Bakan ekonomide 'pembe tablo' çizdi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon ve faizin düşük seviyesi dikkate alındığında, gerek dış talepteki toparlanmaya bağlı olarak Türkiye ekonomisinin hızla toparlanacağını, bu toparlanmanın kalıcı olacağını iddia etti.

cumhuriyet.com.tr

Active Academy tarafından İstanbul'da düzenlenen ''2. Altın Zirvesi''ne yoğun sis karşısında, uçak seferlerinin iptal olması nedeni ile katılamayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, zirveye, telekonferans yöntemi ile katıldı.

Şimşek, dünyada ve Türkiye'de son 1-2 aydır, toparlanmaya ilişkin güçlü sinyaller alındığını söyledi. Türk bankacılık sektörünün sağlamlığına dikkat çeken Şimşek, Türkiye ekonomisinin diğer ülkelere oranla daha güçlü kılacak avantajların olduğunu söyledi. Gerek özel tüketim, gerekse yatırımların finansmanında bankacılık sektörünün sağlam ve sağlıklı yapısının önemli olduğunu dile getiren Şimşek, "Bu nedenle önümüzdeki dönemde bankacılık sektörünün, reel ekonomiyi daha ciddi bir şekilde destekleyeceği bir döneme gireceğiz" açıklamasında bulundu.


Faizdeki tek hane kalıcı olacak

Hükümet olarak krizden çıkış stratejisini belirleyerek orta vadeli programı açıkladıklarını hatırlatan Şimşek, "Bizim amacımız faizdeki bu tek haneli seviyeyi kalıcı hale getirmek" dedi. Şimşek, şunları söyledi:
"Önümüzdeki dönemde gerek faizin bu seviyesi dikkate alındığında, gerek dış talepteki toparlanmayla birlikte Türkiye ekonomisinin hızlı bir şekilde toparlanacağını ve bu toparlanmanın kalıcı olacağını düşünüyorum. Çünkü Türkiye ekonomisinin temelleri sağlamdır. Önümüzdeki dönemde başlangıçta stoklardaki toparlanma, daha sonra özel tüketimde ve özel yatırımlardaki toparlanma ile Türkiye ekonomisi zamanla potansiyel büyümesine ulaşacaktır. Bu nedenle orta vadeye ilişkin iyimserliğimi koruyorum."


İhracatın 3 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor

Konuşmasında, altın ve mücevherat sektörün de değinen Şimşek, Türkiye'nin altın, mücevher ihracatında dünyada ikinci sırasında olduğunu söyledi. Son yıllarda sektörün atılım içine girdiğine dikkat çeken Şimşek, birkaç çalışanla birlikte, birkaç kilo altın işleyen firmaların yerini, yüzlerce çalışanla, tonlarca altın işleyen firmaların aldığını söyledi. Türk altın ve mücevherat ihracatının 2008 yılı ihracat ının 1.5 milyar dolara ulaştığını Bavul ticareti ve yurt içinde turistlere yapılan mücevher satışıyla bu rakamın 2.5-3 milyar dolara ulaştığının tahmin edildiğinin altını çizdi.


Kayıtlı ihracat 1 milyar dolara düştü

Türk altın ve mücevherat ürünlerinin 140'ın üzerinde ülkeye ihraç edildiğini ancak hem iç piyasada, hem dış piyasada yaşanan dağılma sonucu, kayıtlı 1.5 milyar dolarlık ihracatın, bu yıl 1 milyar dolara düştüğüne dikkat çeken Şimşek, bavul ticareti ve yurtiçinde turistlere yapılan mücevher satışı ile toplam satış rakamının 2 milyar doların altında kalmasının beklendiğini bildirdi. Kuyumculuk sektörüyle ilgili olarak üzerlerine düşenler konusunda azami gayreti gösterdiklerini iddia eden Şimşek, bundan sonra da göstermeye devam edeceklerini söyledi. Şimşek, "Ancak sizlerden bir ricam, kayıt içine girme konusunda her zamankinden daha fazla çaba sarf etmeniz. Sizlerin de yoğun gayretiyle sektördeki sorunları en kısa zamanda aşacağımıza inancım tamdır" şeklinde konuştu.


Yastık altı altını ekonomiye kazandırın

Şimşek, yastık altında bulunan altın kaynağının, bankacılık sistemi harekete geçirilerek, ekonomiye kazandırılması çağrısında bulunurken, bu konuda kuyumculuk ve finans sektörü temsilcilerinin atacağı adımların bulunduğunu söyledi.