"Başkent doğalgaz dağıtım ihalesi iptal edilmeli"

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, "Şaibeli Başkent Doğal Gaz Dağıtım A.Ş. özelleştirme ihalesi iptal edilmeli ve bu şirket BOTAŞ'a devredilmelidir" dedi.

cumhuriyet.com.tr

TMMOB Makine Mühendisleri Odası(MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, Başkent Doğal Gaz Dağıtım A.Ş. şaibeli ihalesinin iptal edilmesi gerektiğini ileri sürdü. Çakar, Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.'nin BOTAŞ'a devredilmesi gerektiğini vurguladı.
TMMOB MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar yaptığı açıklamada, kamusal hizmetlerin özelleştirilmesinin sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunu vurguladı. Doğalgaz dağıtımından toplumdaki tüm bireylerin ihtiyaçları doğrultusunda ve eşit bir şekilde yararlandırılmalarının sağlanmasının, sosyal devlet ilkesinin bir gereği olduğunu belirten Çakar, bu yönüyle doğalgaz dağıtımının kamu hizmeti niteliğinde olduğunu ve bu hizmetin mahalli idarelerce yürütülmesi gerektiğini dile getirdi.

Anayasanın bu açık hükmüne karşın, tüm kentsel kamu hizmetlerinin özelleştirilmesini ve piyasa faaliyeti haline dönüştürülmesini öngören Dünya Bankası ve IMF güdümlü uluslararası sermaye çevrelerince dayatılan serbestleştirmeci politikalarda ısrarcı olunduğunu, tüm kamusal alanların sermaye kesimlerine yeni rant alanları olarak sunulmasına devam edildiğini dile getirdi. ÖİB'nin Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin şirketteki hisselerinin yüzde 80'inin devri için açılan ihalenin 19 Temmuz tarihinde yapılacakken, açıklanmayan bir nedenle 9 Ağustos tarihine ertelendiğini anımsatan Çakar, 16 Ağustos tarihinde yapılan açık artırma sonucu Başkent Doğal Gaz Dağıtım A.Ş.'nin, 1 milyar 211 milyon dolarla, yeni kurulan ve en son Boğaziçi ve Gediz Elektrik Dağıtım Şirketleri ihalelerine en yüksek teklifi veren Ortaklığın ana ortağı olan MMEKA A.Ş.'ye verildiğini kaydetti. Temel bir kamu hizmetinin devir ihaleleri, kamuoyunun bilgisinden özellikle saklanarak, kapalı kapılar ardında gerçekleştirildiğini ileri süren Çakar, ihale şartnamesi için oldukça yüksek bir bedel belirlendiğini ve teklif verecek şirketler dışında ilgili kurum ve kuruluşların erişiminden kaçırıldığını iddia etti. Çakar, "Oysa 4046 sayılı Kanun'un 'ilkeler' başlıklı 2'inci maddesinin bendinde 'özelleştirme işlemlerinin değer saptaması da dahil aleniyet içinde yürütülmesi' ilkesi benimsenmiştir. Elektrik ve doğal gaz dağıtım kuruluşlarının ihale süreçlerinde ise büyük bir titizlilikle gizlilik uygulanarak söz konusu aleniyet (açıklık) ilkesi ihlal edilmektedir" dedi.
 


YPK kararı özel sektörü kolluyor


Çakar, 19 Temmuz'da yapılması öngörülen ihalenin, BOTAŞ'ın mülkiyetinde olan ve Ankara'nın yıllık toplam tüketiminin yarısı kadar doğal gaz tüketen Baymina Enerji Santraline gaz ileten yüksek basınç hattının BOTAŞ'tan alınarak Başkent Doğal Gaz Dağıtım'a devrini sağlayacak Yüksek Planlama Kurulu (YPK) Kararı'nın alınabilmesi için ertelendiği saptamasında bulundu. 19 Temmuz tarihli ve 2010/T-24 sayılı Yüksek Planlama Kurulu (YPK) Kararı'nın, kamuoyundan gizlendiğini ancak teklifçi şirketlere müjdelendiğini iddia eden Çakar, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Bu kararın gerekçesinin Başkent Doğal Gaz Dağıtım'ın satış bedelini yükseltmek olarak gösterildiği duyumu kamuoyuna yansımış, ancak bu gerekçenin doğru olmadığı anlaşılmıştır. Zira iptal edilen ihale değeri, ihalede henüz Baymina yokken 1 milyar 610 milyon dolardı. Fakat ihale kapsamına Baymina gibi yılda 1 milyar metreküp gaz tüketen büyük bir müşteri eklendiğinde ve yılda 7.7 milyon dolar taşıma geliri ilave edildiğinde bile daha düşük bir ihale teklif bedeli olan 1 milyar 211 milyon dolar fiyat ortaya çıkmıştır. Böylece BOTAŞ'ın gelir kaybı ve görev zararına yol açılmış olacaktır. Kamuoyundan gizlenen bu YPK kararı ile ciddi bir kamu zararına neden olunmaktadır. Başkent Doğal Gaz Dağıtım'ı devir alacak şirket, Baymina santraline gaz taşınması bedeli olarak her yıl BOTAŞ'tan yaklaşık 7.7 milyon dolar talep edecek, BOTAŞ ise gaz temin garantisi verdiği Baymina santralinden talep edemeyeceği, ancak Başkent Doğal Gaz Dağıtım'ı devir alacak özel şirkete ödeyeceği bu bedeli, bilançosuna görev zararı olarak yazacaktır. BOTAŞ'ın Başkent Doğal Gaz Dağıtım'dan alacakları yıllardır faizsiz olarak dondurulmuştur. Siyasal iktidar, kamu şirketi BOTAŞ zararına, Başkent Doğal Gaz Dağıtım'ı devir alacak özel şirket yararına olan, kısaca, kamu aleyhine bir özel şirketi kollayan bu kararın gerekçesini açıklamak zorundadır." dedi.

Botaş ve Kamı Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin borçları nedeniyle yine zararda

Ankara Büyükşehir Belediyesinin henüz tahakkuk etmemiş muhtemel karlara karşılık Başkent Doğal Gaz Dağıtım'dan tahsilat yaptığının öne sürüldüğünü ifade eden Çakar şöyle devam etti: "Başkent Doğalgaz'ın, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve EGO'dan, 350 milyon TL'si anapara, 120 milyon TL'si faiz olmak üzere 470 milyon TL cari dönemden alacağı bulunuyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı kaynakları, borç tutarını netleştirmek için Ankara Büyükşehir Belediyesi ile son görüşmelerin yapıldığını belirtmişlerdir". dedi. Bu durumda, daha önce tahakkuk eden ve BOTAŞ'a ödenmeyi bekleyen 660 milyon TL de eklendiğinde, Ankara Büyükşehir Belediyesinin Özelleştirme İdaresinin sattığı Başkent Doğal Gaz Dağıtım'a 1 milyar 170 milyon TL borçlu olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu durum Ankara Büyükşehir Belediyesinin çalışma tarzını ortaya koymaktadır. Sonuç olarak kamu zararına sonuçlar verecek olan şaibeli Başkent Doğal Gaz Dağıtım AŞ özelleştirme ihalesi iptal edilmeli, Başkent Doğal Gaz Dağıtım AŞ alacaklarına karşı BOTAŞ'a devredilmelidir.