Atananlar da bırakıyor

Geçen yıl haziran ayında tartışmalı bir şekilde yürürlüğe giren 651 sayılı KHK doğrultusunda YÖK ve TÜBİTAK, Türkiye Bilimler Akademisi'ne (TÜBA) ilk atamaları yaptı. Atamalar sonrası akademide yeniden istifalar başladı. Atanan bazı bilim insanlarının da verilen görevleri kabul etmediği öğrenildi.

cumhuriyet.com.tr

TÜBA üyelerinin ve başkanının YÖK, TÜBİTAK, Bakanlar Kurulu tarafından atanmasını öngören KHK’ye tepki gösteren 63 bilim insanı geçen yıl akademiden istifa etmişti. Tepkiler üzerine TÜBA’ya Bakanlar Kurulu tarafından atama yapılmasından vazgeçilmiş, başkanın da seçilen 3 aday arasından atanmasına karar verilmişti. Tüm tepkilere karşın YÖK ve TÜBİTAK atadığı isimleri 6 Haziran’da TÜBA’ya bildirdi. Bunun üzerine aralarında konsey üyelerinin de bulunduğu 7 kişi istifa etti. TÜBA bugün Ankara Üniversitesi Tandoğan Kampusu’nda genel kurul yapacak. Kurulda seçilen 3 başkan adayı atanmak üzere Başbakan’ın onayına sunulacak. 138 üyesi olan TÜBA’nın istifalarla birlikte 68 üyesi kalırken üçte ikisi değişmiş oldu.

YÖK, TÜBA asil üyeliğine 43, asosiye üye olarak da 7 kişi atadı. TÜBİTAK 40 asil üye seçti. YÖK tarafından asli üyeliğe seçilen Prof. Dr. Zekai Şen ve Prof. Dr. Niyazi Serdar Sarıçiftçi ile TÜBİTAK Bilim Kurulu tarafından asli üyeliğe seçilen Prof. Dr. İsmail Çakmak, üye olmayı istemediklerini açıkladı. En son istifa eden isimler arasında Prof. Dr. Şevket Ruacan, Prof. Dr. Tarık Çelik, Prof. Dr. Çiğdem Kâğıtçıbaşı da yer aldı.
 

‘Çok yıprandım’

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Yücel Kanpolat, yeni başkan atandıktan sonra görevi bırakacağını açıkladı. Yaş sınırından dolayı başkan adayı olamayacağını söyleyen Kanpolat, böyle bir engel olmasa da TÜBA’da kalmak istemediğini, bu sürecin kendisini çok yıprattığını belirtti.

TÜBA’nın istifa eden üyelerinden Prof. Dr. Naci Görür de demokratik bir ülkede böyle bir uygulamanın kabul edilemez olduğunu belirterek “Bir akademi üyelerini evrensel ölçülere göre seçer. Atanmışlar arasında değerli bilim insanları olabilir. Ama böyle bir bilim akademisi olmaz. Hiçbir çağdaş ülkede bunun örneği yok. Böyle bir yapıyı saygın bilim insanları içine sindiremez. Bilime gölge düşürüldü” diye konuştu.

İstifa eden bilim insanlarının kurduğu Bilim Akademisi’nden yapılan açıklamada ise “Türkiye, dünya akademik camiasında akademi tanım ve standartlarının altında bir yere taşınacaktır” denildi.