Balıkçılara AB standartlarında eğitim

AB Pazarlama Standartlarının Uygulamasına Yönelik Yerel Adımlar projesi kapsamında, balık avcıları, satıcıları ve ilgili kişilere AB balıkçılık politikası ve pazarlama standartları konusunda eğitim verilecek.

cumhuriyet.com.tr

Sarıyer Belediyesi, Büyükdere Balıkçılık Derneği ile Belçika'dan Avrupa Koruma ve Kalkınma Bürosunun ortaklaşa yürüttüğü projenin eğitim semineri açılışı, Mareşal Fevzi Çakmak Mahalle Konağı'nda gerçekleştirildi.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, açılışta yaptığı konuşmada, modernleşen dünyada kaliteyi yakalamak gerektiğini vurgulayarak, aksi takdirde rekabet edilemeyeceğini ifade etti.

Genç, ''Her tarafımız deniz, bu denizin nimetlerinden en yüksek oranda pay almak zorundayız. Ancak şu anda çok gerilerdeyiz, elimizde yoğun ekipmanlar olmasına rağmen bunları kullanmayı bilmiyoruz'' dedi.

Nisan ayında başlatılan projeyi sadece Sarıyer ile sınırlamayıp Türkiye geneline yaymayı hedeflediklerini belirten Genç, konunun yalnızca balığın avlanıp tüketiciye ulaştırılması olmadığını, AB standartlarında balıkçılık politikasının oluşturulması gerektiğini belirtti.
Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Uzmanı Makbule Okat da AB üyelik sürecine yönelik çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, bir yandan hükümetler düzeyinde AB müktesebatına uyum çalışmalarının ve yasal reformların yürütüldüğünü, diğer yandan bu çalışmaları tamamlayacak şekilde Türk ve AB sivil toplum kuruluşları arasında iletişim ve iş birliğinin geliştirildiğini bildirdi.

Okat, AB sivil toplum kuruluşları arasında diyaloğun güçlendirilmesi için hedef ve önceliklerin belirlendiği ''Sivil Toplum Diyaloğu'' adı verilen stratejinin uygulanmasının, katılım müzakerelerinin üç ayağından birini oluşturduğunu dile getirdi.

Bu çerçevede iş dünyası, meslek örgütleri, sosyal ortaklar, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, gençlik girişimleri ve medyanın, Sivil Toplum Diyaloğu'nun hedef kitlesini oluşturduğunu kaydeden Okat, Sarıyer Belediyesinin, Türkiye ve AB Sivil Toplum Diyaloğu-II. Tarım ve Balıkçılık Hibe Programı kapsamında 102 bin 722 Avro aldığını ve projenin 12 ay süreceğini ifade etti.

Okat, hedef kitlesinin Sarıyer balıkçıları ve bu alandaki kooperatifler olan projede amaçlanan bazı unsurları ise şu şekilde sıraladı:

''Eğitim faaliyetleri aracılığıyla, AB pazarlama standartları hakkında farkındalık yaratılması, çalışma ziyaretleri aracılığıyla bilgi alışverişinin sağlanması ve en iyi uygulama örneklerinin paylaşılması, Sarıyer ve çevresindeki balıkçı birliklerine yönelik olarak en iyi uygulamaların paylaşılmasını hedefleyen bir tanıtım kampanyası düzenlenmesi.''