Babacan: ABD ile 'ortak idealler'imiz var

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin kendi içinde ne kadar başarılı olursa, dışarıda duruşunu o kadar kolay kabul ettirebildiğini, Türkiye'nin elde ettiği ekonomik başarının demokratikleşme yolunda gösterdiği başarının, Türkiye'nin elini dışarıda da güçlendirdiğini anlattı. Babacan, ''Konuşurken, tecrübeler geçirmiş ve başarılı olmuş bir ülke olarak söyledikleriniz gayet iyi oluyor'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Amerikan İş Konseyi tarafından Dışişleri Bakanı Ali Babacan onuruna Çırağan Sarayı'nda çalışma yemeği verildi. Babacan burada bir konuşma yaptı. İşte konuşmanın ayrıntıları...

 

ABD ile ilişkiler

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri belki pek çok kelimelerle tarif edebileceklerini, ancak bu ilişkileri tarif ederken en çok kullandıkları kelimelerin ''dostluk'', ''ortaklık'' ve ''müttefiklik'' olduğunu söyledi.

İlişkilerin tarihine bakıldığında çok köklü olduğunu, ortak değerler ve idealler üzerine inşa edildiğini belirten Babacan, ''Türkiye ve ABD arasındaki ilişkiler bizim her açıdan önemsediğimiz ve daha da geliştirmek istediğimiz ilişkilerdir. 'Ortak değerler', 'ortak idealler' dedik. Bunların içinde kuşkusuz demokrasinin çok önemli yeri var. Temel haklar, özgürlükler, hukukun üstünlüğü ilkesi... Her ne kadar son zamanlarda biraz soru işaretleri oluştuysa da serbest piyasa ekonomisi gibi... Türkiye ve ABD'nin hem beraberce paylaştıkları hem de dünyanın dört bir yanında yerleştirmek, geliştirmek için çalıştıkları değerler var'' şeklinde konuştu.


'Obama bizi cesaretlendiriyor'

Ali Babacan, Türkiye'nin çok geniş bir coğrafya ile yakın tarihi ve kültürel ilişkileri bulundunu dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Orta Doğu, Kuzey Afrika, Balkanlar, Kafkaslar, Orta Asya, Afganistan, Pakistan... Yani Fas'tan alın Bangladeş'e kadarki bu kuşakta Türkiye'nin hem yakın bir ilgisi hem de güçlü ilişkileri söz konusu. Yine aynı bölge, yine aynı kuşak, belki dünyada en çok problemlerin, krizlerin yaşandığı, ara ara bu krizlerin sıcak çatışmalara dönüştüğü bir alan. Bu kadar geniş bir gündemde Türkiye bu bölgelere daha yakın bir ülke olarak ABD ile beraber güzel sonuçlar elde edecektir diye düşünüyoruz. Özellikle Başkan Obama'nın dış politikada ortaya koyduğu temel kıstaslar, temel bakış açısı, bu konuda bizleri cesaretlendiriyor. ABD olarak 'biz dinleyeceğiz, danışacağız, istişare edeceğiz, ortaklarımızla, müttefiklerimizle yakın çalışacağız, daha yakın işbirliği içerisinde olacağız' diyorlar.''

Babacan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Biz bunu önemsiyoruz. Yani biz ABD'nin bölgemizdeki ağırlığına, önemine, etkisine değer veriyoruz. Yapabilecekleri çok şeyler olduğuna inanıyoruz. ABD'nin yeni yönetimi de Türkiye'nin bölgesindeki etkinliğine, bölgesindeki lider pozisyonuna hem saygı gösteriyor hem de 'beraber neler yapabiliriz'in arayışı içerisinde. ABD ile bizim bu çok geniş coğrafyada, çok geniş ortak gündemde elde etmek istediğimiz sonuçlar, görmek istediğimiz tablo aslında tamamen aynı tablo"

 

''Talepler için görüşmeye hazırız''

Bakanı Babacan, ABD'nin, Irak'tan askeri varlığını çekerken Türkiye'den olabilecek taleplerini her an görüşmeye hazır olduklarını belirterek, ''Bu konudaki desteğimizi, yardımımızı açıkçası vermek isteriz'' dedi. Babacan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Amerikan İş Konseyi tarafından onuruna Çırağan Sarayı'nda verilen çalışma yemeğinde yaptığı konuşmanın ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

Türkiye-Irak ilişkilerine yönelik bir soru üzerine Babacan, iki ülke arasındaki ilişkide en önemli sorunun bölücü terör örgütünün varlığı olduğunu belirterek, bu konu ile ilgili açılımlar, gelişmeler olduğunu, dönem dönem operasyonlar yapıldığını, bunun haricinde başka enstrümanları da tümüyle devreye soktuklarını anlattı. ''Bunun iki ülke arasındaki ilişkilerin gündeminden hızla çıkması ve ilişkilerin hızla normalleşmesinden hem Türkiye hem Irak çıkar sağlayacaktır'' diyen Babacan, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin iyi olduğunu söyledi.

Irak'ın iç yasal düzenlemelerini tamamlamasının önemli bir aşama olacağını ifade eden Babacan, Irak'ın egemen, bağımsız bir ülke olması, toprak bütünlüğü ve siyasi birliğini korumasının önemine işaret etti. Babacan, ''Irak'ın bağımsız ve egemen bir ülke olmasını sağlamak ve demokrasinin yerleşmesi için elimizden gelen her türlü desteği veriyoruz. Irak'ta etnik ya da mezhep çizgilerinden çıkacak sıkıntıları da önleyebilmek için katılımcı bir demokrasinin önemli olduğunu düşünüyoruz'' diye konuştu.

ABD'nin Irak'taki askeri varlığını tedricen azaltması ile ilgili yapılan anlaşmanın aralık ayında Irak parlamentosunda kabul edildiğini anımsatan Babacan, haziran ayı sonuna kadar şehirlerde toplanacak askeri unsurların, 2011 sonuna kadar iyice azaltılacağını anlattı. Babacan, şunları kaydetti: ''Bunu gerçekleştirirken ABD'nin Türkiye'den olabilecek taleplerini biz her an görüşmeye hazırız ve bu konudaki desteğimizi, yardımımızı açıkçası vermek isteriz. Kuşkusuz bunun detayları karşılıklı konuşulup, görüşülmesi gereken konular. Bunları da talep geldiğinde mutlaka konuşuruz.''