Atina'da kritik oylama
Yunanistan'da, hükümetin yeni yardım karşılığında almayı kararlaştırdığı sert tedbirler içeren yeni ekonomik kalkınma programıyla ilgili yarın Parlamento'da yapılacak oylama öncesinde, siyasi partiler içinde tepkiler sürerken, PASOK ve Yeni Demokrasi (ND) başkanları Yorgo Papandreu ve Andonis Samaras, milletvekillerini parti disiplinine uyarak ilgili yasayı onaylamaları çağrısında bulundu.
cumhuriyet.com.trPASOK ve Yeni Demokrasi (ND) başkanları Yorgo Papandreu ve Andonis Samaras, parti meclis grubu toplantılarında yaptıkları konuşmalarda, söz konusu yasanın onaylanmasının "milli bir konu" olduğunu belirterek, aksi şekilde hareket edecek olanların partilerden ihraç edileceklerini açıkladı.
Papandreu, "zor" ve "acılı" olarak nitelendirdiği yeni yardım paketiyle ilgili anlaşmanın onaylanmasının ülkenin ayakta kalabilmesi için gerekli olduğunu belirterek milletvekillerinden yarınki oylamada olumlu yönde oy kullanmaların istedi. Olası bir iflas durumunda ülkenin halinin daha kötü olacağını savunan Papandreu, "Hepimizin hassasiyetleri var. Bu konuda vicdani sorunu olanlar istifa edebilir. Ancak, şimdi hepimiz bir yumruk olmalıyız" dedi.
Samaras da milletvekillerinin yarınki oylamada partinin kararlarının dışına çıkmamalarını istediği konuşmasında, aksi yönde hareket edecek olanların partiden ihraç edilerek, seçimlerde aday olarak gösterilmeyeceğini söyledi. Samaras, "Ucuz kabadayıları ve ucuz isyancıları istemiyorum" diye konuştu.
'Erken seçim olmazsa toplumsal patlama olacak'
Konuşmasında, tahvil takası planının (PSI) tamamlanmasının hemen ardından erken seçime gidileceğini belirten Samaras, ülkenin sükunete kavuşması için bunun gerekli olduğunu söyledi. Yeni yardım paketiyle ilgili anlaşmanın tamamlanmasının ardından hemen erken seçime gidilmemesi durumunda ülkenin toplumsal patlama tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını ifade eden Samaras, "Birileri erken seçimden korkuyor. Ancak, ülkenin erken seçime hiç bir zaman bugün olduğu kadar ihtiyacı olmamıştı" diye konuştu.
Öte yandan, Başbakan Lukas Papadimos'un da akşam saatlerinde yeni yardım anlaşmasıyla ilgili halka açık bir konuşma yapacağı bildirildi. Papadimos, dün söz konusu yasanın kabul edildiği bakanlar kurulunun ardından yaptığı konuşmasında, "Yunanistan'ın iflasının, hükümetin gerçekleşmesine izin verebileceği bir seçenek olmadığını" ifade ederek, itiraz eden ve yeni programa oy vermeyenlerin hükümette kalamayacağını söylemişti.
Protestolar sürüyor
Bu arada, hükümetin AB ve IMF'den yeni yardım paketi almak için uygulamak istediği kemer sıkma politikalarına itiraz eden işçi ve memur sendikaları bugün de protesto gösterileri düzenledi. Yunanistan İşçi Konfederasyonu (GSEE) ve Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu'nun (ADEDY) Parlamento'nun bulunduğu Sintagma meydanında düzenlediği ortak gösterinin ardından Mücadeleci İşçi Cephesi (PAME) de başkent Atina'da başta Omonia meydanı olmak üzere birçok yerde protesto gösterileri düzenledi. ADEDY ve GSSE'nin Cuma günü başlattıkları 48 saatlik grev çerçevesinde ülkenin birçok kentinde de protesto gösterileri yapıldı.
Diğer yandan, ADEDY ve GSEE'nin, yarın yardım anlaşmasıyla ilgili yasa tasarısının Parlamentoda oylanacağı sırada Sintagma meydanında düzenleyeceği gösteriye katılmak üzere, ülkenin birçok yerinden çok sayıda kişinin otobüslerle Atina'ya gelmeye hazırlandığı bildirildi. Atina'da yarın yapılması beklenilen gösterilerde olası taşkınlıklara karşı 5 binin üzerinde polisin görevlendirildiği öğrenildi.