Barış değil kaçak konuta yasal kılıf

Kaçak yapılara af getiren imar barışında müracaatlar bugün başlıyor. 13 milyon konuta yasallık kazandıracak imar barışında yurttaş ilk adım olarak yapı kayıt formu dolduracak.

Şehriban Kıraç

Hükümetin “imar barışı” adı altında hazırladığı düzenleme, kaçak yapıların affının yanı sıra Hazine arazilerine, tarihi, doğal, arkeolojik sit alanlarına, ormanlar, kıyılara ve tarım arazilerine el konulmasının da yolunu açıyor.

13 milyon konuta yasallık kazandıracak imar barışında yurttaş ilk adım olarak yapı kayıt formu dolduracak. İşlemler, e-devlet üzerinden ya da bakanlığın kurumları aracılığıyla yapılacak. Ödenecek miktar için emlak vergi değeri ve yapının değerleri toplanıp yüzde 3’ü alınacak. Bakanlık yapı değerini tespit ederken gecekondular için metrekare bedelini 600 lira olarak kabul edecek. Apartman dairesi, alışveriş merkezi ve otelde fiyat artacak.

13 milyon konutun imar ve ruhsat sorununu çözecek imar barışında müracaatlar bugün başlıyor. Yurttaşın imar barışından yararlanması için atacağı adımlar ise şunlar:

- İmar Barışı hangi yapıları kapsayacak?

31 Aralık 2017’den önce inşa edilen yapılar için Yapı Kayıt Belgesi verilecek.

- Başvurular ne zamana kadar, nereye yapılacak?

Başvurular bugünden itibaren 31 Ekim’e kadar yapılabilecek. Bakanlar Kurulu süreyi 1 yıl uzatabilecek. İster e-Devlet üzerinden ister 81 ildeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’nden başvurulabilecek.

- Yapı Kayıt Belgesi ne zamana kadar geçerli olacak?

Yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak. Yapıların yenilenmesi durumunda ise yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanacak.

- Yapı Kayıt Belgesi için tüm malikler mi başvuracak? 

Yapı Kayıt Belgesi için imar barışına yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından başvurulabilecek...

- Yapının arsa değerin ve maliyeti nasıl hesaplanacak?

Arsanın emlak vergi değeri, ilgili belediyesinden temin edilen arsa ve arazi asgari metrekare birim değerleri esas alınarak hesaplanacak. Yapının yaklaşık maliyet bedeli belirlenirken birim maliyet bedeli; tarımsal amaçlı basit binalar için 200 TL/ m2, 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600 TL/ m2, 3-7 katlı binalar için 1.000 TL/ m2 esas alınarak hesaplanacak.

Evler için yüzde 3

- Yapı kayıt belgesi nasıl belirlenecek?

Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre belirlenen emlak vergi değeri ile binanın toplam yapı alanı dikkate alınarak hesaplanacak yapı yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, yapının konut veya ticaret olarak tek kullanımlı veya karma kullanımlı olup olmadığı da gözetilerek ve karma kullanımlı yapılarda konut ve ticari olarak kullanılan alanların arsa oranları ayrı ayrı dikkate alınarak konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 katsayısı ile çarpılması suretiyle belirlenecek.

- Yıkılan bina kapsama girer mi ya da ödenen ceza iade alınır mı?

Daha önceden bir ceza kesilmiş ve ödenmiş ise bu bedel vatandaşa iade olmayacak. Bina yıkımı gerçekleşmiş ise imar barışından faydalanması söz konusu olmayacak.