Bahçeli'den koalisyon taktiği
MHP lideri Bahçeli’nin “hükümete hukuki destek verebilecekleri” sözünün arkasında, Davutoğlu’nun ayrılması sonrasında AKP’den oluşabilecek kopmalarla Meclis’te gücünü kaybedeceği ve böylesi bir durumda “koalisyon kurulabileceği” taktiğinin yattığı belirtiliyor.
SELDA GÜNEYSUMHP lideri Devlet Bahçeli’nin geçen cumartesi MHP Siyaset ve Liderlik Okulu’nun Sertifika Töreni’nde “Eğer gerek duyulursa, Türkiye’nin milli ve tarihi çıkarlarını savunmak için, düne kadar hükümete verdiğimiz fiili destek hukuki bir boyut alabilecek ve MHP yalnızca ülke ve milleti için her türlü sorumluluğu almaya hazır olduğunu kanıtlayacaktır” açıklaması siyasi kulisleri hareketlendirdi. Bahçeli’nin bu sözle ilk olarak “yeni anayasa ve başkanlık konusunda AKP’yi destekleyeceği” iddia edilirken, arka planında başka siyasi hesaplar yaptığı konuşuluyor. Açıklama ğenel merkez kulislerinde MHP liderinin yeni bir taktiksel hamlesi olarak değerlendiriliyor.
‘Koalisyon çantası’ hazır
Konuşulan öncelikli formül ise AKP ile bir koalisyon ihtimali. Bahçeli, Davutoğlu’nun Başbakanlık görevinden ayrılmasının ardından AKP’den kopmaların yaşanacağını savunuyor. Bahçeli 1 Kasım seçimlerinin ardından da “Mevcut partiler içinde siyasetin tıkanıklığa doğru gitmesine karşılık, o tıkanıklıkta siyaseti açmak, normalleştirmek için 5. parti meclis içinde kurulabilir” diyerek 5. parti kavramını gündeme getirmişti.
Bahçeli’nin yine bu düşünceden hareketle, AKP’den kopan isimlerin, Meral Akşener’in öncülüğünde yeni bir oluşuma yönelebileceklerini ifade ettiği öğrenildi. Buna göre eğer 317 sandalye dağılımı bulunan AKP, hükümetin kurulması için gereken 276 milletvekilinin altına düşerse MHP’nin devreye girebileceği belirtiliyor. Terörün sonlanması noktasında her zaman hükümetin yanında olduğunu açıklayan Bahçeli, terör olaylarının arttığı bir dönemde ülkeyi hükümetsiz bırakmamak adına bir koalisyona hazır olduğunu ifade ediyor. Hatta Bahçeli’nin bu yönde tüm hazırlıklarını dahi yaptığı ifade ediliyor.
Küskün tabanı geri kazanmak istiyor
Bahçeli’nin bu hamlesinin 7 Haziran seçimlerinin ardından “iktidar ortağı” olma beklentisi yaşayan tabana yönelik bir hamle olduğu da belirtiliyor. Kamuda işe girme, ticarette ön alma yönünde beklentileri gerçekleşemediği için Bahçeli’ye tepki göstererek parti içi muhalif isimlere yönelen küskün tabanı tekrar kazanmak amaçlanıyor.