Barış Nobel’i Tunus Diyalog Dörtlüsü’ne

Arap isyanlarından çıkan tek demokrasinin mimarlarına Barış Ödülü.

cumhuriyet.com.tr

2011’de Arap dünyasındaki ayaklanmaların fitilini ateşleyip, iç savaş ya da askeri darbe yerine demokratik düzene geçen Tunus’un sivil toplum kuruluşları bu yılki Nobel Barış Ödülü’nün sahibi oldu.

Nobel Komitesi, “çoğulcu demokrasiye yaptıkları kararlı katkı dolayısıyla” ödülü Tunus Milli Diyalog Dörtlüsü’ne verdiklerini duyurdu. Tunus’un ‘Genel İşçi Sendikası’, ‘Sanayi, Ticaret ve El Sanatları Konfederasyonu’, ‘İnsan Hakları Birliği’ ve ‘Barolar Birliği’nden oluşan dörtlünün, “ülke iç savaşın eşiğine gelmişken alternatif ve barışçıl bir siyasi süreç oluşturduğu” vurgulandı. Nobel komitesinin kadın başkanı Kaci Kullmann Five, ödülün her şeyden önce “Tunus halkını cesaretlendirmesini ve diğerlerine ilham olmasını” istediklerini belirtti.

İşsiz genç kendini yaktı

Nobel Barış Ödülü’nü “demokratik Tunus’un şehitlerine” adayan Genel İşçi Sendikası Sekreteri Houcine Abbassi, “Tunus diktatörlük sayfasını gençlerin çabasıyla kapattı” dedi. Ocak 2011’de üniversite mezunu işsiz bir gencin kendisini yakmasıyla başlayan “Yasemin Devrimi” 300’ü aşkın insanın ölümü ve Zeynel Abidin bin Ali’nin 22 yıllık iktidarının devrilmesiyle sonuçlandı. Seçimleri kazanan ılımlı İslamcı Nahda partisi istikrarı sağlayamadı. 2012’de iki muhalif liderin suikasta kurban gitmesi üzerine hükümetin istifası talebiyle gösteriler başladı. 2013 yazında kurulan Tunus Milli Diyalog Dörtlüsü, tarafların bir araya gelerek uzlaşmasını sağladı. Bir yıl içinde anayasa tamamlandı, seçim takviminde uzlaşıldı, hükümet istifa etti ve seçimler yenilendi. Tunus tam rahat bir nefes alacakken, IŞİD’in martta Bardo Müzesi ve haziranda Sousse sahilinde düzenlediği kanlı saldırılarla sarsıldı.

Liderler: Umut ışığı

Tunus’un demokratik aktörlerinin seçilmesi sürpriz olsa da takdirle karşılandı. Tunus Cumhurbaşkanı Baci Kaid es Sibsi, “İdeolojik farklılıklara rağmen diyalogdan başka çaremiz yok” vurgusu yaptı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande “Demokratik geçişin başarısının ödüllendirildiğini”, Britanya Başbakanı David Cameron “Tunus’un bölge için bir umut ışığına dönüştüğünü” söyledi.

Tunus Milli Diyalog Dörtlüsü, altın madalyonları ve 8 milyon İsveç kronu (yaklaşık 2 milyon 850 bin TL) ödülü Norveç’in başkenti Oslo’da 10 Aralık’ta yapılacak törende alacak.