"Barışa katkı için her formül tartışılabilmeli"
Şırnak'taki 28 sivil toplum örgütü yaptığı ortak basın açıklamasıyla, ''genel af başta olmak üzere barışa katkısı olacak her formülün tartışılabilmesi gerektiğini'' belirtti.
cumhuriyet.com.trŞırnak Ticaret ve Sanayi Odası, Şırnak Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği ile Şırnak Gazeteciler Cemiyeti'nin de aralarında bulunduğu 28 sivil toplum kuruluşu temsilcileri Cumhuriyet Meydanında bir araya geldi.
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı ortak basın açıklamasını okuyan Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, Kürt sorununun çözümü için herkesin sorumluluk alması ve Türkiye'nin içinde bulunduğu sorunun çözümü için elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi. Elçi, şunları kaydetti:
''Tuzu kuru olanlar ve sorumluluk duygusu taşımayanlar, duygu selinden günlük çıkarlar elde etme peşinde koşabilirler. Ancak geleceği düşünen ve sorumluluk duygusu taşıyanlar, ateşe körükle gitmezler. Türkiye'nin kalıcı bir demokrasiye ulaşması için Kürt sorununun çözülmesi gerektiği bugün her kesimce dile getirilmektedir. Soruna ilişkin çözüm yolları farklı olsa da sorunun çözümüne olan inanç çerçevesinde birleşilmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda meclisteki tüm partileri, tüm sivil toplum örgütlerini, bilim insanlarını, kanaat önderlerini, aydınlar ve entelektüel çevreleri çözüm için bir araya gelmeye çağırıyoruz. Sorunla ilgili her türlü görüşü ifade edebilmenin önündeki tüm engeller kaldırılarak soruşturmalar ve kovuşturmalar açılmayacağının yasal güvencesi sağlanmalıdır. Hükümet siyasi sorumluluk almalıdır.''
Siyasetçilerin sorunun çözümüne inanmaları, bölünme fobisinden kurtulmaları ve adil olmaları gerektiğini söyleyen Elçi, ''Kendisi ikna olmamış bir iktidarın halkını ikna etmesi mümkün değildir. Ortaya çıkan ilk olumsuz olayda geri çekilerek iktidar olunamayacağı açıktır'' dedi.
Elçi, genel af başta olmak üzere barışa katkısı olacak her formülün tartışılabilmesi, eve geri dönüşlerin onur kırıcı olmayan hukuksal araçlarının yaratılması gerektiğini ifade ederek, alt yapısı hazırlanmayan geri dönüşlerde sorunlar yaşandığının açık olarak görüldüğünü, geri dönenlerin ilk fırsatta tutuklanmasının geri dönüşlerin önünü tıkadığını ileri sürdü.
Elçi, yasal düzenlemeler yapılarak resmi dil dışındaki dillerde yayın hakkı, siyasi propaganda hakkı, resmi kurumlarda kendi dili ile hizmet talep etme hakkı gibi hakların hukuki güvenceye kavuşturulması, Türkçenin yanı sıra anadilde eğitim hakkının aşamalı olarak yaşama geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Eğitim müfredatından ve uygulamalarından bir etnik veya dini kimliği yücelten ifadelerin ayıklanmasını isteyen Elçi, eğitim sisteminin, bütün farklı kimlikler arası eşitlik, adalet ve barış kavramları doğrultusunda iyileştirilmesi ve yenilenmesi gerektiğini vurguladı.
Elçi, ''biz Şırnak'ta bulunan sivil toplum kuruluşları önerilerimizin dikkate alınması için çalışacağımızı ve sorunun çözümünde üzerimize düşen her türlü sorumluluğa hazır olduğumuzu tüm kamuoyuna duyuruyor, daha fazla canımızdan olmadan herkesimi göreve davet ediyoruz'' dedi.