Bağış'tan Mutafyan'a ziyaret
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Türkiye hepimizin. Hep beraber daha demokratik, daha çağdaş, daha müreffeh bir ülkeye kavuşmak için hiçbir ayrım yapmadan hep beraber çalışmamız gerekiyor. 12 Eylül tarihi bunun için bir dönemeç olacak" dedi.
cumhuriyet.com.trKumkapı'daki Türkiye Ermenileri Patrikliğine nezaket ziyaretinde bulunan Bağış, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan'a "geçmiş olsun" dileklerini ileterek, Patrik Genel Vekili seçilen Aram Ateşyan'ı tebrik etti.
Patrikhane girişinde Ateşyan tarafından karşılanan Bağış, ziyaret öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Mutafyan ve annesine "geçmiş olsun" ziyaretinde bulunacağını söyleyen Bağış, Mesrob Mutafyan'ın Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecine çok destek olan bir lider olduğuna işaret etti.
Mutafyan'ın, Türkiye'nin müzakere tarihi almak için uğraştığı dönemde, ricalarını kırmayarak AB üyesi bütün ülkeleri dolaştığını hatırlatan Bağış, maalesef Mutafyan'ın sağlık durumunun hem kendi cemaatine hem de Türkiye'ye hizmet vermesine mani olduğunu söyledi.
Geçen hafta Ermeni cemaatinin, Mutafyan sağlık durumu nedeniyle görevini yerine getiremediği için, Aram Ateşyan'ı patrik vekili ilan ettiğine dikkat çeken Bağış, aynı zamanda Ateşyan'a "hayırlı olsun" demek için burada bulunduğunu belirtti.
Geçen ay Ankara'daki AB üyesi ülkelerin büyükelçilerini Van'a davet ettiğini anımsatan Bağış, Van Akdamar Kilisesine bir ziyaretin planlandığını, ziyaret sırasında büyükelçilerin sorularını yanıtlayacak, dini konularda uzman bir yetkiliyi görevlendirmesi için Ateşyan'dan ricada bulunulduğunu anlattı.
Ateşyan'ın, bu talep kendisine iletildiğinde, "Madem Sayın Bakan oraya misafirlerini götürüyor. Ben bizzat kendim gelirim" diyerek Van'a geldiğini söyleyen Bağış, Ateşyan'a o ziyaret sırasında gösterdiği nezaketten dolayı teşekkür etmek istediğini belirtti ve şöyle devam etti:
"Sonuçta Türkiye hepimizin. Hep beraber daha demokratik, daha çağdaş, daha müreffeh bir ülkeye kavuşmak için hiçbir ayrım yapmadan, dini inancı, siyasi görüşü ne olursa olsun hep beraber çalışmamız gerekiyor. 12 Eylül tarihi bunun için bir dönemeç olacak. Türkiye'nin AB sürecinde çok önemli bir dönüm noktası olacak. Askeri anayasalarla AB'ye üye olabilen hiçbir ülke yok. Bunu Yunanistan, Portekiz, İspanya da denedi, olmadı. Sivil anayasaya kavuştular ve AB üyelik süreçleri hızlandı. Sanıyorum ki 12 Eylülde tarih tekerrür edecek. Rahmetli İnönü'nün AB ile Ankara Anlaşmasını imzaladığı gün 12 Eylüldür. Bir de olumsuz 12 Eylül vardır. Türkiye'de demokrasinin durdurulduğu, acıların yaşandığı, 16 yaşındaki çocukların mahkeme kararıyla yaşlarının büyütülüp idam edildiği bir süreç yaşandı. İnşallah bu 12 Eylül, tarihteki son 12 Eylül olacak. Kötü değil, iyiliklerle hatırlanan, demokrasinin, istikrarın, refahın, bireysel özgürlüklerin, kalkınmanın önünün açıldığı bir tarih olacaktır. Bu konuda Ermeni cemaati yetkilileriyle de görüşme imkanımız olacak."
"Ben de yargılanmış birisiyim"
Bağış, bir gazetecinin, "Balyoz planı" davası kapsamında 100 kadar komutan için yakalama emri çıkartıldığını hatırlatarak bunu değerlendirmesini istemesi üzerine de Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğunu, hukukun kurallarının uygulandığını söyledi ve şöyle konuştu:
"Bu ülkede, her iki seçmenden birinin oyunu almış bir iktidar partisine bile kapatma davaları açılabilmiştir. Hepimizle ilgili yargı kararları olmuştur. Ben 'Millet neyse vekil de o olmalıdır' dediğim için Anayasa Mahkemesinde yargılanmış birisiyim. Ama sonra, mahkeme kararıyla bunun yersiz bir suçlama olduğu ortaya çıkmıştır.
Şu anda hukuk işlemektedir. Yargı süreci bağımsız bir şekilde işlemektedir. Hepimizin bu süreci takip etmesi ve yargı kararlarına saygıyla yaklaşması gerekmektedir. Bazen bizim de hoşumuza gitmeyen yargı kararları oluyor. İtirazlarımızı dile getiriyoruz, ama hepsini uyguluyoruz ve saygı gösteriyoruz."
Bağış, bir gazetecinin Mutafyan'ın rahatsızlığı üzerine yeni bir patrik seçiminin gündemde olup olmadığını sorması üzerine, bu konunun patrikhanenin iç çalışma sistemiyle ilgili ve iç meselesi olduğunu belirtti.
Bağış, AB Reform İzleme Kurulunun iki ayda bir toplandığını anımsatarak, patrikhane ziyaretinde kendilerine herhangi bir şikayet ve sıkıntı iletilmesi halinde bunu da Ankara'da pazartesi günü toplanacak kurula aktaracaklarını söyledi.
Egemen Bağış'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ziyareti, basına kapalı olarak yaklaşık 2 saat sürdü.