Basın ve ifade özgürlüğü genişliyor

Adalet Bakanlığının, yargının hızlandırılması çalışmaları kapsamında yapacağı düzenlemelerle, haber, yazı ve ifadeler gerekçe gösterilerek açılan yaklaşık 5 bin dava düşmesi öngörülüyor.

cumhuriyet.com.tr

Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in dün açıkladığı, yargı hizmetlerinin daha etkin, süratli ve verimli şekilde sürdürülebilmesi amacıyla getirilen yenilikler kapsamında basın ve ifade özgürlüğü alanında da yeni düzenlemeler yapılacak. Mevcut yasal düzenlemelere göre Türkiye'de terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde suç işlemeye alenen teşvik, işlenmiş olan suçları ve suçluları övme ve terör örgütünün propagandasını içeren süreli yayınlar ileriye dönük olarak 15 günden 1 aya kadar durdurulabiliyor.

Yapılacak düzenlemeyle yayınların durdurulmasına ilişkin yasal hüküm, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından sansür olarak değerlendirildiği ve ihlal kararı verildiğinden yürürlükten kaldırılacak. Daha önce yasaklama ve toplatma kararı verilmiş olan yayınlar hakkında da yeni bir yasaklama veya toplatma kararı verilmemiş ise daha önce verilen tüm toplatma kararları hükümsüz hale gelecek.
 

Açılmış davalar ertelenecek

Adalet Bakanlığının yapacağı düzenlemeyle basın ve yayın yoluyla ya da sair düşünce açıklama nedeniyle açılan yaklaşık 5 bin davanın düşmesi öngörülüyor. Binlerce gazeteciyi ilgilendiren düzenlemeyle adli para cezasını ya da üst sınırı 5 yıldan fazla olmayan hapis cezasını gerektiren bu suçlardan dolayı, Cumhuriyet savcıları soruşturma evresindeki binlerce dosya hakkında ''kamu davasının açılmasının ertelenmesine'', mahkemeler açılmış davalarda ''davanın ertelenmesine'' ve kesinleşmiş mahkumiyet hükümlerinde de ''infazın ertelenmesine'' karar verecek.

Kamu davasının açılmasının ertelenmesi veya kovuşturmanın ertelenmesi kararı verilen dosyalar, şüpheli veya sanıklarının erteleme kararının verildiği tarihten itibaren 3 yıl içinde aynı suçu işlememesi halinde işlemden kaldırılacak. Aksi taktirde, soruşturma, kovuşturma veya hükmün infazına karar verilecek. Yapılacak düzenleme, basın yayın yoluyla işlenen suçların önemli bir kısmını ve üst sınırı 5 yıla kadar hapis cezası olan suçları kapsıyor.

Düzenlemeden, AKP Milletvekili gazeteci Şamil Tayyar, Odatv Davası sanıklarından Nedim Şener ve Ertuğrul Mavioğlu, Neşe Düzel, Perihan Mağden, Hıncal Uluç, Emre Aköz, Ahmet Hakan Coşkun, Yalçın Bayer, Lütfi Kaplan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci yararlanacak.

Gazeteciler, basın yoluyla hakaret, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, sporda şiddete ilişkin kanuna aykırılık, Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinde yer alan Türk milletini, Türkiye Cumhuriyetini Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama, hakaret, halkı kin ve düşmanlığı tahrik, Basın Kanununa muhalefet ve gizliğin ihlali suçlarından yargılanıyor.