‘Atatürk’ün izinde aydınlık bir Beşiktaş’

CHP Beşiktaş aday adayı Leyla Ünver, şeffaf, katılımcı bir belediyecilik vaat ediyor.

Leyla Kılıç

1982 yılında İstanbul Belediyesi’nde açılan bir sınav ile belediyeciliğe adım atan Leyla Ünver, bir süre belediyede başkanlık basın müşaviri olarak görev yaptı. 1989 yılında girdiği müfettişlik sınavının ardından önce müfettiş yardımcısı ve ardından da müfettiş olarak görevine devam eden Ünver, 2014 yılına kadar Teftiş Kurulu’nda çalıştı. Maltepe, Şişli, Beylikdüzü ve Beşiktaş belediyelerinde davet üzerine başkan yardımcılığı görevlerinde bulunan Leyla Ünver, tecrübelerini sahaya yansıtmak amacıyla 31 Mart yerel seçimlerinde Beşiktaş’ta başkanlık için aday adayı oldu. Ünver, siyasette kadının yeri ve eski belediye başkanı Murat Hazinedar’ın suçlamalarına karşı sorularımıza şu yanıtları verdi:

Siyasette kadın oranının azlığı konusunda ne düşünüyorsunuz? Yurttaşlardan ne tür dönüş alıyorsunuz?
36 yıllık iş hayatımda kadının sistemi çalıştırması, işleri düzene koyması, takip etmesi ve disiplin içinde bitirmesi erkeklere göre daha farklı. Hangi siyasi parti olursa olsun seçim dönemlerine bakın bütün kapıları çalan hep kadınlar oluyor. Siyasiler bu durumu erkeklere kapıyı herkes rahatlıkla açmaz olarak yorumluyor. Bu durum bu kadar açıkken siyasetin de bütün kapıları kadınlara sonuna kadar açılmalı. Hatta 39 ilçenin ya da meclis üyelerinin büyük çoğunluğu da kadınlara verilmeli. O zaman çok daha farklı bir yerel yönetimin sergileneceğine inanıyorum. Bunun yanı sıra sahada konuştuğumuz görüştüğümüz insanlardan olumlu dönüşler alıyoruz. Beşiktaş’ta bir de kadın belediye başkanı görmek isteyenlerin sayısı azımsanmayacak kadar çok. Çünkü kadın adaylara büyük bir umut yükleniyor. Bu çok güzel bir şey. Sorunların çözümünde de kadınların işbaşında olması güven veriyor. Çünkü kadın duyarlılığı erkeklere göre daha fazla.

Peki aday gösterilmeniz ve seçilmeniz halinde nasıl bir başkan profili sergileyeceksiniz?
Bizim anlayışımız şeffaf bir belediyecilik olacak. Her ay ve yıl sonunda hem internet sayfamızda hem de belediyemizin çeşitli birimlerinde bütçemizi göstereceğiz. Yurttaşlar gelirimiz ve giderimizin nereden alınıp nereye gittiğini bilecek. Denetleme olmazsa olmazımdır. Denetleme belediyelerin bir çeşit kendini görmesi ve kendine ayna tutmasıdır. Aday gösterilir ve kazanırsak denetim ve teftiş kurulunu daha aktif hale getireceğim. Kendim de müfettiş olduğum için bu konuya daha duyarlıyım. Katılımcı demokrasi de yönetim anlayışımız içinde yer alacak. Belediyede alınacak kararlar bölgedeki yurttaşlara sorulmadan hayata geçirilmeyecek. Sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, öğretim üyeleri, öğrenciler, kanaat önderleri ve mahalle muhtarları karar alma sürecinin içinde olacak. Kadınların sosyal yaşamından tutun da güvenliğine kadar projeler ürettik. Belediyecilik bilgi, hizmet sevgi ile olur. Buradan yola çıkarak Beşiktaş’ı kültür ve sanatın merkezi yapacağız. İnsanların beyinlerine bilgiyi, gönüllerine sevgiyi verebilmek için kültür merkezlerimizin ışıklarını 24 saat açık tutacağız. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Dolmabahçe’deki çalışma odasında bu ülke için çizdiği yol haritası benim yol haritam olacak. Beşiktaş kültür, sanat ve eğitim alanında Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi olacak. 

‘Davet edildim’

Görevden uzaklaştırılan eski Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın hakkınızdaki iddiaları ile ilgili ne söylersiniz? 
Bana yönelik yaptığı açıklama için ona bazı bilgilerin yanlış aktarıldığını düşünüyorum. Şu ana kadar görev yaptığım Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcılığı da dahil görevimden dolayı hakkımda açılan herhangi bir soruşturma bulunmuyor. Ayrıca görev aldığım hiçbir belediyeden kendim giderek görev istemedim. Başkanlarımın davetleri ile görevleri kabul ettim. Aslında başkan yardımcılığı görevi benim için bir tenzili rütbe oldu. Çünkü belediye de denetlerken denetlenen durumunu kabul ettim. O yüzden Hazinedar’ın eksik bilgilendirildiğini düşünüyorum.