Babacan’dan bedelli açıklaması
Başbakan Yardımcısı Babacan, bedelli askerliğin ekonomik boyutuna ilişkin, bütçeye bir miktar gelir olduğunu ve bunun önceden planlanmadığını kaydetti.
cumhuriyet.com.tr
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TRT Haber'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Babacan Bedelli askerlik ile ilgili de açıklamalarda bulundu.
"Bedelli askerlikte Genelkurmay'ın insan kaynağı planlaması önemli"
Babacan, bedelli askerliğin ekonomik boyutunun sorulması üzerine, bedelli askerlik konusuna ekonomik perspektiften bakmadıklarını söyledi.
Bedelli uygulamasında bütçeye bir miktar gelir olduğunu ve bunun önceden planlanmadığını kaydeden Babacan, "Bedelli askerlik meselesinde bir numaralı konu Genelkurmay Başkanlığımızın insan kaynağı planlaması. Genelkurmay Başkanlığı, ne zaman bu konunun uygun olacağını düşünür ve böyle bir öneriyle gelirse, o gün Başbakanımız ilgili bakanlarla, gerekirse Cumhurbaşkanımızla istişare eder ve nihayetinde bir karar verilir" dedi.
Gelecek haftalarda Genelkurmay Başkanı ile bu konuda bir çalışmanın olacağını belirten Babacan, "Bu olacak, kesinleşti diye okumamak lazım bunu. Beklentiyi de yükseltmemek lazım. Çünkü beklenti yükselirse insan kaynağı sıkıntısı başgösterebiliyor" ifadesini kullandı.
Taşeron işçilerin kadro durumu hakkındaki soruyu da yanıtlayan Babacan, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın en az 12 yıldır hep söylediği şu oldu: 'Ya arkadaşlar bir çalışan kavramını getiremedik'. Devlette o kadar farklı pozisyon ve çalışma şekli var ve bu da bizim gönlümüzden geçen bir tablo değil. Gönlümüzden geçen yeni anayasayla beraber, Türkiye'ye bir çalışan kavramını getirebilmek" diye konuştu.
"Kamunun geneline mal olmuş bir çalışma yok"
Babacan, hakimler ve savcılar için yapılan seyyanen zammın başka alanlarda olup olmayacağının sorulması üzerine, 2014'te ilk defa memurlar için bir seyyanen zam yaptıklarını hatırlattı.
Seyyanen zamdan geçen sene en çok öğretmenlerin istifade ettiğini kaydeden Babacan, "Bu seneki ayarlama sadece hakim ve savcılarla ilgili. Bunun haricinde kamunun geneline mal olmuş bir çalışma yok. Şu anda gündemimizde olan tek bir çalışma alanı üniversitelerdeki akademik personel. Bir teknik çalışma taslak olarak oluştu fakat siyasi bir karar haline gelmedi. Fakat bunu da yaptıktan sonra artık orada duruyoruz, başka bir çalışma yok" dedi.
Babacan, herhangi bir bakanlıktaki uzman yardımcısı maaşı ile araştırma görevlisi maaşı arasında ciddi fark olduğunun altını çizerek, başarılı öğrencilerin akademik dünyayı tercih etmeye ellerinin pek gitmediğini belirtti.
Dengeleyici bir yaklaşımda olacaklarını söyleyen Babacan, uzman yardımcıları ile araştırma görevlilerinin arasındaki dengeyi gözeteceklerini ifade etti.
Babacan ayrıca, üniversitelerde performans kavramını da getirmek istediklerini belirterek, "Başarıyı ödüllendirici, sembolik de olsa bir performans ölçümü ve buna bağlı bir maaş bileşeni olsun diye gönlümüzden geçiyor. Teknik bir çalışma var, bu ilerletilecek ondan sonra uygulama başlayacak" bilgisini verdi.
"Merkez Bankası da bizim kurumumuz"
Merkez Bankası'nın faizlerle ilgili politikası konusundaki soruları da yanıtlayan Babacan, 2001'den bu yana parti programına ve 5 hükümetin programlarına bakıldığında resmi politikanın Merkez Bankasının bağımsızlığı olduğunu söyledi.
Babacan, Merkez Bankası'nın bağımsızlığına vurgu yaptığında farklı görüş var gibi algılara sebep olabildiğini kaydederek, şu ifadeleri kullandı:
"Avrupa Merkez Bankası'nın görev tanımında benzer ifadeler göreceksiniz. Gelişmiş ülkelerde, hükümetlerin Merkez Bankaları politikaları konusunda açıktan ifade kullanmaması gibi bir kültür var. Tabii ki oturup konuşuyorlar. Bu işin tabiatında vardır. Konuştukça, demeçler işin yürümesini de zorlaştırabiliyor. Dolayısıyla biz siyasi parti ve hükümet olarak herşeyi tartışırız.
Merkez Bankası da bizim kurumumuz. Şu anda Merkez Bankası Para Politikası Kurulunda 7 arkadaş var. Hepsi bizim hükümetlerimiz döneminde görevlendirdiğimiz kişiler. Dolayısıyla bu arkadaşlarımız en üst düzeyde de temaslar olur ama orada bir Para Politikası Kurulu var, herkesi dinliyor ve kendi analizlerini yapıyor, bir karar veriyor."