Bal üretiminde denetim

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bal üretiminde taklit ve tağşişin önlenmesi için üretimden, depolanmaya, nakilden, satış ve tüketime kadar olan zincirin tüm aşamalarında rutin denetim ve izleme programlarına uygun denetimlerin yapıldığını açıkladı.

cumhuriyet.com.tr

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bazı basın yayın organlarında yer alan "Sahte Bal" ile ilgili haberler üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, taklit ve tağşişin (karıştırma) önlenmesine yönelik her gıda ürününde olduğu gibi balın üretimde, depolanmasında, naklinde, satış ve tüketiminde ve zincirinin tüm aşamalarında rutin denetim ve izleme programlarına uygun ve risk bazlı olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından denetimlerin gerçekleştirilmekte olduğu belirtildi. Bakanlığın ayrıca şüphe ve şikayetler üzerine de bu denetimleri yaptığı ifade edildi.
 

Balla ilgili 2008'de 11 bin 758 denetim yapıldı

Açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yürütülen denetim ve izleme programları kapsamında yapılan bal ile ilgili denetimlerde, 2007 yılında 8 bin 380 denetimin yapıldığı, analiz yapılmak üzere alınan 599 numunenin 508'inin olumlu olduğu, 91'inin olumsuz sonuçlandığı bildirildi. 2008 yılında 11 bin 758 denetimin yapıldığı, analizi yapılan bin 6 numunenin 894'ünün olumlu, 112'sinin ise olumsuz sonuçlandığı, 2009 yılının ilk 6 ayında ise 8 bin 104 denetimin yapıldığı, alınan 530 numunenin 427'sinin olumlu, 103'ünün olumsuz sonuçlandığı kaydedildi. Açıklamada, Taklit ve tağşiş dışında kalıntı izleme programı kapsamında 2008 yılında balda antiseptik, antibiyotik ve parazitler ilaç kalıntısı için 651 adet numune alındığı, alınan numunelerin 49'unun olumsuz sonuçlandığı belirtildi. 2009 yılında ize 584 adet numunenin alınmasının planlandığı ifade edildi.
 

Her şey dahil sistemiyle çalışan otellere yönelik denetimler artırıldı

Bal gibi taklit ve tağşişe açık risk teşkil eden ürünler için her şey dahil sistemiyle çalışan oteller ve benzeri turistlik işletmeler gibi toplu tüketim yerine yönelik denetimler ile üreticilere zarar veren ve vergi kaybına neden olan kaçak ve kayıt dışı bal satışlarına engel olunması amacıyla il müdürlükleri tarafından yapılan denetimlerin arttırılmış olduğu belirtilen açıklamada, alınan numunelerde laboratuar sonucu olumsuz çıkan işletmelere yasal işlem uygulanmakta olduğu belirtildi.
 

Bal aromalı şurup üreten şirketlerin denetlenmesi devam ediyor

Açıklamada şöyle denildi:

"Bal sektörünün talebi doğrultusunda 15 Haziran 2007 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Alkolsüz içecekler Tebliğine bal aroması ilave edilerek aromalı şurupların üretilmeyeceği hükmü getirilmiştir. Ancak daha önceden bal aromalı şurup üretim izni alan firmalar yürütmenin durdurulması için dava açmışlar ve Danıştay söz konusu alkolsüz içecekler tebliğinin ilgili maddesinin yürütülmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Bu kapsamda, daha önceden üretim izni almış firmalar tarafından bal aromalı şuruplar üretilmektedir. Taklit ve tağşişe sebep olmamak için, söz konusu firmaların üretimlerinin denetlenmesine devam edilmekte olup, üretim iznine esas beyana uygun olmayan üretimin tespiti halinde yasal işlem uygulanmaktadır."