ATO 'ayar evi' kuracak
ATO, kıymetli maden ve taş analizi yapacak, uluslararası standartlara sahip bir "Ayar Evi" kurmaya hazırlanıyor.
cumhuriyet.com.trAyar Evi'nde 'altın, gümüş ve platin' gibi kıymetli madenlerin ayar tespiti, 'elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet ve inci' gibi kıymetli ve yarı kıymetli taşların ise değer tespiti yapılacak. ATO Başkanı Sinan Aygün, Ankara'nın Ulus semtinde, 60 metrekare şartına ve uluslararası standartlara uymayan iki ayar evi olduğunu, uluslararası standartlarda çalışan tek ayar evinin ise İstanbul'da Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunduğunu belirterek, "ATO olarak Ankara'nın bu eksikliğini gidereceğiz" dedi.
Ankara'nın ayarını İstanbul yapıyor
Adliye ve Emniyet gibi resmi kurumlar uluslararası standartlarda tetkik istemediği için, bu kurumların talep ettiği ekspertiz raporlarının Ulus'taki uluslararası standartlara uygun olmayan iki ayar evinde hazırlandığını ifade eden Aygün, şunları kaydetti:
"Ancak çok özel durumlarda, örneğin tereddüde düşülen ya da çok hassas rapor gerektiren durumlarda, numuneler İstanbul'daki Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'ne gönderiliyor. Çünkü Ankara'da gerçekleştirilen bir analize yönelik itirazlar Darphane'ye yapılıyor. Bu nedenle çok hassas analiz gerektiren numuneler itiraza mahal vermemek için doğrudan İstanbul'a gönderiliyor. Sadece İstanbul'daki Darphane uluslararası standartlarda ve sıfır toleransla çalışıyor."
Mevcut uygulamaya göre, firmaların, ithal ettikleri kıymetli maden ve taşların analizini kendi kurdukları, standartlara uymayan ayar evlerinde yaptıklarını ve ekspertiz raporlarını da kendilerinin yazdığını belirten Aygün, "Bu uygulama etik değil. Raporların sağlıksız olduğu iddiaları var. Çünkü bu firmaları denetleyen bir merci bulunmuyor" dedi.
ATO resmi kurumlara da hizmet verecek
Aygün, Hazine Müsteşarlığı'nın 20 Haziran 2007 tarih ve 26558 sayılı Kıymetli Maden ve Taş Analizinde Yetki Verilecek Ayar Evlerinin Standartları, Seçimi ve Denetim Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Tebliği'ne istinaden, belirlenen kriterlere uygun, güvenilir, fiziki ve teknik yeterliliğe sahip bir Ayar Evi kurmayı planladıklarını anlattı. Aygün, "Kuracağımız Ayar Evi'nde, hem üyelerimize hizmet vereceğiz hem de resmi kurumlardan ve savcılıklardan gelen analiz taleplerini karşılayacağız" dedi.
Ayar Evi kurmak için Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nden yetki belgesi talebinde bulunacaklarını bildiren Aygün, şöyle devam etti: "Bugün Türkiye'de uluslararası standartlarda ayar tespiti yapan en güvenilir kurum İstanbul'daki Darphane. ATO olarak en az Darphane ayarında bir Ayar Evi kurmak istiyoruz. Ayar Evi'nde konusunda uzman, birinci sınıf teknik ve idari eleman istihdam edeceğiz. Hazırlıklarımızı tamamladıktan sonra yetki belgesi için Darphane'ye başvuracağız."