Bakan Şimşek'e THY sorusu

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e, "Suriye'deki 12 milyon dolarla ilgili olarak Bağdat'taki Türk diplomatlarının uyarılarına karşın THY'nin girişimde bulunmadığı doğru mudur?" diye sordu.

cumhuriyet.com.tr

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, TBMM Başkanlığı'na, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

"THY Anonim Ortaklığı kısmen özelleştirilmiş olsa da halen yüzde 49,12 oranındaki hissesi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na yani kamuya aittir ve bir adet altın hisse marifeti ile de yönetimin tamamı da hükümetinizce atanmaktadır" diyen Oran, şöyle dedi:

"THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, 6 Haziran 2012'de yaptığı açıklamada, 'THY'nin 12 milyon dolar tutarındaki parasının Suriye'de meydana gelen gelişmeler sonucu ülkeden çıkarılamadığını' belirtti. Bu sözlerin basında yer alması üzerine THY, 13 Haziran 2012'de İMKB'ye bir açıklama göndererek Topçu'nun açıklamasını kısmen tekzip edecek şekilde zararın söz konusu olmadığını belirtti ve 'Bloke edilmiş THY Mevduatına faiz işletilmekte olduğunu' duyurdu."

Oran, Maliye Bakanı'na şu soruları yöneltti:

"Benzeri bir olayın daha önce de Irak'ta meydana geldiği ve 2003 yılında Irak'ın işgalinden önce bu ülkede bakiye kalan 902 bin 258 Irak Dinarı karşılığı 2 milyon 901 bin 152 ABD doları tutarındaki meblağın Türkiye'ye transfer edilmediği doğru mudur?

İşgalden sonra Şubat 2004'te Irak para biriminin Yeni Irak Dinarı olarak değiştirilmesi ve değerinin düşürülmesi sonucunda THY'nin söz konusu hesaptaki parasının 626 ABD doları karşılığına düştüğü ve bu nedenle THY'nin 2 milyon 900 bin 536 dolar yani neredeyse mevduatının tamamını kaybettiği doğru mudur?

Aradan geçen 8 yılda konuyla ilgili ne gibi işlem yapıldı? Hangi yabancı danışmanlık ve hukuk firmalarından hizmet alındı ve karşılığında ne kadarlık ödeme yapıldı? THY'nin söz konusu mevduatının akıbeti ve son meblağı nedir?

2008'de Bağdat'a sefer başlatan ve son bir yılda Irak'ta 5 ayrı noktaya daha uçan THY'nin bu operasyonlar öncesinde söz konusu eski alacağını gerçek değerinden tahsil için bir girişimi oldu mu, sonucu nedir?

Suriye'de de Irak'ta 8 yıl önce yaşanan gelişmenin benzerinin yaşanması olasılığına karşı önlem alındı mı, THY yönetimi bu konuda ne planlamaktadır?

Suriye'deki 12 milyon dolarla ilgili olarak Bağdat'taki Türk diplomatlarının uyarılarına karşın THY'nin girişimde bulunmadığı doğru mudur?

Bağdat'taki paranın uluslar arası bankada tutulduğu belirtilmesine karşın Türkiye'ye transfer edilmemesinin gerekçesi nedir?"