Bahçeli Meclis’te duvara bakacak

Seçim sonuçları MHP’nin Meclis’teki yerini de etkiledi. Devlet Bahçeli’nin partisi MHP, Meclis’te artık en sol tarafta yer alacak

cumhuriyet.com.tr

MHP’nin 1 Kasım seçimlerinden aldığı sonuç, partinin Meclis’teki konumunu da etkiledi. 7 Haziran seçimleri sonrası, HDP’nin Meclis’teki yerini işaret ederek, “Sol tarafı flu görüyorum” diyen ve HDP sıralarına bakmayıp sırtını dönen Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin partisi MHP, milletvekili sayısı bakımından 4. parti olması nedeniyle Meclis’te artık en sol tarafta yer alacak.

Meclis’te solum FLU görünüyor

Seçim sonuçlarının ardından partide sessizlik hâkimken, “hezimetin” nedenleri de MHP’li kurmaylar tarafından masaya yatırılırken, parti içinde muhalif bir hareketin başlayabileceğine de dikkat çekiliyor. 7 Haziran seçimleri sonrasında MHP’den ihraç edilen eski Iğdır Milletvekili Sinan Oğan’ın mahkeme kararıyla partiye dönmesi “Parti içi muhalefet Bahçeli’ye karşı bayrak mı açacak” sorularını da beraberinde getirdi. Bahçeli’nin “O hanım biraz dinlenecek” dediği Meral Akşener ise sessizliğini koruyor.

7 Haziran seçimlerinde oyunu bir önceki seçime göre artırarak, yüzde 16.29’la 80 milletvekiline sahip olan MHP, 1 Kasım’da 40 milletvekilini birden kaybetti. Manisa’da MHP’nin önceki günkü genel seçimde kazandığı 2 milletvekilinden 1’i yurtdışı oyların gelmesiyle AKP’ye gitti. Böylece İsmail Bilen, AKP’nin 5. milletvekili olurken, MHP’den Osman Oktay parlamentoya giremedi. Seçim sonuçları MHP’nin Meclis’teki yerini de etkiledi.

‘1 Kasım’da ne değişti?’

Genel merkezde, seçmen algılarında “7 Haziran seçimlerinden sonra ne değişti de aynı adaylara 1 Kasım’da oy gelmedi” sorusunun yanıtı aranmaya çalışılıyor. MHP kulislerinde seçim sonuçlarına ilişkin şu değerlendirmeler yapılıyor:

“AKP’nin MHP üzerindeki ‘Bunlar her şeye hayır diyor, MHP hayırcı parti’ algısı seçim sonuçlarını doğrudan etkiledi. MHP de bir hükümetin kurulmamasının en büyük nedeninin AKP olduğunu seçmene anlatmakta zorlandı. Hükümetin kurulamaması nedeniyle piyasalarda yaprak dahi kımıldamadı. ‘Ekonomik anlamda ülkede bir sıkıntı olmasındansa AKP tek başına iktidar olsun’ denildi. Bu manipülasyonda AKP’nin de etkisi oldu. Vatandaşa ‘ekonomik istikrar yalanını’ pazarladı. Bununla birlikte 7 Haziran sonrası artan terör olayları ve Ankara’daki patlama da seçmenin oy tercihini doğrudan etkiledi.”

‘Ak trollerin işi’

Sonuçlar MHP’de “Parti olağanüstü kurultaya gider mi?” sorularını da beraberinde getirdi. MHP’den ihraç edilen Sinan Oğan, 1 Kasım’da yeniden İstanbul’dan aday gösterilmeyen eski TBMM Başkanvekili Meral Akşener ve Gün Sazak’ın oğlu Süleyman Sazak’ın genel başkanlık için isimleri ortaya atıldı. Ancak genel merkezde bu isimlerin Genel Başkan Bahçeli’ye karşı gündeme getirilmesi “Ak trollerin işi. Seçim sonrası her şeyi bir kenara bırakıp, MHP üzerinden ‘parti karışıyor’ algısı yaratarak, kamuoyunda oyun oynanmak isteniyor” olarak yorumlandı.

Yozgat’ı Kayalar etkiledi

MHP’nin simge isimlerinden Genel Başkan Yardımcısı ve Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel ile Genel Başkan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz, parlamentoya giremedi. Genel merkezde Durmaz ve Demirel’in partideki görevlerinin devam edeceği konuşulurken, özellikle MHP’nin Yozgat’taki oy oranındaki değişimin en büyük nedeninin “seçilememe ihtimalinin yüksek olmasına karşın eski Bakan Lütfullah Kayalar’ın bağımsız olarak adaylığını koyması ve Yozgat’taki MHP oylarını bölmesi” olduğu belirtildi. MHP’li kurmaylar, Kayalar’ın seçim döneminde mali kaynaklarını da kullanarak, bir algı yönetimi oluşturduğuna dikkat çekti.

Akşener’in bölgesinde eridi

MHP, parti lideri Devlet Bahçeli’nin 1 Kasım seçimlerinde aday göstermediği Meral Akşener’in seçim bölgesinde büyük hayal kırıklığına uğradı. 7 Haziran’da İstanbul 3. Bölge’den milletvekili adayı olan Meral Akşener’li liste bu bölgeden kullanılan oyların yüzde 11.49’unu almış ve Meclis’e 4 vekil sokmuştu. 1 Kasım seçimlerinde ise MHP, İstanbul 3. Bölgede oyların yüzde 8.99’unu alarak, bir vekil kaybetti, Meclis’e ancak 3 ismi gönderebildi.