Bağış, Vahr'ı kabul etti

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Jesper Vahr'ı kabul etti. Bağış, "Ümit ediyorum ki, Türkiye'nin hassasiyetlerini anlamış bir kişi olarak Vahr, bu hassasiyetleri görevinde de mutlaka hatırlayacak" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Jesper Vahr'ı kabul etti.

AB Genel Sekreterliği'ndeki kabulün başında konuşan Bağış, Büyükelçi Vahr'ın zor zamanlarda bile Türkiye ile Danimarka arasındaki ilişkileri geliştirmek için çok çaba sarfeden bir kişi olduğunu söyledi.

Bağış, Vahr'ın NATO'nun yeni Genel Sekreteri ve Danimarka'nın eski Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in Özel Kalem Müdürü görevini üstleneceği haberini aldıklarını ve kendisini kutladığını kaydederek, şöyle konuştu:
"Ümit ediyorum ki, Türkiye'nin hassasiyetlerini anlamış, Türk milletinin birçok konudaki hassasiyetlerinin farkına varmış bir kişi olarak, NATO Genel Sekreterinin yanı başında, en yakın çalışma arkadaşı olarak bu hassasiyetleri yeni görevinde de mutlaka hatırlayacaktır, değerlendirecektir ve NATO Genel Sekreterinin ve NATO üst düzey yönetiminin hatırlamasını sağlayacaktır."

Bağış bir soru üzerine, Türkiye'nin AB sürecinde aday ülke olduğunu ancak NATO'da aday olmadığını vurguladı. Türkiye'nin NATO'nun 50 yıldır üyesi olduğunu, birçok ülkede ciddi görevler üstlendiğini ve bu görevleri başarıyla tamamladığını söyleyen Bağış, Türkiye'nin yakında Afganistan'da Kabil bölgesinde yeniden komutayı devralmasının söz konusu olduğunu kaydetti.

"Türkiye'nin NATO içerisindeki sorumluluğu ve yetkisi AB kurumlarıyla karşılaştırılmamalı, hiçbir şekilde karıştırılmamalıdır" diyen Bağış, Türkiye'nin NATO'da ikinci büyük askeri güce sahip ülke olduğunu vurguladı. Egemen Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye, tabii ki görüşlerini her vesileyle dile getirecektir, tartışma ortamının önemli bir aktörü olacaktır, katkıda bulunacaktır ama NATO içerisinde alınmış kararlar Türkiye'nin de onayıyla alındıktan sonra bu kararların arkasında da duracaktır. Türkiye için NATO önemlidir, NATO için de Türkiye çok önemlidir ve önemli olmalıdır diye düşünüyorum."

NATO kapsamında Türkiye'nin hassasiyetlerinin çeşitli vesilelerde dile getirildiğini hatırlatan Bağış, bu konularda gerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Rasmussen'le yaptığı görüşmede, gerek ABD Başkanı Barack Obama'nın NATO zirvesinde ortaya koyduğu kararlı duruş çerçevesinde, gerekse de Medeniyetler İttifakı çerçevesinde Rasmussen'le yapılan görüşmelerde bu hassasiyetlerin çok net bir şekilde vurgulandığını ve ortak bir görüş noktasına gelindiğini söyledi.

Bağış, Rasmussen'in şu anda NATO Genel Sekreteri olmadığını, görevini Ağustos başında üstleneceğini kaydederek, "Rasmussen Genel Sekreter olduktan sonra da, Türkiye'nin kendisine ilettiği hassasiyetleri dikkate alacağı konusunda benim bir endişem yok" diye konuştu.

Bu arada, Egemen Bağış konuşmasının sonunda gazetecilerin 1 Mayıs bayramını kutladı.

 

Danimarka Büyükelçisi Vahr

Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Jesper Vahr'da, kutlama için Bağış'a teşekkür ederek, başmüzakereci görevine atanmasından bu yana Bağış'la ilk ikili görüşmeyi yaptıklarını vurguladı.

Ülkesinin Türkiye'nin "tam zamanlı" bir başmüzakerecisi olmasından ve Türkiye'nin başmüzakereci olarak Bağış'ı atamasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Vahr, şunları kaydetti:
"Danimarka, Türkiye'nin AB üyeliği hedefine tam destek veriyor. 2005 yılında hedefin tam üyelik olduğu bir AB müzakere süreci içine girildi. Bu, yapılması gerekenler ve yerine getirilmesi gereken kriterlerden dolayı zor bir süreç. Ancak ilerleme kaydediliyor ve reform sürecinin yeni başmüzakerecinin de görevlendirilmesiyle, yeni bir hız kazanacağı konusunda umutluyuz."

Büyükelçi Vahr, koşullar yerine getirildiğinde Türkiye'nin AB üyeliği hedefine ülkesinin tam destek verdiğini yineledi.

Vahr, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. NATO'nun yeni Genel Sekreteri Rasmussen'in bu göreve getirilmesinin özellikle bazı Müslüman ülkelerde tepkiyle karşılandığı anımsatılarak, bunun görevi süresince özellikle NATO operasyonlarında sorun yaratıp yaratmayacağının sorulması üzerine Vahr, sorun yaratacağını düşünmediğini söyledi.

NATO'nun içinde Rasmussen'in bu göreviyle ilgili bir sorun olmadığını ve bu görevlendirmenin tüm NATO üyesi ülkeler tarafından alınan ortak bir kararla yapıldığını vurguladı.

Büyükelçi Vahr, Rasmussen'in geçmişteki bazı görüşlerinin özellikle basın tarafından "çarpıtıldığını" ifade ederek, Rasmussen'in İstanbul'da yapılan Medeniyetler İttifakı toplantısında yaptığı açıklamaları anımsattı. Bu açıklamaların Rasmussen tarafından daha önce de yapıldığını ancak dünyanın bu konuşmalardaki ince ayrıntıları fark etmediğini kaydetti.

Vahr'ın, NATO'nun yeni Genel Sekreteri ve Danimarka'nın eski Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in Özel Kalem Müdürlüğü görevine getirildiği dün duyurulmuştu. Büyükelçi Vahr, yeni görevini, Rasmussen'in de resmen göreve başlayacağı 1 Ağustos'ta üstlenecek.

 

Roj Tv

Büyükelçi Vahr, "Roj TV'nin yayınının geçen hafta bir süre kesildiğine dair haberlerinin hatırlatılması ve ülkesinin Roj TV'nin kapatılması için yeni bir girişimde bulunup bulunmayacağının" sorulması üzerine de şunları kaydetti:
"Bildiğim kadarıyla kesintiler, teknik nedenlerden dolayıydı. Danimarka, Roj TV davasında, ki bu davadan Danimarka'da potansiyel ceza araştırması davası olarak söz ediliyor, Türkiye ile yakın çalışma içerisinde. Bizim yetkililerimizin, savcılık yetkilileri aracılığıyla, Türk yetkililerle yakın işbirliği var.
Şimdiye kadar Türkiye'ye iki ziyaret oldu. Türk tarafından bilgi içeren belgeler aldık, bunlar değerlendiriliyor çünkü Roj TV hakkındaki suçlamalarla ilgili karar, Danimarka'nın alacağı siyasi bir karar değildir. Bu, mevcut deliller doğrultusunda savcılığın vermesi gereken bir karardır."