Azerbaycan'da matem günü

Sovyet Kızılordusu'nun 20 Ocak 1990 tarihinde Bakü'de yaptığı katliamın kurbanları, Azerbaycan genelinde düzenlenen etkinliklerle anıldı. Katliamda 131 kişi hayatını kaybetmişti.

cumhuriyet.com.tr

''20 Ocak'' kurbanları anısına kurulan Şehitler Hıyabanı'ndaki resmi törene katılan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ebedi Meşale anıtına çelenk koydu ve askeri bando tarafından Milli Marş çalındı.

Törene bakanlar ve üst düzey yöneticilerin yanı sıra Bakü'de görevli büyükelçiler ve yabancı misyon temsilcileri de katıldı.

Halkın günler öncesinden başlayan Şehitler Hıyabanı ziyareti bugün doruk noktasına ulaşırken, izdiham nedeniyle Hıyaban çevresindeki yollar trafiğe kapatıldı, ziyaretin gruplar halinde gerçekleştirilmesi ve aşırı kalabalığın oluşması önlenmeye çalışıldı.

Ülke genelinde yaklaşık bir haftadır devam eden etkinlikler kapsamında, 20 Ocak katliamıyla ilgili toplantı ve seminerler düzenlenmesi ve televizyonlarda özel programların yayınlanması da bulunuyor.

Azerbaycan'da 1994 yılında ''Milli Matem Günü'' ilan edilen 20 Ocak'ta katliam kurbanları resmi törenlerle, geniş katılımlı etkinliklerle anılıyor.

 

20 Ocak katliamı

Azerbaycan kaynaklarına göre, SSCB'nin dağılma arefesinde bölgede meydana gelen ve bağımsızlık talep eden gösterilerin sürmesi üzerine Moskova yönetimi, ''istikrarın sağlanması'' için Bakü'ye özel eğitimli ve ağır silahlarla donatılmış Kızılordu birliklerini sevk etti.

Bakü'ye 20 Ocak 1990 gününün ilk saatlerinde giren Kızıloru birlikleri, sokaklarda sivil halka ve konutlara karşı ağır silahlarla hedef gözetmeden ateş açtı.

Gece boyunca devam eden katliamın boyutları sabah saatlerinde ortaya çıkarken, daha sonra yapılabilen çalışmalar sonucu, aralarında kadın ve çocukların da olduğu 131 kişinin hayatını kaybettiği, 250'den fazla insanın yaralandığı belirlendi.

Olayla ilgili başlatılan soruşturma elde edilen bulguların Moskova'ya gönderilmesi ve daha sonra soruşturmanın durdurulması nedeniyle hâlâ sonuçlandırılamadı.

Azerbaycan'da halen 20 Ocak katliamının facia olarak değerlendirilmesinin yanı sıra halkın bağımsızlık talebinin daha da güçlendirmesi nedeniyle katliam kurbanları da bağımsızlık şehitleri olarak anılıyor.