Balyoz'da yeni tutuklamalar
''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık'ın da aralarında bulunduğu üç kişi tutuklandı.
cumhuriyet.com.trBeşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde, soruşturmayı yürüten savcılar tarafından sorgulandıktan sonra İstanbul Nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen 4 kişiden emekli Orgeneral Sarıışık, emekli Tümgeneral Nuri Ali Karababa ve emekli Kurmay Albay Mümtaz Can'ın tutuklanmasına karar verildi. Emekli Yüzbaşı Mehmet Ulutaş ise mahkeme tarafından serbest bırakıldı.
Abdullah Dalay tutuklandı
''Balyoz Planı'' iddiaları soruşturması kapsamında hakkında yakalama emri çıkarılan Tümgeneral Abdullah Dalay'ın tutuklandığı öğrenildi. Daha önce İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Oktay Kuban tarafından sorgulandıktan sonra serbest bırakılan ve savcıların itirazı üzerine aynı mahkemenin heyetince hakkında yakalama emri çıkarılan Tümgeneral Abdullah Dalay'ın, bugün Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine geldiği belirtildi. Dalay'ın, İstanbul Nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklanarak cezaevine gönderildiği kaydedildi.
Yarbay Uçar serbest
''Balyoz Planı'' iddiaları soruşturması kapsamında tutuklanan Yarbay Ertuğrul Uçar'ın tahliyesine karar verildi. Alınan bilgiye göre, Yarbay Ertuğrul Uçar'ın avukatının geçen hafta yaptığı, ''tutuklamaya itiraz'' başvurusunu değerlendiren İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Uçar'ın tahliyesine karar verdi. Yarbay Uçar, soruşturma kapsamında getirildiği Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde 26 Şubat 2010'da tutuklanmıştı.
Çetin Doğan'ın açıklaması
Çetin Doğan'ın yazdığı 5 sayfalık bir bilgi notunda, ''Balyoz Planı'nın bir tertip olduğu, bu tertibin nasıl hazırlandığı, gerçek plan seminer kayıtlarının 2003 yılında Çetin Doğan'ın ayrılmasından sonra 1. Ordu kozmik odasından nasıl çıkarıldığı ve nasıl arama yapıldığı'' konusunda ifadelerinin olduğu görüldü.
Savcılığın soruşturma dosyası üzerindeki kısıtlama kararının kalkmasının ardından ortada ''Balyoz planı'' ile ilgili hiçbir dayanağın kalmayacağını ve söz konusu belgelerin üzerinde sonradan rötuş yapıldığını iddia eden Doğan, ''Balyoz Planı''nın kesinlikle 1. Ordu'dan çıkmadığını bildirdi.
Doğan ayrıca, ''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin belgelerin de medya aracılığı ile değil, daha önceden savcılara iletildiğini öne sürdü.
"Çetin Doğan dik duruyor"
''Balyoz Planı'' iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, haklarında yakalama emri çıkartılan 21 şüpheli arasında bulunan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatı Celal Ülgen, ''Çetin Doğan, cezaevine girdiği zaman nasıl dik durduysa bugün de öyle dik duruyor'' dedi.
Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine gelen Ülgen, tahliye olduktan sonra GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesine yatan müvekkili Çetin Doğan'ın sağlık durumuyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Çetin Doğan ile ilgili doktorların yoğun bir çalışma sürdürdüklerini ve Doğan'ın rahatsızlığının devam ettiğini belirten Ülgen, ''Sağ bacaktaki duyu kaybı, uyuşma ve acı devam ediyor. Doktorlar öncelikle bu ağrı ve acıyı giderip gideremeyecekleri konusunda çalışıyor. Gideremeyecekleri anlaşıldığı taktirde de zorunlu ameliyat gerçekleşecek'' diye konuştu. Bir basın mensubunun ''Çetin Doğan'ın cezaevinden tahliyesinden sonra GATA'ya yatmasıyla kamuoyunda bir şaibe oluştu. Bunu nasıl açıklayacaksınız?'' sorusuna karşılık Ülgen, şu ifadeleri kullandı:
''Çetin Doğan paşanın tahliye olacağını biz bir ay önceden bilebilir miydik? Biz, bir aydır Silivri Devlet Hastanesine, Silivri Ceza İnfaz Kurumuna hem dilekçelerle, hem de fakslarla, telgraflarla duyurarak 'çok ivedi, çok önemli bir rahatsızlık var, derhal hastaneye sevk edin' diye taleplerde bulunduk. Böyle olunca tahliye olduğu gün tekrar itirazı düşünmedik, tutuklanacağını düşünmedik, böyle bir yasadışı olayın gerçekleşeceğini düşünmedik. Çocuklarıyla, eşiyle evinde oturmak, dinlenmek varken niçin hastaneyi tercih etsin? Bu hayatın olağan akışına uygun mu? Bu nedenle Çetin Doğan cezaevine girdiği zaman nasıl dik durduysa bugün de öyle dik duruyor.''
Çetin Doğan'ın, durumunda bir iyileşme belirtisi olması durumunda kesinlikle hastanede kalmayacağını belirten Ülgen, Doğan'ın sağlık durumunun istismar eden kişileri izana davet ettiğini söyledi.
Avukat Ülgen, ''Çetin Doğan yeniden tutuklanmayı bekliyor muydu?'' sorusuna ise ''Hayır, asla. Bir defa yasal değil bu olay. Bir hukuk, ceza mahkemesinin tahliye kararına şimdiye kadar savcılar itiraz etti mi hiç? Bu da bir tahliye kararıdır. Bu olağan bir durum değil. Olağanüstü, olağan dışı bir durum'' şeklinde yanıt verdi.
Doğan'ın diğer avukatı İsmail Tepecik de Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde kalan Doğan'ı kontrol eden cezaevi doktorunun ''cezaevinde kalmasının sağlığı açısından tehdit oluşturduğu'' gerekçesiyle Doğan'ı hastaneye sevk etme isteğine müvekkilinin karşı çıktığını hatırlattı.
Avukat Tepecik, bunun üzerine hastane doktorunun, kendisiyle Doğan ve cezaevi idare görevlisinin imzasının bulunduğu bir tutanak tutturarak bu durumu tespit ettirdiğini kaydetti.
Tepecik, ''Bırakın GATA'ya gitmeyi, paşam cezaevindeyken resen sevk edilmeyi kabul etmedi. Devamında Silivri Devlet Hastanesi zaten Doğan'ın 3 ayrı hastanede tedavisinin yapılmasına karar verdi. Yani sayın Doğan'ın hastanede yatması gerektiği cezaevindeyken zaten sabitti'' dedi.
12 kişi cezaevinde
Edinilen bilgilere göre, yakalama emrinin çıkarılmasının ardından dün Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gelen emekli Tümgeneral İzzet Ocak ve emekli albaylar Kubilay Aktaş ile Suat Aytın, yakalama emirleri yüzlerine okunduktan sonra cezaevine gönderildi.
Bugün adliyeye gelen tümgeneraller Bekir Memiş ve İhsan Balabanlı, Yarbay Levent Çehreli, albaylar Mustafa Önsel, Abdullah Zafer Arısoy, Recep Yıldız, Yüksel Gürcan, emekli Albay Ümit Özcan ve İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli polislerin nezaretinde getirilen Albay Bülent Tunçay da haklarındaki yakalama emirleri yüzlerine okunduktan sonra cezaevine sevk edildi.