Azerilerden lüks fırsat
Azerbaycan’a, Türkiye’nin akla gelebilecek her şeyi sattığını söyleyen Gül, Azerilerin lüks tüketim için İtalya’yı tercih ettiğini, ancak gelişmelerin durumu Türkiye lehine çevirebileceğine dikkat çekti.
Olcay Büyüktaş/CumhuriyetSon dönemde jeopolitik gelişmeler nedeniyle başta Irak, Suriye gibi komşu pazarları bir bir yitiren ülkede, yaşanan ekonomik gelişmeler üzerine gözler şimdi de Azerbaycan’a çevrildi. Özellikle 2011’den sonra ticaret hacmi önceki yıllara göre sekiz kat artan Azerbaycan’ın birkaç gün önce yaşanan devalüasyon ve ithal ürenlere gelen yüzde 10-20 arası zamdan sonra iki ülke arasında var olan ilişkilerin nasıl bir yol izleyeceği de merak konusu oldu. Gelişmelere ilişkin gazetemize değerlendirme yapan Türkiye Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül, Azerbaycan’da artık vergi konusunda daha aktif çalışmaların olduğunu ve artacağını dile getirerek, Türkiye ile ilişkilerde bir sorun yaşanmayacağını hatta bazı alanlarda Türkiye lehine gelişmelerin bile söz konusu olabileceğini dile getirdi.
Türk işadamalarının ülkede doğrudan yatırım miktarının 8 milyar dolara yaklaştığını iki ülke arasındaki ticaret hacminin de 5 milyar dola civarında olduğunu anlatan Gül, Türkiye’nin daha çok satış yaptığını ve akla gelebilecek her türlü ürünün satıldığını belirterek, “İthal ürünlerin fiyatlarının artamasının Türkiye açısından sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum. Çünkü biz, günlük ihtiyaç malzemeleri satıyoruz. Ancak, önemli bir lüks tüketim de var. Azeriler bu lüks tüketim için daha çok Avrupa’yı özellikle de İtalya’yı tercih ediyor. Ancak son gelişmeler durumu bizim lehimize çevirebilir. Çünkü İtalya’nın pahalı lüksü yerine Türkiye’nin daha uygun fiyatlı ürünleri tercih edilir hale gelebilir” dedi.
Önlem alınıyordu
Azerbaycan’da özellikle 2004’ten itibaren enerji gelirlerinin enerji dışı yatırımlara dönüştürülmesi konusunda ciddi yatırım ve çalışmalar olduğunu, petrol fiyatlarının yalnız Azeriler için değil pek çok ülkenin sorunu olduğunu anlatan Gül’e göre, ülkede, Türkiye açısından ciddi bir turizm potansiyeli de söz konusu.
Vergi 1 milyar manat
Türklerin ‘iki devlet bir millet’ şiarıyla yakın ilişkiler geliştirdiği ülkede Gül’ün verdiği bilgiye göre 2009’da ödedikleri vergi miktarı 1 milyar manat civarı. O da aşağı yukarı 1 milyar Avro’ya tekabül ediyor.
Türkiye’nin, Azerbaycan’a ihracatında makine ve mekanik cihazlar, yedek parça, demir ve çelikten eşyalar, elektrikli makine ve cihazları ve yedek parçaları, mobilya, otomotiv, motorlu kara taşıtları ve yedek parçaları, mineral yakıtlar, petrol ve türevleri gibi ürünler önemli paya sahip. Ayrıca, sağlık hizmetleri alanındaki yatırımlara bağlı olarak hastane ekipmanları ve tıbbi ekipmanlar ile çevre sağlığı konusunda danışmanlık ve müteahhitlik alanında olanaklar değerlendiriliyor.
Dış Ticaret verilerine göre, 2011’de TC vatandaşlarının sahip veya ortak olduğu değişik statülerde toplam 3707 Türk şirketi faaliyet gösteriyor.