi yapıldı. Sokak hayvanlarından bin 455'i aşılanırken, 410'una da çip takıldı.
Öte yandan, yaklaşık 4 yıldır sokak köpekleri için barınak yeri arayışını sürdüren Ankara Büyükşehir Belediyesi ile diğer bazı belediyelerin hala sokak köpekleri için barınağı bulunmuyor.
Çankaya Belediyesi'nin 100. Yıl Mahallesi, Lozan Park ve Mühye'de, Gölbaşı Belediyesi'nin Gölbaşı'ndaki barınaklarında sokak köpeklerine yönelik çalışma yürütülüyor. Altındağ ve Yenimahalle belediyeleri ise küçük ölçekli barınaklarında 100 civarında sokak köpeğinin bakımını yapıyor.
Çocuklar sevimli dostlarından korkar oldu
Bu arada Ankara'nın, başta Çankaya İncesu, Yüzüncü Yıl, Birlik, Yıldız, Dikmen, Balgat semtleri ile Etlik Kardeşler Mahallesi ve Yenimahalle civarında oturan vatandaşlar, başıboş köpekler nedeniyle çocuklarının okula gitmekten korkar hale geldiklerini belirttiler.
Sürü halinde gezen köpeklerin zaman zaman yetişkinlere ve çocuklara saldırdığını, özellikle gece saatlerinde köpek seslerinden uyumakta güçlük çektiklerini, çocukların korktuklarını ifade ettiler.
Vatandaşlar, valilik, belediye ve öteki ilgili kuruluşlardan, bu konuyu hızla çözüm bulmalarını istediler.
Belediyelerin sorumlulukları
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Burçak Karaman Uysal, Hayvan Hakları Kanunu ile Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2006 yılında yayımlanan Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği'nde, sokak hayvanları konusunda yapılması gerekenlerin açıkça belirtildiği, başta Çevre ve Orman İl Müdürlükleri olmak üzere il hayvan koruma kurulları ve belediyelere büyük sorumluluklar yüklendiğini belirtti.
İl Çevre ve Orman Müdürlükleri'nin, belediyelerle ve gönüllü kuruluşlarla iş birliği yaparak sokak hayvanlarının kontrolünü takip etmek, kayıt altına almak, geçici bakımevleri oluşturulmasını sağlamakla ve buralarla ilgili gerekli denetimleri yapmakla yükümlü olduğunun altını çizen Uysal, belediyelerin ise sokak hayvanlarının aşılanmasından gerekli tıbbi bakımlarının yapılmasına, beslenmelerinin sağlanmasından işaretlenerek kayıt alınmasına kadar pek çok sorumluluğu bulunduğunu anımsattı.
Uysal, yasal düzenlemelere rağmen sokak köpekleri konusuna söz konusu kurumların yeterince ilgili olmadığını, bu kurumların geçici bakımevlerini yeterince denetlemediğini, sokak hayvanlarına sağlıklı yaşam koşullarının sağlanamadığını öne sürdü.
Uysal, ''Doğa bir bütündür. Ne yazık ki yetkili kurumlar görevlerini yeterince yerine getirememekte, ihmal edilen pek çok çevresel sorun gibi sokak hayvanları da göz ardı edilmektedir'' dedi.
''Sokak hayvanlarının sağlıksız koşullara terk edilmesinin bütün çevre ve halk sağlığı için tehdit oluşturacağına'' dikkati çeken Uysal, yetkililerin sorumluluklarını bir an önce yerine getirmelerini istedi.
Gelişmiş kentlerde bu sorun yaşanmaz
Turizm ve Çevre Muhabirleri Derneği Başkanı Alican Atay da sokak köpeklerinin büyük şehirlerin ortak sorunu olduğunu, bu sorunun şehirlerin dışına taşarak yaban hayatını da tehdit eder hale geldiğini belirtti.
''Gelişmiş ülke kentlerinde görülmesi mümkün olmayan sokak köpeklerini, bizim şehirlerimizde başıboş olarak sürü halinde görmek çok kolaydır'' diyen Atay, şöyle konuştu:
''Sahipsiz köpekler ile kediler, insan sağlığını ciddi anlamda tehdit etmektedir. Bu hayvanlar çevreyi kirletmekte, ısırma ve yaralanmalarla insanlara acı vermekte, çöpleri karıştırarak çevreye yaymakta, başkalarını rahatsız edecek kadar gürültü yapmaktadır.
Başıboş köpeklerle evcil köpeklerin fazla sayıda üremesi, toplum açısından bir sorun teşkil etmektedir. Bu kadar çok üreyen ve başıboş köpeklerin muhtemel zararından toplumun korunması ciddi sorun oluşturmaktadır. Toplum sağlığının korunması açısından bu sorunun hızla çözüme kavuşturulması gerekmektedir.''
Belediyelerin, sokak köpekleri konusunda faaliyet alanlarını geniş tutmak zorunda olduklarını ifade eden Atay, pet shopların sıkı denetim altında tutulması, buralardan alınan hayvanlara sahip çıkılmasının zorunlu tutulması, köylerdeki köpeklerin dahi kayıt altına alınması gerektiğini söyledi.
Atay, sokak köpekleri konusundaki sıkıntının aşılabilmesi için kısırlaştırma çalışmalarınınyaygınlaştırılması gerektiğini, bu hayvanların üremeleri engellenmediği sürece yapılacak diğer çalışmaların da anlam taşımayacağını kaydetti.
Köpeklerden insanlara bulaşabilcek hastalıklar
Halk Sağlığı uzmanları, sokak hayvanlarının gerekli sağlık kontrollerinden geçirilmemeleri ve aşılanmamaları halinde insan sağlığı açısından ciddi sorunlar ortaya çıkabileceğini belirtiyorlar.
Kuduz ve kene başta olmak üzere pire, parazitler ve bağırsak kurtlarının sokak hayvanlarından insanlara geçebileceğine işaret eden uzmanlar, özellikle bu hastalıkların çocuklar için ciddi riskler oluşturabileceğini vurguluyorlar.
Sürü halinde sık sık görülen sokak köpeklerinin saldırgan tutum sergileyebildiklerini ifade eden uzmanlar, gerekli aşıları olmayan bu köpeklerin yetişkinlerin ve özellikle de çocukların ölümlerine yol açabilecekleri uyarısında bulunuyorlar.