Bartın’dan örnek hareket

Bartın Spor Adamları Derneği, Bartın Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Meslek Yüksekokulu ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün işbirliğiyle ilkokul öğrencilerine yönelik futbol okulu açıyor. Tamamen ücretsiz olan kursların, tüm şehre yayılması planlanıyor.

cumhuriyet.com.tr

Bartın’da Bartın Spor Adamları Derneği (BASAD), Bartın Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Meslek Yüksekokulu ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün işbirliğiyle ilkokul öğrencilerine yönelik futbol okulu düzenleniyor. BASAD Başkanı Mehmet Maden, projeyle ilgili bilgiler verdi. Projede İnönü İlkokulu’nun pilot okul olduğunu ifade eden Maden, kayıtların 13 Mart Pazartesi yani bugün başlayacağını söyledi. Projenin amaçlarını ve hedeflerini anlatan Maden, kursların ise tamamen ücretsiz olduğunu kaydetti. Projede hedef ise bin 500 öğrenci.

Projeye 2016’nın ekim ayından beri hazırlandıklarını ifade eden Maden, “2016 yılının ekim ayından beri bu proje için çalışıyoruz.  Projenin içeriğinde ve merkezinde tabi ki spor var. Ancak biz projenin hazırlık safhasında bu projenin içerisine daha fazla ne katabiliriz, projede hangi kurumlardan faydalanabiliriz diye de düşündük. Bu konuda derneklerle ve kurumlarla görüşmelerimiz oldu. Fikir alışverişinde bulundu.  Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüz, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Bartın Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokulu (BESYO) ve İnönü İlkokuluyla  görüşmelerimiz oldu. Onlara projemizi, projenin amacını anlattık. Onların fikirlerini aldık ve bize nasıl destek olabileceklerini sorduk. Neticede Bartın’da ilkokullarda spor eğitimi verilmesine karar verdik” dedi.

İNÖNÜ İLKOKULU PİLOT OKUL

Futbol okulunda İnönü İlkokulunun pilot olarak seçildiğini kaydeden Maden, “Tabi projeyi ilkokulların hepsine yaygınlaştırmadan önce bir pilot okul belirledik. Çünkü projeye ilgili nasıl olacak, ne kadar olacak, projenin çevreye yansımaları nasıl olacak, ne kadar projeden verim alacağız ilk etapta bunları görmek istedik. Bunun için de ilk olarak İnönü İlkokulunu pilot olarak belirledik. Okul idaresi de bunu kabul etti. Spor eğitimleri ilk olarak İnönü İlkokulunda başlayacak. Daha sonra ise 2017-2018 eğitim-öğretim yılında tüm ilkokullarımızda uygulanacak. Spor eğitim okuluna katılmak isteyen çocuklarımız ve bu okula çocuklarını göndermek isteyen velilerimiz için kayıtlarımız 13 Mart’ta başlayacak” şeklinde konuştu.

 

 

 

10 ÖĞRENCİYE BİR EĞİTMEN

BESYO’dan eğitmen talep edeceklerini ve 10 öğrenciye bir eğitmen düşeceğini dile getiren Mehmet Maden açıklamalarına şu şekilde devam etti:
“Bizim çocuklarımıza spor eğitimi vermek istememizdeki maksat hem ilimizdeki amatör spor kulüplerine hem de Bartınspor alt yapısına kendi sporcularımızı yetiştirmek. İlerideki kazanımlar nasıl olacak? Bu çocuklar toplum içerisinde nasıl yer bulacaklar? Topluma nasıl bir birey ve vatandaş olacaklar? Aynı zamanda bunları da görebilmek. Dediğim gibi BESYO, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, İnönü İlkokulu Müdürlüğü, okul aile birliği ve okulun bulunduğu mahalle muhtarıyla görüşmeler yaptık ve görüşmelerden de olumlu sonuçlar aldık. Şimdi yapılacak kayıtların sayısal verilerine bakarak BESYO’dan eğitmen talep edeceğiz. İnönü İlkokulumuzda yaklaşık 600 öğrenci var. Kayıtlar sonucundaki sayısal verilere göre eğitmen sayımız belirlenecek. Biz 10 öğrenciye bir eğitmen düşünüyoruz.

ASIL HEDEF KALICI SPOR ALT YAPISI

Bizim asıl hedefimiz Bartın’da kalıcı spor alt yapısını oluşturabilmek.  Bu projenin finansal kaynağını nasıl sağlayabileceğimize gelince spor alanında Avrupa Birliği (AB) ayakları yere sağlam basan bir proje hazırladığında hibeler veriyor. Ne yazık ki Bartın AB hibelerinden yararlanma noktasında vasat bir il. Şuana kadar AB hibelerinden yararlanan Bartın’da sadece 2 proje var. Bartın’ın AB’den aldığı hibe rakamı ise 86 bin Euro. Oysaki komşumuz Kastamonu bu konuda bu zamana kadar 8 milyon Euro gibi bir hibe almış. Bu konuda komşu illerimizle aramızda uçurum var. Mesela Bartın Ticaret ve Sanayi Odamız, Türkiye’de AB hibelerinden faydalanmayan tek ticaret ve sanayi odası. AB fonlarından en çok yararlanan iller ise Güneydoğu ve Doğu Anadolu illeri. Biz de AB hibelerinden neden faydalanmayalım dedik. AB projelerine katkı sunmamız gerekiyor.  Aynı zamanda bu proje için elimizdeki tüm kaynakları da kullanmaya hazırız.

YAZ OKULU AÇILMASI HEDEFLENİYOR

2017-2018 eğitim-öğretim yılında spor eğitim okullarına bin 500 öğrencinin katılmasını hedefliyoruz. Bu öğrencilerimiz arasından elbette içlerinden futbola yeteneği olan 10-20 öğrencimiz çıkacaktır. Bu öğrenciler aldıkları eğitimle ileride lisanslı kaliteli futbolcu olacaklar. Belki 17 yaşına kadar bundan para kazanamayacaklar amma 17 yaşından sonra çok kaliteli takımlara transfer olabilecekler. Ve emek verdikleri bu alandan para da kazanabilecekler. Bunun için bu öğrencilere bizim 365 gün eğitim vermemiz gerekiyor. Tabi 365 gün eğitim verebilmemiz içinde bir yaz okulu açmamız gerekiyor. İşte projedeki bir diğer hedeflerimizden biri de yaz okulu açmak.

KURSLARDAN ÜCRET ALINMAYACAK

Spor eğitim okullarımızda hiçbir şekilde hiçbir veliden ücret alınmayacak. Tamamen ücretsiz olacak.  Bizler buradan tek bir kuruş dahi kazanmayacağız. Hatta öğrencilerimizin ulaşımından yeme içmesine kadar birçok şeyini biz karşılayacağız. Tabi bu konuda da ilimizdeki hayırseverlerden destek bekliyoruz. Ulaşım ve yeme içmek gibi giderleri hayırseverlerden karşılayabileceğimizi düşünüyoruz.

ÇOCUKLAR KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN UZAK DURACAK
Projede üniversitemizdeki akademisyenler süreci yakından takip edecekler. Proje sadece kaliteli ve yetenekli sporcu yetiştirmeyecek aynı zamanda öğrencilerimizi ve onların çevresindeki insanları, arkadaşlarını da alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak tutacak. Öğrencilerimiz futbol okulunu kurduğumuzda bu okulda sadece futbol eğitimi almayacaklar. Öğrenciler ilgilendikleri alanlarda ve eğitim-öğretim sürecinde derslerine de destek görecekler.

“KENDİ TOPRAĞIMIZDAN FUTBOLCU ÇIKACAK”

Derneğimiz bünyesinde antrenör diplomasına sahip 40 kadar arkadaşımız var. Bu arkadaşlarımızı da projede değerlendireceğiz. Onlar da akademisyenlerimiz gibi gözlem yapacaklar. Süreci takip edip sistemin işleyişine yardımcı olacaklar. Bu süreç sağlıklı bir şekilde işlerse elde edilen verileri AB projesi dosyası içerisinde yer alacak. Bu kazanım bizi nereye götürecek. Artık biz Bartınspor’un durumunu tartışmıyor olacağız. Bartınspor’a dışarıdan oyuncu transfer etmek yerine bağrımızdan içimizden çıkan futbolcularımız Bartınspor’da kadro alıp oynayacak.

“HENDEKYANI’NDA MAHALLE TAKIMI KURULACAK”

Futbol okulu bir yıllık yada 2 yıllık bir olay değil. Bu süreç derneğimiz, üniversitemiz ve okullarımız Bartın’da olduğu sürece devam edecek. Yani sonsuz bir süreç. Proje içerisinde ikinci hedefimizde herkes bilir bizim eskiden mahalle takımlarımız vardı. Çocuklar bu takımlarda futbol oynarlar bu sayede hem spor yapıp kötü alışkanlıklardan uzak dururlar hem de içlerinden  yetenekli futbolcular çıkardı. Aynı zamanda bu mahalle takımlarımız sayesinde de düzgün futboldan ve onun centilmenliğinden anlayan taraftarımız olurdu. Artık o takımlarımız kalmadı. İşte biz projenin ikinci takımda bu mahalle takımlarını yeniden hayata geçirmeyi hedefliyoruz. İlk mahalle takımını da Hendekyanı’nda kuracağız. Bizler gençlerin enerjisini sporla atıp sağlıklı ortamlar oluşturmanın ve bireyler yetiştirmenin mücadelesini veriyoruz.”

İŞTE KURS GRUPLARI!

Futbol Okulu kurs grupları U-8 1. Sınıf öğrencileri, U-9 2. Sınıf öğrencileri, U-10 3. Sınıf öğrencileri ve U 11 4. Sınıf öğrencilerinden oluşacak. Futbol eğitimi alacak sporcular,  Bartın Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu antrenörlük bölümünde okuyan antrenör adayları tarafından akademisyenlerin gözetiminde eğitim alacak.

KURSA KATILIM BELGELERİ NE?

Kursa katılmak isteyen öğrenciler ve veliler,  12 adet vesikalık fotoğraf,  sağlık raporu (Aile Hekiminden), muvafakatname, taahhütname, veli izin belgesi ve nüfus kağıdı fotokopisini getirmesi gerekiyor. Öğrencilerin velisi tarafından doldurulacak ve onaylanacak muvafakatname, taahhütname ve veli izin belgesini İnönü İlkokulu yetkilerinden boş olarak alabilecek. Doldurulup ve onaylandıktan sonra aynı şekilde diğer belgelerle birlikte okul yetkililerine teslim edilecek. Öğrenciler,  Bartın Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki Kapalı Spor Salonunda yapacağı çalışmalara spor kıyafetleri ve spor ayakkabıları ile birlikte gelecek.  Okulda yapılan beden eğitimi derslerinde kullandıkları spor malzemelerini kullanabilecek.  Futbol eğitimi kursuna ait çalışma programı ve çalışma saatleri kursa katılacak öğrenci sayısı ortaya çıktıktan sonra bütün guruplardaki öğrencilere ve  velilerine ayrıca bildirilecek.

AMAÇ 365 GÜN SPOR

Futbol okulu kurslarıyla ilgili broşürler de hazırlayan BASAD, bu broşürlerde amaçlarını “Özellikle kent nüfuslarının sürekli artması, artan nüfusla birlikte sürekli olarak azalan boş araziler, sokaklarda oyun oynamanın zorlaşması, velilerin artan güvenlik kaygılan gibi sebepler sonucunda çocuklarımız beton yapılar içinde büyümek zorunda bırakmaktadır. İlimizde çocukların oyun oynayacağı, spor yapacağı altyapı olanakları çok sınırlıdır. Var olan altyapınlar da organizasyon eksiklikleri sonucunda tam olarak değerlendirilememektedir. Her ne kadar tatil dönemlerinde özel oyun alanları ve spor okulları hizmet verse bile maddi kaygılar nedeniyle çocuklar yararlanamamaktadır. Çocuklarımız; gelişen bilgisayar teknolojilerine bağımlı hale gelmekte, ya da internetin zararlı etkileriyle yüz yüze büyümektedirler. İşte bu nedenle 7-11 yaş dönemindeki ilköğretim öğrencilerimize 365 gün spor yapmalarını sağlayacak koşulların sağlanması amaçlanmaktadır. Çocuklarımızın negatif ortamdan etkilenmeyeceği, baskından uzak, eğlenceli ve güvenli bir ortamda spor yapmaları hedefimiz” şeklinde açıklıyor.