Bakan Dinçer'den 'torba' yasa değerlendirmesi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, ''Bizim ülkemizde hem genç hem de kadın istihdamı oldukça düşük oranlara sahip. Biz hem bunu artırmak hem de talep yaratmak açısından gençlerimize ve kadınlarımıza iş verenlerimizin sosyal güvenlik primlerinin iş veren paylarını ödeyeceğiz. 3 yıl süreyle bu primlerin tamamını hükümetimiz ödeyecek'' dedi.
cumhuriyet.com.trÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Malatya'daki, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz da Bingöl'deki programlarının ardından Ankara'ya gitmek için geldikleri Elazığ Havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin Bakan Dinçer'e ''Torba'' yasanın değerlendirmesini istemesi üzerine Dinçer, yasada birden çok konuda sorunları çözen bir kapsamı olduğunu söyledi.
Kendi Bakanlığı konumu itibariyle ''Torba'' yasada üzerinde durduğu konuların başında istihdamı artıracak teşvik politikalarının olduğunu, bunun içinde de gençlerin ve kadınların istihdamı ile ilgili düzenlemelere önem verdiğini söyleyen Bakan Dinçer, şöyle dedi:
''Bizim ülkemizde hem genç hem de kadın istihdamı oldukça düşük oranlara sahip. Biz hem bunu artırmak hem de talep yaratmak açısından gençlerimize ve kadınlarımıza iş verenlerimizin sosyal güvenlik primlerinin iş veren paylarını ödeyeceğiz. 3 yıl süreyle bu primlerin tamamını hükümetimiz ödeyecek. Böylece biz o alanda bir gelişme sağlanacağını ümit ediyoruz.
Ayrıca bizim istihdamla ilgili en önemli sorunlarımızdan birisi mesleksizlik sorunu. İş arayanlarımızın çok büyük bir bölümü, yaklaşık yüzde 60'a yakın bölümü maalesef herhangi bir uzmanlık bilgisine ve donanıma sahip değil. Bir mesleki kabiliyete sahip değil. Dolayısıyla hem iş arayanlarımıza meslek bilgisi kazandırmak hem de meslek yüksekokulunda okuyan çocuklarımızın istihdamını kolaylaştırmak üzere de birtakım düzenlemeler yapıyoruz.''
Bir gazetecinin, ''CHP iktidara geldiği zaman yoksul ailelere 750 lira maaş vereceğini ifade ettiler. Bu mümkün mü?'' sorusu üzerine Dinçer, şu anda sadece Bakanlığın Primsiz Ödeme Genel Müdürlüğü ve SDYV'ler aracılığı ile ülkede geliri olmayan aile fertlerine ve hane halkına yardım yapıldığını söyledi.
''Yaklaşık 4 milyon insanımıza 4,5 milyar masraf ediyoruz. Ben daha ileri gideyim, Vakıflar Genel Müdürlüğünün, belediyelerin, özürlülerin yaptığı masrafları ele aldığımızda şu anda yaklaşık 11 milyar TL yoksul, özürlü ve kimsesiz kesime yardım yapıyoruz'' diyen Bakan
Dinçer, şunları kaydetti:
''Çok soyut kaynağı ve kapsamı belirsiz şeyler söylemek yerine açıkça bu ülkede var ola gelen sosyal yardımları ve bunun üzerine neleri yapacağını, yeni yapacağı şeyler varsa bunların kaynağını kamuoyu ile paylaşsın biz de ne olduğunu görelim.''
Devlet Bakanı Yılmaz
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, bu hafta genelde Doğu Anadolu Bölgesi'nde olduğunu, Van'da İranlılar ile birlikte Kapıköy Sınır Kapısı'nı resmi olarak açtıklarını söyledi.
Nisan ayının 15'inde sınır kapısını transit taşımacılığa açacaklarını belirten Yılmaz, ''Bu bütün bölge için önemli bir adım. İran ile ne kadar ticaretimizi artırabilirsek, dış ticaretimizi bu bölgelerimizin yararına olacak. Refah artışına katkıda bulunacak. Bütün bölgeye katkıda bulunabilecek bir süreç'' diye konuştu.
Bir gazetecinin, ''CHP'li milletvekillerinin direniş çağrısını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu yanıtlayan Yılmaz, şunları kaydetti:
''Ben çok yakından takip edemedim, ama seçim dışı birtakım mekanizmalar önerenler veya arzu edenler, seçimlerden umutlarını kesmiş demektirler. Yaklaşık 4 ay sonra bir seçim var değil mi? Kendisine güvenen halkın teveccühünü kazanan partilerin böyle bir söyleme yönelmelerini anlamak mümkün değil. Kendinize güveniyorsanız, bunun dışında bir arayışa girmemeniz lazım. Bu söylemler gerçekten yanlış.''