Ayvalık'a UNESCO için seferberlik çağrısı

Balıkesir'in Ayvalık İlçesi Belediye Başkanı CHP'li Rahmi Gençer, UNESCO yolunda Ayvalık'ın değerlerinin ortaya konulup üzerinde değerlendirme yapılacağı bir çalıştay düzenlediklerini söyleyerek UNESCO için Ayvalık'ta seferberlik yapılmasını istedi.

DHA

İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde 4-6 Aralık tarihleri arasında UNESCO Dünya Mirası yolunda Ayvalık Çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Dündar, Ayvalık Belediye Meclis üyeleri, CHP İlçe Başkanı Ahmet Toker ile birlikte Mimar Sinan, İstanbul, Bilgi, Kırklareli, ODTÜ, İnönü, Trakya, Boğaziçi, İzmir 9 Eylül, Midilli Agean, Selanik Aristoteles Üniversiteleri ile ICOMOS Komitesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi temsilcileri konuk olarak katıldı.

Ayvalık'ın UNESCO'ya endüstriyel miras yönünde başvuru yaptığını belirten Belediye Başkanı Rahmi Gençer, şunları söyledi: "Zeytin, zeytinyağı kültürü günümüzde de devam ediyor. Ayvalık'ın zeytinyağı coğrafi işareti de var. Bölgemizde 2 milyon zeytin ağacı var. Şimdi üzerinde tehditler var. UNESCO süreci gözlerin doğaya, çevreye, zeytine özellikle tabiat parkımıza çevrilmesine neden olacak. Bu süreç, Ayvalık'ın nasıl korunması gerektiği ve Ayvalık'ı idare edenlerin bu işe nasıl titizlikle baktığının kanıtıdır. Eski tarihi yapılar bir anda restore edilmeyecek ama bu bir başlangıç. Bu işi hep birlikte yapacağız. Lütfen herkes elini taşın altına koysun, bu seferberliği hep beraber yapalım. Ayvalık'ın herkese ihtiyacı var."

Başkan Gençer, bisiklet yolu gibi tamamlanan çalışmalarının yanı sıra Ayazma Restorasyonu, Cunda sahil bandının yeniden düzenlenmesi, Atatürk Bulvarı, Talatpaşa Caddesi ve Kırlangıç Fabrikasına yönelik projeler konusunda bilgi verdi.

Çalıştayın ilk gününde İnönü Üniversitesi'nden Doç. Dr. Serap Taşdemir '1924-1960 yılları arası Ayvalık'ta ekonomik hayat', Ticaret Odası yönetim kurulu üyesi, Ziraat Mühendisi Zeynep Kürşat ‘2000'li yılların Ayvalık'ın da zeytincilik tarımı, zeytin, zeytinyağı üretimi ve ticareti', Boğaziçi Üniversitesi Yerel Kalkınma Stratejilerini Geliştirme Merkezi 'Hedefler ve süreçler', Kocaeli Üniversitesi'nde Doç. Dr. Gül Köksal, ‘Dünyada ve Türkiye'de endüstri mirasına yaklaşım sorunsalı', Yüksek Mimar Gürem Özbayar '2005 Ayvalık Depolar bölgesi koruma projesi, 2006-2014 ADİS: Ayvalık Depolar bölgesi izleme sistemi', BAÜ Ayvalık Meslek Yüksek Okulu Yrd. Doç. Dr. Figen Erdoğdu 'Antik çağlarda Ayvalık', Gazeteci ve ICOMOS Üyesi Mimar Stratis Frantzeskos, Agean Üniversitesi'nden Mimar-Mühendis Ioanna Vallına, ve Cihat Teker ‘Ayvalık Tarihi' konusunda bilgi verdi.