Balıkçılar şikayetçi: Babalarımızdan böyle görmedik

Denizlerde 1 Eylül'de sona eren av yasağının ardından az miktarda avlanan balık nedeniyle hayal kırıklığına uğrayan Karadenizli balıkçılar, umutlarını bağladıkları hamsinin erken avlanmasından şikayetçi.

cumhuriyet.com.tr

Denizlerde 1 Eylül'de sona eren av yasağının ardından az miktarda avlanan balık nedeniyle hayal kırıklığına uğrayan Karadenizli balıkçılar, umutlarını bağladıkları hamsinin erken avlanmasından şikayetçi.

Adına şiirler yazılan, şarkılar bestelenen, Karadenizlinin sofrasında ayrı bir yeri bulunan hamsi, her yıl olduğu gibi yine balıkçıların rüyalarını süslüyor.

Ordu Kumbaşı Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Şahin Aydemir, yaptığı açıklamada, balıkçıların umutları arasında hamsinin çok özel bir yere sahip olduğunu söyledi.

Özellikle balık sezonunun kötü geçtiği yıllarda hamsinin balıkçıların yüzünün gülmesine neden olduğunu ifade eden Aydemir, "Artık maalesef hamsi geçmiş yıllarını aratır duruma geldi" dedi.

Türkiye'de hamsi avının başlangıç tarihiyle ilgili bazı sıkıntılar yaşandığına dikkati çeken Aydemir, şöyle konuştu:

"Bizim babalarımız, dedelerimiz 1 Kasım'dan önce asla hamsi avlamazlardı. Hem de onların zamanında böyle denetim yapan ne bir Sahil Güvenlik ne de bir başka kurum vardı. Sevinçle bayrak çekerek denize açılırlardı ama maalesef şimdi profesyonel teknelere hamsi yetiştiremez hale geldik. Zaman zaman bu konuda toplantılarımız oluyor. Mesela Bodrum'da Mayıs ayında yapılan toplantıda gündeme geldi. 1 Kasım tarihi orada tartışılarak gündem maddesi haline gelmişti. Zannediyorum bu yıla yetişmedi ama gelecek yıl söz konusu uygulama yapılabilir."

"Kasım ayından önce hamsi ağı denize bırakılmamalı"

Aydemir, hamsi avının bu yıl da erken başladığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Normal şartlarda kasım ayından önce hamsi ağlarını denize bırakmamak gerekiyor ama maalesef eylül, ekim aylarında balıkçılarımız ağlarını denize bırakarak adeta hamsiye 'buraya gelme' diyor. Eskiden her balıkçı günde 30-40 ton hamsi avlardı. Şimdi bir balıkçı günde 500 ton hamsi avlıyor. Buna rağmen 'bu akşam az avladım' diyor. 200-300 ton hamsiyi kabul bile etmiyor. Bakıyorsunuz Türkiye'de 19 bin 650 profesyonel tekne var. Devletimiz bazen bu rakamı azaltmaya çalışıyor. Bu bence çok doğru bir uygulama."

Hamsinin geleceğinin bilinçsiz avlanmanın önüne geçilmesiyle kurtulacağını vurgulayan Aydemir, "Eğer 1 Kasım tarihinde karar verilir ve uygulanırsa hamsinin geleceği adına çok iyi olur. Çünkü 70 mil açıkta ışıklarla hamsi avlanıyor. Arkadaşlarımız bunun yerine kıyılarda avlanırlarsa hamsi de doğal olarak Karadeniz sahiline yayılmış olur. Aksi takdirde yapılan uygulama hamsinin sahile inmesine engel oluyor" ifadelerini kullandı.